10 probleme care ii framanta pe adolescenti de la acnee, la cresterea in inaltime

Adolescenta vine cu o serie de transformari uriase in fizionomia si fiziologia adolescentilor, reflectate si in comportamentul lor, care de multe ori, pe fondul unor nesigurante si tulburari de dispozitie, pot face complicata viata adolescentului si familiei. Hai sa le trecem in revista si sa incercam sa le lamurim. 

1. Variatiile de greutate 

Ce relație ai cu înfățișarea ta?

Sunt controlate de echilibrul dintre hormonul de crestere umana si cei sexuali: testosteron, estrogen, dar  si hormonii tiroidieni. Consumul in exces de dulciuri, fainoase, absenta fibrelor din legume si bineinteles sedentarismul pot genera mari probleme de greutate in adolescenta, de care majoritatea tinerilor nu vor scapa nici in perioada de maturitate, daca nu se iau masuri. Tanarul trebuie sa inteleaga ca aceste modificari de metabolism impugna o serie de modificari la nivelul dietei si ca nu mai pot abuza de dulciuri, fast food sau fainoase, asa cum o faceau in copilarie, cand erau poate si mai activi fizic. Cu sport si alimentatie sanatoasa, nu neapart restrictiva, adolescentii isi pot ajusta greutatea. 

2. Acneea

Este generata si de factori genetici dar si de influenta testosteronului si excesul de sebum de la nivelul tenului, fara sa aiba legatura cu igiena, ciocolata si condimentele. Aparitia acneei premenstruale dovedeste si implicarea estrogenului. Folosind produse specifice de ingrijire si vizitand un dermatolog, problema se poate tine sub control. 

 

3. Spiritul rebel

Este tot o consecinta a influentei pe care transformarile din organism le au asupra personalitatii. Informeaza–te mult ca parinte, nu ii da nicio secunda impresia ca nu intelegi si ca l-ai abandonat in favoarea problemelor tale. Asigura–l ca ai trecut si tu prin asta, ca e o stare temporara si ca personalitatea lui se cladeste acum. 

4. Anorexia si bulimia

Aceste tulburari alimentare pot aparea la tinerii cu predispozitie la tulburari de dispozitie. In general, fetele sunt mai predispuse acestora. Anorexia sau bulimia apar de obicei dupa initierea unei diete stricte, prost gestionate, dupa care fetele nu mai au controlul propriei alimentatii, in care proiecteaza recompense sau autopedepse. Boala se gestioneaza doar cu ajutorul specialistului, dar parintii adesea depisteaza tarziu problemele, din lipsa de comunicare sau atentie. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

5. Sportul

Pentru ca examenele scolare dificile, intalnirile cu prietenii, iubitii si necesitatea de a fi mereu angrenat in activitati sociale de grup, virtuale sau fizice le ocupa mai tot timpul, adolescentii abandoneaza sportul preferat. De multe ori dau vina pe parinti ca sunt prea insistenti sau ca l-au indrumat catre un sport gresit si plicticos. La cei cu probleme de greutate rezultatul poate fi acumularea de grasime, ingrasarea, aparitia celulitei, vergeturilor. 

 
 

6. Fumatul 

Intre 13 si 18 ani este perioada critica in care majoritatea tinerilor fumeaza pentru prima data, iar din acestia peste 60% raman fumatori pentru tot restul vietii. Primul fum este o chestiune de trend, de trecere figurativa la maturitate, insa fumatul regulat la acesta varsta conduce la oprirea cresterii, hipoxie cerebrala, exacerbarea acneei si influenteaza negativ starea psihica. S-a dovedit existenta unei legaturi foarte stranse intre depresie sau chiar suicid si fumat la adolescenti! 

7. Vegetarianismul 

Un trend foarte popular in randul adolescentilor, care este in regula daca tinerii suplimenteaza lipsa proteinelor animale cu suplimente ca acid folic, vitamina B, calciu, vitamina D. 

8. Debutul timpuriu al vietii sexuale 

Reprezinta o problema atunci cand exista riscul transmiterii de boli infectioase pe cale sexuala, majoritatea fiind grave, din cauza ca parintii, educatorii nu sunt pregatiti sa vorbeasca sincer cu copilul despre aceste lucruri si nu-l indruma catre protectie. 

In plus, adolescentii nu intra din timp in contact cu un medic care sa-i indrume cum sa procedeze si sa trateze boala, aceasta fiind depistata mai tarziu, dupa ce apar deja o serie de complicatii. 

9. Cresterea in inaltime 

Pana nu demult o problema mare pentru baieti, mare generatoare de complexe si cu repercusiuni asupra autoperceptiei, inaltimea le preocupa acum si pe fete. Din cauza ca media promoveaza "foarte la inaltime" idealul de frumusete masculina si feminina. Pentru a influenta medical procesul, predeterminat genetic in mare masura, parintii ar trebui insa sa mearga cu copilul la endocrinolog pana la pubertate - deci pana la primul ciclu menstrual la fete si prima ejaculare nocturna la baieti, pentru ca dupa acestea cresterea nu mai e deloc spectaculosa, 2-3 cm la fete, maxim 5-6 cm la baieti. 

Potentialul de crestere se stabileste prin radiografia de pumn. In cazul in care copilul este prea scund o serie de teste hormonale indica posibila cauza ca fiind disfunctiile tiroidiene, hipofizare si nu numai, o terapie adecvata il poate ajuta. In plus, in unele cazuri, medicii mai amana pubertatea cu terapii hormonale. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

10. Marimea penisului, marimea sanilor 

Din pacate sunt predestinate genetic si nu se recomanda interventiile de augmentare decat dupa incetarea definitiva a cresterii.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0