Examenul lichidului sinovial si biopsia sinoviala

Medicii folosesc analiza lichidului sinovial pentru ca investigatia aceasta ii ajuta sa diagnoticheze cauza durerii articulare si sa elimine din discutie o posibila infectie. Cauzele frecvente ale durerii articulare sunt poliartrita reumatoida, artroza si guta, iar examinarea lichidului sinovial poate sa ajute medicul sa elimine din start unele afectiuni grave, care pot necesita tratament imediat.

Examenul lichidului sinovial - lichid sero-citrin cu caracter de exsudat (concentratie mare de proteine) si celularitate mare in care polimorfonuclearele (PMN) reprezinta 75%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pot fi evidentiate PMN care au fagocitat complexe imune (formate din factorul reumatoid, complement, imunoglobuline Ig G), celule denumite ragocite.

In lichidul sinovial, factorul reumatoid este intotdeauna prezent, concentratia glucozei este scazuta, complementul este scazut, testul cheagului de mucina este negativ.

Biopsia sinoviala - este rareori folosita pentru stabilirea diagnosticului de poliartrita reumatoida. Investigatia poate fi necesara in cazul formelor cu interesarea unui numar mic de articulatii pentru diagnosticul diferential cu alte artropatii inflamatorii.

Modificarile histologice

Precoce in evolutia poliartritei reumatoide apare un numar crescut de celule inflamatorii in membrana sinoviala cu angiogeneza ulterioara, proliferarea celulelor inflamatorii cronice (mononucleare) si celulelor sinoviale rezidente, modificari histologice marcate - inlocuirea celor 2 straturi de celule care captusesc membrana cu o membrana ingrosata care adesea trimite prelungiri vilozitare in spatiul articular.

Semnul distinctiv al poliartritei reumatoide este infiltratul de celule mononucleare perivasculare in membrana sinoviala.

Nodulii reumatoizi precoce sunt caracterizati prin mici dilatatii vasculitice si, mai tarziu, de inflamatie granulomatoasa.

In ce consta examenul lichidului sinovial (procedura)

In timpul analizei lichidului sinovial, medicul va extrage si va analiza o mostra de lichid sinovial, luat din articulatie. Medicii pot folosi pentru aspiratia lichidului sinovial dintr-o articulatie si termenul de artrocenteza.

In timpul procedurii in care se aspira lichidul sinovial, medicul sau specialistul va urma mai multi pasi:

  • se amorteste zona din jurul articulatiei afectate, folosindu-se un anestezic local injectabil sau un spray care amorteste zona
  • se introduce un ac si o seringa in articulatie, intre cele doua oase
  • se aspira/extrage o mostra mica de lichid sinovial, cu ajutorul seringii, si aceasta se pastreaza intr-un recipient
  • se trimite mostra la un laborator, unde va fi analizata.


Intreaga procedura este rapida si relativ nedureroasa.

Ce inseamna rezultatele obtinute in urma examenului lichidului sinovial?

Analiza lichidului sinovial evalueaza, de fapt, lichidul acesta aspirat din articulatia pacientului, pentru a depista semnele inflamatiei, tumefactiei, sangerarii si alte anomalii de la nivelul articulatiei.

Medicul incearca sa descopere diferite tipuri de modificari in lichidul sinovial, cum ar fi:

  • un aspect anormal al lichidului sinovial - daca medicul descopera o cantitate mai mare de lichid decat ar fi normal sau daca acesta are o grosime redusa, aceste semne pot indica inflamatie; lichidul sinovial ar trebui sa fie vascos, ceea ce inseamna ca este gros, consistent si lipicios. Daca lichidul sinovial are o culoare anormala, acesta poate indica inflamatie.
  • Modificari microscopice - un tehnician va analiza mostra de lichid sinovial pentru a vedea care sunt proprietatile acestuia la nivel microscopic, care ar putea indica o afectiune.


Ce modificari pot sa apara la microscop:

* un numar anormal de mare de leucocite (globule albe din sange), care ar putea indica guta, poliartrita reumatoida sau artrita septica;

* un numar anormal de mare de eritrocite (globule rosii sangvine), care ar putea indica boli ale sangelui

* prezenta cristalelor de acid uric, care pot sa insemne ca pacientul are guta sau pseudoguta

* prezenta microorganismelor (bacterii sau fungi), care s-ar putea datora unei infectii.

Foarte important!

Examenul lichidului sinovial poate fi recomandat de medic pentru a-l ajuta sa diagnosticheze cauza inflamatiei dintr-o articulatie. Cauza poate fi o boala infectioasa, sangerarea, bolile inflamatorii (aici intra si bolile autoimune, precum poliartrita reumatoida si lupusul) sau bolile degenerative, precum artroza.

Biopsia si prelevarea de tesut

In unele situatii, pacientul este supus unei alte interventii: biopsia sinoviala. Acest proces nu necesita niciun fel de incizii. Biopsia sinoviala este un mod sigur si eficient prin care medicii colecteaza mostre de tesut.

In acest scop, medicul va injecta un anestezic local in zona afectata, pentru a limita durerea si disconfortul, apoi va introduce un instrument chirurgical numit trocar in articulatie.

Acesta este un instrument ceva mai mare decat un ac si este, de regula, folosit pentru a spiratie si pentru a elibera spatiul de lichidul din jur. Urmatorul pas: medicul va introduce prin trocar un alt instrument, pentru a taia o mostra din membrana sinoviala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/synovial-fluid-analysis

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0