De ce se formeaza chisturile sinoviale si cum putem scapa de ele

Foarte multe persoane remarca aparitia unei formatiuni dureroase, de marimea unui ou de bibilica in vecinatatea incheieturii mainii sau a labei piciorului, denumita chist sinovial.

Localizarea chistului sinovial poate fi diferita si este de regula generat de o suprasolicitare a incheieturii respective, microtraumatisme, iritarea unor componente din articulatie sau a a membranelor articulare; poate aparea si anumite boli degenerative.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cele mai frecvente localizari:

- chist sinovial la mana sau incheietura mainii: poate aparea la incheietura mainii, pe fata anterioara sau palmara, sau chiar la nivelul degetelor. Tratamentul poate presupune imobilizare cu bretele de compresie, orteze specifice, aspirarea lichidului, fizioterapie sau in anumite cazuri, interventie chirurgicala.

- chist sinovial la picior: cauzele sale includ tendinita si purtarea de incaltaminte necorespunzatoare, foarte stramta in partea de sus a labei piciorului, in special cizme, botine. Tratamentul in acest caz se poate face prin aspirare pentru drenarea chistului sau se poate impune o interventie chirurgicala, in functie de gravitate.

- chist sinovial la genunchi sau chisturi Baker: se localizeaza mai frecvent in zona poplitee(partea din spate a genunchiului) ca urmare a unor leziuni meniscale, artroze, leziuni cartilaginoase, etc. Tratamentul cel mai adecvat poate fi prin drenaj de aspiratie si fizioterapie;

Chisturile sinoviale pot aparea la orice varsta si diagnosticarea se face prin examinare clinica, ecografie sau RMN.

Tratamentul chistului sinovial

Tratamentul chistului sinovial depinde de dimensiunea acestuia si de simptome, desi multe personae apeleaza la terapie si din cauza aspectului estetic deranjant.

In absenta simptomelor si atunci cand chistul este mic, nu sunt necesare medicamente sau interventie chirurgicala, deoarece de multe ori chisturile dispar de la sine, dupa un timp, mai ales daca este eliminata cauza generatoare, suprasolicitarea articulatiei, tratarea bolii de fond.

In cazul in care chisturile au o dimensiune mare si provoaca durere sau limitarea miscarii, se pot recomanda medicamente anti-inflamatorii si aplicarea de gheata, in momentele de durere acuta.

 

 

Aspiratia de lichid existent in chist se face de catre medicul ortoped, sub anestezie locala, cu ajutorul unui ac de dimensiuni mai mari si astfel se realizeaza indepartarea fluidului acumulat in regiune. Dupa aspiratie, se pot injecta corticosteroizi pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea chistului.

Tratamentul chirurgical se realizeaza sub anestezie generala si consta in indepartarea completa a chistului. Pacientul poate merge acasa in aceeasi zi. Pentru o perioada mai lunga de timp, zona afectata ar trebui protejata prin repaus, pentru a se evita regenerarea chistului. Dupa punctie sau operatie se aplica de obicei o orteza sau o atela timp de 14 – 21 zile si se recomanda fiziokinetoterapie. Recuperarea dupa interventia chirurgicala poate varia de la doua pana la patru luni.

Fizioterapia pentru tratarea chisturilor sinoviale presupune tehnici cu ultrasunete, stretching, compresie sau exercitii de rezistenta, pentru a reduce inflamatia si a facilita drenajul natural al chistului. Terapia fizica este individualizata si este foarte importanta pentru recuperarea pacientului dupa o interventie chirurgicala.

Acupunctura poate fi utilizata pentru a atenua durerea locala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1