Care sunt etapele de evoluție ale sinovitei în poliartrita reumatoidă?

În poliartrita reumatoidă, membrana sinovială de la nivelul articulațiilor devine locul unor modificări extrem de importante. În primele luni de evoluție ale bolii, inflamația la nivelul membranei sinoviale are un caracter exudativ, edemul și vasodilatația sunt cele care predomină.

Pe măsură ce boala evoluează, se trece într-o etapă nouă, infiltrativ-proliferativă, cu hiperplazia (înmulțirea rapidă) a celulelor sinoviale. Dacă în mod normal celulele sinoviale sunt dispuse în 1-2 straturi, în poliartrita reumatoidă, membrana sinovială ajunge să fie formată din 10-20 straturi de celule. Sinoviala (acea membrană care căptușește interiorul capsulei articulațiilor mobile) este infiltrată cu celule inflamatorii, pe de o parte recrutate din circulația sangvină și, pe de altă parte, provenite din proliferarea locală.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Faza granulomatoasă este urmarea perpetuării reacției inflamatorii, a proliferării celulelor sinoviale și a infiltrării cu celule inflamatorii. Rezultatul este apariția panusului articular (panusul fiind vascularizația anormală a membranei, însoțită de formare de țesut conjunctiv), care poate cântări de 10 ori greutatea țesutului inițial și care are o mare capacitate de a invada țesuturile vecine.

Panusul invadează osul și cartilajul, la joncțiunea dintre ele, și se ajunge ca o structură de tip membranos, precum (membrana) sinovială, să determine eroziuni și distrucție de os. 

Spre deosebire de alte boli articulare inflamatorii, în poliartrita reumatoidă, inflamația sinovială care duce la apariția panusului articular face ca acesta să fie responsabil de eroziunile osoase marginale observate pe radiografiile paciențiilor cu poliartrită reumatoidă.

Panusul invaziv este mai frecvent întâlnit la nivelul articulațiilor mici metatarsofalangiene (la nivelul picioarelor) și metacarpofalangiene (la nivelul mâinilor), prin urmare, eroziunile osoase se întâlnesc mai ales la nivelul acestor segmente.

Spre deosebire de acestea, la nivelul articulațiilor mari, precum genunchii sau șoldurile, există o zonă protectoare de fibroblasti (celule ale țesutului conjunctiv, cu formă stelată sau alungită) care separă panusul articular de cartilaj. În consecință, la nivelul acestor articulații nu apar eroziuni osoase, iar din punct de vedere radiologic, acest fapt se traduce mai frecvent prin ingustarea spațiului articular, fără eroziuni.

La aceste modificări ale sinovialei, se adaugă și proliferarea vasculară intensă (angiogeneza) care asigură vascularizația infiltratelor celulare nou apărute. Acest fapt adaugă sinovitei reumatoide încă un caracter de proliferare de tip tumoral.

Deformarea permanentă este un rezultat nedorit al procesului inflamator. Tenosinovita și sinovita, persistente, duc la formarea de chisturi sinoviale și la deplasarea sau ruperea tendoanelor. Ruptura tendonului extensor la nivelul dorsal al mâinii, spre exemplu, este o problemă frecventă și invalidantă.

Studiul VITALISsCE

La o persoană sănătoasă, sistemul imunitar luptă împotriva invadatorilor, cum ar fi bacteriile și virușii. În cazul unei boli autoimune, cum ar fi cazul artritei reumatoide, sistemul imunitar confundă celulele organismului cu invadatori străini și eliberează substanțe chimice inflamatorii care atacă aceste celule. În cazul AR, acesta atacă sinoviala, țesutul care căptușește o articulație și care produce un lichid care ajută articulația să se miște fără probleme. Sinoviul inflamat se îngroașă și face ca zona articulației să fie dureroasă și sensibilă și să arate roșie și umflată, iar mișcarea articulației poate fi dificilă.

Inflamația sinovială care implică una sau mai multe articulații este caracteristica de prezentare și, adesea, manifestarea clinică predominantă a unui spectru de stări patologice, dintre care multe continuă să fie incomplet înțelese. Rezultatul sinovitei timpurii poate varia de la rezolvarea rapidă și completă la un proces inflamator persistent asociat cu leziuni articulare ireversibile și declin funcțional progresiv.

Despre poliartrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o consecință a modificărilor ce apar în sistemul imunitar al corpului care (din motive care nu sunt pe deplin înțelese) atacă țesuturile moi ale articulațiilor, cauzând inflamația, umflarea și durerea acestora. Dacă procesul continuă, deteriorarea cartilajului și a altor țesuturi moi poate cauza deformări ale articulațiilor.

Într-o articulație sănătoasă, cartilajul acoperă sau căptușește capetele oaselor. Acest cartilaj acționează ca o zonă-tampon, ca un "amortizor de șoc", și le permite oaselor din interiorul articulației să alunece lin unele peste altele, să treacă ușor unele peste altele. Articulația este situată în capsula articulară, un înveliș care o înconjoară, iar această capsulă este căptușită de o membrană sinovială (numită, simplu, sinovială). Membrana sinovială produce lichidul sinovial, un lichid transparent care lubrifiază și hrănește articulația. În plus, mușchii, tendoanele și ligamentele din apropiere susțin articulația, permițându-i să se miște lin și fără durere.

Artrita reumatoidă determină sinoviala, care în mod normal este subțire, să devină inflamată și îngroșată, ducând la o acumulare de lichid sinovial și cauzând durere și umflarea articulațiilor. De asemenea, cartilajul și capetele oaselor din interiorul articulației pot să fie deteriorate și erodate, ducând la pierderea funcției și la deformarea articulației afectate.

Poliartrita reumatoidă poate afecta orice articulație din corp, dar, de regulă, boala afectează articulațiile mici de la mâini și de la picioare, înainte de a "ataca" oricare dintre articulațiile mai mari, cum ar fi șoldurile, genunchii, umerii și coatele. Articulațiile sunt, de obicei, afectate în mod simetric (atât partea stângă a lor, cât și partea dreaptă a corpului suferă).

Etapele poliartritei reumatoide

Există patru stadii ale poliartritei reumatoide, iar fiecare dintre ele are propriile opțiuni de tratament.

Etapa 1:

În stadiile incipiente, mucoasa articulației, sau sinoviala, se inflamează. Oasele nu sunt încă deteriorate. Dar țesutul din jurul lor se umflă adesea, ceea ce face ca articulația ta să fie rigidă și dureroasă.

Etapa 2:

În acest stadiu moderat, inflamația îți deteriorează cartilajul, chestia pernicioasă care protejează capetele oaselor. Articulația va fi rigidă și nu o vei mai putea mișca la fel de mult ca înainte. Medicul va spune că ai pierdut amplitudinea de mișcare.

Etapa 3:

Acesta este stadiul sever. Inflamația uzează cartilajul și provoacă eroziunea oaselor din apropierea articulațiilor tale. Articulațiile pot deveni instabile. S-ar putea să începi să observi deformări pe măsură ce oasele se deplasează. Vei avea dureri, umflături și pierderi de mișcare.

Etapa 4:

În stadiul final al poliatritei reumatoide, inflamația se oprește, dar daunele continuă. Este posibil ca articulația să nu mai funcționeze în parametrii normali sau chiar deloc. Vei avea în continuare dureri, umflături, rigiditate și mișcarea o să fie restricționată. De asemenea, mușchii tăi pot fi slabiți. Ar putea fi momentul pentru o intervenție chirurgicală de înlocuire a articulației afectate.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Rheumatoid Arthritis Signs and Symptoms - https://www.hopkinsarthritis.org/arthritis-info/rheumatoid-arthritis/ra-symptoms/ 
The challenge of early synovitis: multiple pathways to a common clinical syndrome - https://arthritis-research.biomedcentral.com/articles/10.1186/ar8
Features of the synovium of individuals at risk of developing rheumatoid arthritis: implications for understanding preclinical rheumatoid arthritis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24574210/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1