Sportul - aliatul tau impotriva bolilor cronice

Experții în sănătate susțin că exercițiile fizice sunt printre principalele lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Exercițiile fizice pot juca un rol important și în gestionarea problemelor și simptomelor dacă ai deja o astfel de afecțiune, spune Bradley Prigge, specialist în exerciții de wellness din cadrul programului Mayo Clinic Healthy Living Program.

Bolile cronice sunt principala cauză de deces și dizabilități în Statele Unite. Șase din 10 adulți americani au o boală cronică și 4 din 10 au două sau mai multe, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Exercițiile fizice reduc riscurile și simptomele afecțiunilor cronice

„Dacă luăm în considerare o serie de lucruri precum hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol, durerea persistentă și inflamația - toate aceste lucruri care sunt factori de risc și simptome ale diferitelor afecțiuni cronice - în general, există un beneficiu uriaș care provine din practicarea fitnessului și din  creșterea nivelului tău de activitate fizică zilnică”, explică Prigge.

De exemplu, exercițiile aerobice pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, dar dacă dezvolți markeri ai problemelor cardiace - cum ar fi colesterolul crescut sau tensiunea arterială crescută - activitatea de intensitate moderată poate ajuta la prevenirea ca aceste probleme să cauzeze altele mai grave (cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Antrenamentul de forță construiește mușchii și promovează articulațiile sănătoase, păstrând mobilitatea și funcționalitatea la persoanele sănătoase, pe măsură ce îmbătrânesc. Dar acest tip de exerciții ajută, de asemenea, la scăderea durerii de artrită și poate îmbunătăți controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. 

Exercițiile simple de flexibilitate pot ajuta la îmbunătățirea mișcărilor articulare, reducând riscul de deteriorare a articulațiilor pentru toată lumea. Pentru persoanele cu artrită, stretchingul ameliorează durerile articulare și previne agravarea lor.

De ce are activitatea fizică astfel de efecte benefice

Exercițiile fizice sunt văzute ca „pleiotrope”, ceea ce înseamnă că au „multe efecte”, explică dr. Shawn Flanagan, profesor asistent la departamentul de medicină sportivă și nutriție de la Universitatea din Pittsburgh. Exercițiile fizice pot îmbunătăți somnul, pot proteja și îmbunătăți funcția creierului, pot dezvolta sau menține sănătoase oasele, mușchii, inima și alte țesuturi conjunctive și pot promova un sistem imunitar sănătos, mai spune el.

„Rănile se vindecă mai repede, dozele de medicamente pot fi uneori reduse sau menținute, iar severitatea bolii poate fi îmbunătățită considerabil în funcție de afecțiune”, adaugă dr. Flanagan. „Beneficiile practice sunt impresionante.”

Când vine vorba de creier, Flanagan spune: „Mișcarea favorizează eliberarea unui număr de factori care protejează neuronii, îmbunătățesc recuperarea după leziuni și, probabil, îmbunătățesc integritatea barierei hemato-encefalice”. Bariera hematoencefalică este grupul de vase de sânge care controlează ceea ce este transportat din sânge în creier, asigurându-se că blochează toxinele, agenții patogeni și inflamația, pătrunzând doar celulele și moleculele utile.

Toate aceste lucruri sunt importante atunci când vine vorba de prevenirea bolilor cronice, explică Flanagan. De exemplu, se știe că leziunile neuronale și inflamația din creier se întâmplă la persoanele care suferă de scleroză multiplă, boala Alzheimer și boala Parkinson, de exemplu.

Nu există o condiție de sănătate în care „fitness-ul să nu poată ajuta”, spune Scott Parker, antrenor personal de fitness din Los Angeles și purtător de cuvânt al Asociației Americane a Inimii. Deși există o mulțime de discuții despre cum să facem exerciții pentru a obține un anumit tip de corp sau un anumit aspect, oamenii pot trece cu vederea faptul că un beneficiu uriaș al exercițiilor este de a menține și îmbunătăți sănătatea noastră generală.

Exercițiile fizice ajută la combaterea obezității și a efectelor sale negative

Există câteva motive pentru care creșterea activității fizice poate ajuta la combaterea obezității. Definită ca un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, obezitatea este o afecțiune cronică gravă care afectează mai mult de 4 din 10 dintre adulți – 42,4% – în Statele Unite. Obezitatea duce anual la aproximativ 112.000 de decese care pot fi prevenite, iar numărul este în creștere.

„Cred că o problemă majoră este că majoritatea oamenilor nu văd obezitatea ca pe o boală cronică, dar ea este”, spune Parker. Practicarea oricărui tip de sport este un prim pas pe care îl poți face pentru a combate această afecțiune.

Exercițiile ajută persoanele cu diabet să gestioneze nivelul zahărului din sânge

Pentru cei 34,2 milioane de americani care suferă de diabet, exercițiile fizice regulate reprezintă un factor important în stilul de viață care poate ajuta la gestionarea afecțiunii și la prevenirea complicațiilor ulterioare ale acesteia.

S-a demonstrat că exercițiile fizice regulate ajută la controlul glicemiei la cei care au diabet de tip 2 (activitatea fizică îmbunătățește sensibilitatea la insulină sau capacitatea hormonului de a-și face treaba pentru a scădea nivelul zahărului din sânge) - și poate ajuta la scăderea greutății. Un control mai bun al glucozei, o sensibilitate îmbunătățită la insulină și o greutate mai mică ajută la prevenirea altor probleme care sunt strâns legate de diabet, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și tensiunea arterială crescută.

Exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate bolilor de inimă

Activitatea fizică poate juca un rol important în combaterea bolilor de inimă, ucigașul numărul unu al tuturor americanilor în fiecare an.

Un raport din 2018 al Asociației Americane a Inimii a analizat activitatea fizică și impactul acesteia asupra prevenirii și tratării bolii coronariene. Cercetătorii au descoperit că antrenamentul structurat – care încorporează o rutină de fitness sau exerciții fizice în viața de zi cu zi – poate ajuta la reducerea simptomelor bolii, la îmbunătățirea fluxului sanguin și la reducerea mortalității.

Prigge spune că exercițiile fizice joacă un rol important în lupta împotriva bolilor de inimă. Dacă sala de sport ți se pare o corvoadă și nu îți face plăcere să mergi, încearcă să mergi la plimbare, să mergi pe bicicletă sau să faci exerciții aerobice simple acasă. Oricare dintre aceste activități te poate ajuta.

Însă nu uita, verifică întotdeauna cu medicul tău o nouă rutină de sport pe care vrei să o adopți. Și dacă ai o boală de inimă și începi să ai amețeli, dificultăți neobișnuite de respirație, bătăi neregulate ale inimii sau dureri în piept, atunci este timpul să iei o pauză și să îi spui medicului despre simptome neobișnuite. Dacă ai deja o boală de inimă (chiar dacă nu gravă), unele exerciții îți pot agrava simptomele.

Exercițiile fizice promovează îmbătrânirea sănătoasă

Unul dintre motivele pentru care exercițiile fizice sunt bune pentru organismele cu afecțiuni cronice este că exercițiile sunt bune pentru orice organism, chiar dacă acesta este sănătos. Cercetările arată că fitnessul poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Un studiu din martie 2017 publicat în revista Cell Metabolism a constatat că exercițiile aerobice de mare intensitate pot inversa unele dintre semnele îmbătrânirii la nivel celular. Îmbunătățesc capacitatea aerobă a unei persoane (adică funcția pulmonară) și funcția mitocondrială pentru mușchii scheletici (scăderea funcției mitocondriale este asociată cu pierderea musculară și pierderea musculară la vârstnici).

Este important pentru noi toți să rămânem activi pe măsură ce îmbătrânim, spune Flanagan. „Scopul principal este menținerea activității.”

Întreabă-ți medicul despre intensitatea și frecvența potrivite pentru tine

Consultă medicul pentru a te asigura că intensitatea și frecvența antrenamentelor sunt adecvate, recomandă dr. Flanagan. Există o mulțime de tipuri de activitate fizică, cum ar fi antrenamentul de rezistență sau de forță și exercițiile de mare intensitate. „Exercitul de rezistență este cel mai bun mod de a menține masa musculară și forța”, spune Flanagan.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Garber CE. The Health Benefits of Exercise in Overweight and Obese Patients

Gaesser GA, Angadi SS. Obesity Treatment: Weight Loss Versus Increasing Fitness and Physical Activity for Reducing Health Risks

The Importance of Physical Fitness - https://www.mana.md/the-importance-of-physical-fitness/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0