Analiza lichidului sinovial pentru a depista artroza si alte afectiuni

Analiza lichidului sinovial extras prin punctie articulara este utila pentru diagnosticul pozitiv si diferential al multor suferinte articulare.

Articulatia normala poate contine pana la 3,5 ml lichid sinovial incolor, cu vascozitate inalta si celularitate mica, cu nivelul glucozei similar cu cel din plasma, iar proteinele la o treime din valoarea plasmatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Lichidul sinovial poate fi evaluat pentru determinarea celularitatii, procentului de polimorfonucleare (PMN) neutrofile, vascozitatii, caracterului, prezentei cristalelor, nivelului glucozei.

Daca un pacient se prezinta cu un genunchi tumefiat (umflat), cald si dureros este necesar un frotiu colorat Gram si cultura pentru a exclude o artrita infectioasa, spun specialistii.

Numarul de celule din lichidul sinovial

Numararea si identificarea celulelor din lichidul sinovial examinat are o importanta majora in stabilirea etiologiei (cauzelor afectiunii pacientului).

Lichidul sinovial normal are celularitate scazuta, in cel inflamator, numarul de celule este crescut, iar in cel septic, celularitatea este foarte mare (peste 100.000 elemente/mm³).

Aspectul lichidului sinovial

Lichidul sinovial normal este incolor si transparent, in artroza este galben-clar. Lichidul inflamator este galben, pierzandu-si transparenta odata cu cresterea celularitatii.

Lichidul cu aspect tulbure este observat la pacientii cu infectii articulare, poliartrita reumatoida, in guta avand o culoare aurie.

Lichidul rosu (hemartroza sau acumularea de sange intr-o articulatie) apare in traumatisme, ca urmare a unei leziuni, dar si in alte boli rare (trombocitopenie severa, boli mieloproliferative cu trombocitoza, TBC articular, etc.).

Caracterul lichidului sinovial

Lichidul sinovial poate fi:

- transudat (continut scazut de proteine) - lichidul normal si cel neinflamator;

- exsudat (continut crescut de proteine) - lichidul inflamator si cel septic.

Nivelul glucozei in lichidul sinovial:

- scazut - in artritele septice si poliartrita reumatoida;

- normal in artroza, guta.

In artroza, examenul lichidului sinovial arata un lichid clar, neinflamator, cu celularitate scazuta, numar mic de polimorfonucleare (un tip de leucocite), vascozitate crescuta, concentratie normala de glucoza si culturi sterile.

In poliartrita reumatoida, lichidul sinovial este serocitrin, cu caracter de exudat (concentratie mare de proteine), celularitate bogata, din care 75% sunt PMN sau polimorfonucleare. Pot fi evidentiate polimorfonucleare care au fagocitat complexe imune, ducand la aparitia in citoplasma a unor granulatii vizibile la microscopul cu lumina ultravioleta. Factorul reumatoid este intotdeauna prezent, concentratia complementului este scazuta, concentratia glucozei poate fi foarte scazuta.

In guta, lichidul sinovial este serocitrin, filant, cu numar mare de leucocite, din care 70% polimorfonucleare, vascozitatea este scazuta, sunt prezente cristale libere in cavitatea articulara sau fagocitate de neutrofile.

Ce trebuie sa retii despre analiza lichidului sinovial

De ce sa testezi lichidul sinovial?

Pentru ca lichidul sinovial ajuta la diagnosticarea cauzei inflamatiei articulatiilor, durerii articulare si/sau a tumefierii (umflarii) articulatiilor.

Cum se recolteaza lichidul sinovial?

O mostra de lichid sinovial este obtinuta prin introducerea unui ac in spatiul dintre oase, intr-o articulatie.

Cand sa faci analiza lichidului sinovial?

Atunci cand una (sau mai multe) dintre articulatiile tale este umflata, rosie si/sau dureroasa.

Ce este aceasta analiza?

Analiza lichidului sinovial (articular) este un grup de teste pe care medicul tau specialist le poate folosi pentru a diagnostica problemele de la nivelul articulatiilor tale, fie ca suferi sau nu de o forma de artroza (numita si osteoartrita).

Lichidul sinovial este acel lichid gros care iti lubrifiaza articulatiile si care le ajuta sa se miste corespunzator, sa alunece cum trebuie. El se gaseste in toate articulatiile tale, inclusiv in genunchi, umeri, solduri, maini si labele picioarelor.

Afectiunile articulatiilor, precum artrita, artroza, guta, infectiile si bolile sangelui pot modifica aspectul si celelalte caracteristici ale lichidului sinovial.

O mostra din acest lichid articular este obtinuta in timpul unei proceduri numita artrocenteza sau punctie articulara, iar dupa ce este analizata in laborator, mostra de lichid sinovial il poate ajuta pe medicul tau sa isi dea seama care este cauza simptomelor tale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti face analiza lichidului sinovial pentru ca medicul tau sa isi dea seama daca ai:

  • o afectiune care iti inflameaza articulatiile, precum guta, artrita reumatoida si lupusul;
  • o infectie, precum artrita septica;
  • afectiuni ale sangelui, precum hemofilia sau boala von Willebrand;
  • o boala care iti distruge articulatiile in timp, precum artroza (numita si osteoartrita).

 

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0