Ce sporturi reduc riscul de obezitate la adolescenti?

Un nou studiu arata ca anumite sporturi reduc riscul de supraponderalitate si obezitate in randul asolescentilor – afla despre ce sporturi este vorba.

Obezitatea este caracterizata de excesul de grasimi acumulate. Aceasta conditie vine cu o serie de riscuri pentru sanatatea adolescentilor, dar si a adultilor. In perioada adolescentei, kilogramele in plus sunt mai greu de suportat ca oricand, asta pentru ca vin intr-o perioada oricum dificila, in care stima de sine are probleme si nevoia de acceptare sociala creste. De aceea, este foarte important ca obezitatea la adolescenti sa fie prevenita prin reducerea riscurilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un copil/ adolescent din trei sufera de supraponderalitate sau obezitate. Acesta este predispus la o serie de riscuri pentru sanatate, incepand de la astm, pana la diabet de tip 2, colesterol marit ori hipertensiune. Adolescentul supraponderal are sanse mari sa devina un adult obez.

Obezitatea in timpul adolescentei creste si riscul de tulburari psihice precum depresie, anxietate sau tulburari alimentare, aceasta perioada fiind extrem de sensibila pentru tanarul adult in formare.

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean a analizat impactul pe care il au sporturile de echipa asupra riscului de obezitate in randul adolescentilor. Concluzia studiului a fost urmatoarea: adolescentii care practica sporturi de echipa precum fotbalul, voleiul ori baschetul au risc scazut de supraponderalitate. Asadar, implicarea adolescentului in sporturile de echipa este mai benefica pentru greutatea si sanatatea acestuia decat practicarea unui sport individual precum ciclismul, fitnessul, aerobicul sau inotul.

Mai mult decat atat, acelasi studiu arata ca practicarea sporturilor de echipa este mai eficienta si in reducerea greutatii la adolescentii care sufera deja de supraponderalitate ori obezitate.

Pentru sporirea efectului sporturilor de echipa asupa greutatii adolescentilor, se recomanda inscrierea acestora la doua sporturi de echipa.

In acest sens, parintele ar trebui sa incurajeze copilul de la varste cat mai fragede sa aleaga sporturile de echipa. In acest fel, la adolescenta, acesta isi va pastra preferinta pentru aceste sporturi.

 

 

Totodata, si programa scolara ar trebui sa incurajeze participarea copiilor si a adolescentilor la sporturi de echipa. Fotbalul, voleiul si baschetul sunt doar cateva dintre sporturile care ar trebui sa se practice la ora de sport de la scoala, nu doar in timpul liber.

Pe langa sporturile de echipa, adolescentul isi poate mentine indicele de masa corporala (IMC) in limitele normale, prin adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate. Alimentele de tip fast-food, snacks-urile si dulciurile, care se numara printre preferatele adolescentilor, ar trebui evitate sau consumate in cantitati limitate, doar ocazional.

Parintele trebuie sa educe copilul sa faca alegeri alimentare sanatoase, iar in acest fel se asigura ca atunci cand va deveni adolescent, acesta va ramane cu cateva notiuni deprinse de acasa. Puterea exemplului este foarte importanta pentru cei mici, asa ca parintii trebuie sa aiba un stil de viata exemplar si o alimentatie fara cusur, astfel incat sa serveasca drept exemplu pozitiv.

Daca parintele observa ca adolescentul are probleme cu greutatea, trebuie sa ia atitudine cat mai rapid. In acest sens, poate avea o discutie cu acesta, insa poate sa apeleze si la specialisti, precum un nutritionist si un antrenor de fitness. Cu indrumarea acestora, tanarul va reusi sa revina la o greutate normala si va invata cum sa o mentina.

Stima de sine este foarte importanta in perioada adolescentei, de aceea nu ar strica sa apeleze si la consiliere terapeutica oferita de un psiholog. Un specialist in psihologie va putea sa ajute adolescentul sa isi accepte corpul, sa isi pastreze determinarea si sa isi recapete increderea in propria persoana.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Team sports for overweight children – The Standford Sports to prevent obesitu randomized trial”, publicat in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, autori: Dr. Dana L. Weintraub, Evelyn C. Tirumalai, Farish Haydel

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0