Paracetamolul, subutilizat in tratatamentul medicamentos al gonartrozei

Gonartroza reprezintă cea mai frecventă suferință articulară, afectând aproximativ 24% din populația adultă. Ea reprezintă degenerarea cartilajului articular al genunchiului și se manifestă clinic prin dureri cvasipermanente reacutizate, predominant după executarea unui efort fizic susținut, la finalul zilei, la schimbările de temperatura exterioară însoțită de cracmente (sunete) la nivel articular și sensibilitate locală.

Gonartroza este o afecțiune dizabilitantă cu efecte secundare importante asupra calității vieții pacienților. De aceea este important pentru pacient să afle care este cel mai eficient tratament pentru durerea de genunchi.

Campanie DOC-Time RMN
 

Opțiunile de tratament vor depinde de nevoile individuale. Acestea includ istoricul medical, nivelul de durere și impactul bolii asupra vieții de zi cu zi.

Tratamentul include de obicei o combinație de terapii și alegeri ale stilului de viață. Experții de la Colegiul American de Reumatologie și Fundația pentru artrită (ACR/AF) emit linii directoare cu privire la opțiunile care sunt cel mai probabil să te ajute - dar discută cu medicul înainte de a face orice modificări, mari sau mici, în planul de tratament.

Tratament medicamentos în gonartroză

Tratamentul medicamentos în gonartroză țintește ameliorarea durerii, îmbunătățirea mobilității articulare, scăderea progresiei bolii și creșterea calității vieții pacientului.

Există două tipuri principale de medicamente folosite în artroză:

  • acetaminofenul, care este folosit pentru a calma durerea, dar care nu influențează inflamația;
  • și medicamentele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul și celecoxibul , care sunt folosite pentru a ameliora durerea și inflamația (umflarea articulațiilor).

Oamenii de știință și-au propus să afle care dintre cele doua tratamente medicamentoase este mai bun pentru artroză.

La ce este bun paracetamolul 

Ghidul European EULAR 2022 (al Ligii Europene Împotriva Reumatismului) recomandă paracetamolul, datorită eficienței sale antialgice, drept primă clasă terapeutică care trebuie utilizată înaintea antiinflamatoarelor steroidiene.

Paracetamolul este considerat ca fiind util în administrarea pe termen lung, datorită efectelor sale adverse, semnificativ mai puține comparative cu medicamentele din clasa AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene). El este recomandat a fi utilizat doar la pacienții cu funcție hepatică nealterată.

În 2011, FDA a stabilit doza maximă de acetaminofen la 4.000 de miligrame (mg) pe zi.

Este important să-ți monitorizezi aportul zilnic de acetaminofen. Administrarea de doze mari de acetaminofen pentru o perioadă lungă de timp poate duce la leziuni hepatice sau insuficiență hepatică, care poate fi fatală.

De altfel este important ca pe toată durata tratamentului să nu consumi mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi. În caz contrar, riști să te alegi cu probleme hepatice. Același ghid citat recomandă ca administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) să înceapă doar dacă durerile nu sunt ameliorate de paracetamol în dozele eficiente și corecte ca antialgic, pentru tratamentul gonartrozei.

Un studiu mai vechi efectuat în Europa a conchis faptul că paracetamolul, deși extrem de eficient, este mult mai puțin prescris în comparație cu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) în tratamentul durerii de genunchi cauzată de artroză, așa cum mai este numită gonartroza.

Totuși, există și studii care susțin contrariul și paracetamolul nu e mai eficient decât AINS

Un studiu a comparat eficacitatea ibuprofenului și a paracetamolului în ceea ce privește tratamentul analgezic pentru artroza genunchiului (gonartroză) ori artroza șoldului (coxartroză) 1. Concluziile trase de studiul IPSO arată că pentru tratamentul durerii artrozice, ibuprofenul la o doză unică de 400 mg/zi și la o doză multiplă (1.200 mg/zi), administrat pe o perioadă de 14 zile este mult mai eficient decât paracetamolul, folosit fie ca doză unică de 1.000 mg pe zi sau ca o doză multiplă (3.000 mg/zi).

În comparație cu substanțele placebo, paracetamolul este mai eficient în calmarea durerii articulațiilor.

Iată ce au arătat studiile atunci când paracetamolul a fost comparat cu medicamentele placebo:

Studiile arată că persoanele care au luat acetaminofen au avut mai puține dureri (când se aflau în repaus, când făceau mișcare, când dormeau și în general) și s-au simțit, în general, mai bine decât persoanele care au luat o substanță placebo. 

Durerea pacienților - când a fost măsurată pe o scară diferită, funcția fizică și redoarea (înțepenirea) articulațiilor au fost aproape la fel. Durerea a scăzut cu mai mult de 4 puncte pe o scală de la 0 la 100 în cazul persoanelor care au luat, ca tratament, paracetamol în loc de un medicament placebo.

Autorii studiului au concluzionat că există dovezi puternice care sugerează că antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt superioare în fața acetaminofenului pentru a calma durerea de șold și de genunchi în cazul persoanelor care suferă de artroză. În cazul participanților cu un nivel al durerii moderat spre sever, antiinflamatoarele nesteroidiene par să fi fost mai eficiente decât paracetamolul.

În concluzie, deși acetaminofenul oferă o oarecare ameliorare a durerii, efectul este mic și nu este semnificativ clinic. Dozele zilnice mai mari sau formulările cu eliberare prelungită nu sunt, de asemenea, eficiente pentru ameliorarea durerilor de șold sau genunchi cauzate de osteoartrite. 

De altfel, orientările de tratament ale Colegiului American de Reumatologie (ACR) și ale Fundației pentru artrită (AF) publicate în 2020 nu îl recomandă decât dacă nu puteți utiliza AINS.  Acetaminofenul poate dăuna ficatului, așa că nu luați niciodată mai mult decât este prescris și utilizați-l doar la nevoie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Opțiunile terapeutice în durerea provocată de gonartroză

Opțiunile terapeutice în durerea de tip artrozic sunt următoarele:
•    medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - topice sau orale;
•    acetaminofenu - oral, în doze eficiente, corecte, recomandate ca analgezic;
•    analgezice opioide;
•    combinații terapeutice (acetaminofen cu un opioid);
•    corticosteroizi - administrați intraarticular (infiltrații, adică injecții cu aceste substanțe); 
•    medicamente simptomatice cu efect tardiv (Symptomatic Slow Acting Drugs în Osteoarthritis sau SYSADOA) utile în artroză, de tipul condroitin sulfat, acid hialuronic.

În cazul antiinflamatoarelor nesteroidiene, ar trebui precizat că unele dintre aceste afectează coagularea sângelui și mucoasa stomacului. De altfel, aceste medicamente nu sunt lipsite de riscuri: cresc, de asemenea, șansele de atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Riscul crește cu cât le folosiți mai mult. De altfel, riscul să te confrunți cu sângerări ale stomacului crește dacă:

  • ai 60 de ani sau mai mult
  • ai avut ulcere gastrice sau probleme de sângerare
  • iei un medicament care subțiează sângele (anticoagulant) sau steroizi
  • bei trei sau mai multe băuturi alcoolice în fiecare zi în timp ce utilizezi acest medicament
  • Iei o doză mai mare, o perioadă lungă de timp.

Injecțiile efectuate direct în articulație sunt o opțiune pentru durere 

Injecțiile cu corticosteroizi (numite adesea steroizi) reduc umflarea și ameliorează durerea pentru câteva zile până la câteva luni. Cu toate acestea, au multe riscuri dacă sunt utilizate pentru tratament pe termen lung.

La fel ca AINS, steroizii reduc inflamația, dar nu sunt benefice pentru stomac. Spre deosebire de AINS, acestea nu provoacă probleme renale. Aceasta înseamnă că pot fi o alegere mai sigură pentru persoanele cu boli de rinichi.

Efectele secundare ale tuturor steroizilor pot include:

  • niveluri ridicate de zahăr din sânge
  • ulcere gastrice
  • tensiune arterială crescută
  • iritabilitate și depresie
  • cataractă sau întunecarea cristalinului 
  • Osteoporoză

Opinioide

Aceste medicamente pentru durere pe bază de rețetă schimbă modul în care simțiți durerea, dar nu previn inflamația. Opioidele sunt sedative puternice. Ele pot fi combinate cu alte tratamente care nu creează obișnuințe și nu sunt sedative.

De asemenea, opioidele pot afecta echilibrul. Acest lucru, împreună cu efectul lor sedativ, poate cauza îngrijorări suplimentare pentru persoanele cu probleme de mobilitate și artrită.
Medicii prescriu adesea doar opioide pentru durerea severă sau pentru utilizare ocazională pentru tratarea afecțiunii. De asemenea, aceste medicamente sunt prescrie dacă te recuperezi după o intervenție chirurgicală. Nu consuma alcool în timp ce iei aceste medicamente.

Acidul hialuronic (HA)

Acesta acționează ca lichidul care lubrifiază articulațiile. În timp ce cercetările sunt amestecate cu privire la faptul că injecțiile cu acid hialuronic ajută cu adevărat sau nu, experții spun că rareori provoacă rău. Ameliorarea durerii poate dura până la șase luni pentru genunchi sau umăr. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Alte injecții, inclusiv plasma bogată în trombocite (PRP) și celule stem, au devenit populare în ultimii ani. Plasma bogată în trombocite este o formă concentrată a propriului sânge. Conține substanțe chimice naturale care pot reduce inflamația și pot accelera vindecarea. În tratamentul cu celule stem, aceste celule speciale sunt colectate din grăsime și apoi injectate în articulația dureroasă. Mulți specialiști nu recomandă totuși aceste două tratamente. Procedurile nu sunt bine standardizate și eficacitatea lor nu este încă dovedită. 

Terapii alternative

Pe lângă medicamente, alte terapii non-medicale te pot ajuta să gestionezi mai bine gonartroza:

  • activități de gestionare a stresului, cum ar fi yoga și tai chi
  • acupunctura
  • pachete de căldură și rece pentru ameliorarea durerii și a inflamației
  • terapie ocupațională, prin care poți învăța noi modalități de a gestiona activitățile de zi cu zi
  • terapia cognitiv-comportamentală, care te poate ajuta să gestionezi durerea, disconfortul și stresul de a trăi cu o afecțiune cronică

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
U.S. Food & Drug Administration Ibuprofen Drug Facts Label
https://www.fda.gov/drugs/postmarket-drug-safety-information-patients-and-providers/ibuprofen-drug-facts-label -
BMJ Journals - 2022 EULAR points to consider for remote care in rheumatic and musculoskeletal diseases
https://ard.bmj.com/content/81/8/1065
Arthritis & Rheumatology - 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.41142 
Arthritis Foundation - Comparing Pain Meds for Osteoarthritis
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/comparing-pain-meds-for-osteoarthritis
1 Studiul "The IPSO study: ibuprofen, paracetamol study in osteoarthritis. A randomized comparative clinical study comparing the efficacy and safety of ibuprofen and paracetamol analgesic treatment of osteoarthritis of the knee or hip.", publicat in 2004 in Annals of the Rheumatic Diseases, autori: Boureau F, Schneid H, Zeghari N, Wall R, Bourgeois P.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15308513
2 Studiul "Acetaminophen for osteoarthritis", publicat în 2006, pe https://www.cochrane.org/CD004257/MUSKEL_acetaminophen-for-osteoarthritis, autori: Towheed T, Maxwell L, Judd M, Catton M, Hochberg MC, Wells GA.
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2020/0715/p113.html#

 
 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0