Alimente recomandate daca suferi de gonartroza

Deoarece in gonartroza sunt afectate calitatea si cantitatea lichidului sinovial, precum si cartilajul articulatiei genunchiului, este necesara o abordare nutritionala pentru a putea combate in mod natural durerea de la nivelul genunchiului.

Pestele si uleiul de peste

Somonul, macroul, sardinele, tonul si pastravul sunt alimente bogate in grasimi Omega 3, care au efecte antiinflamatoare, ameliorand simptomele gonartrozei.

Fructele de padure

Fructele de padure sunt bogate in vitamina C, element cheie in sinteza colagenului, care este un component important din cartilajul articular. De asemenea, fructele de padure contin si bioflavonoide care ajuta la inhibitia enzimelor care distrug cartilajul.

Cerealele integrale si lactatele

Cerealele integrale sunt o sursa importanta de magneziu, necesar pentru productia acidului hialuronic. Acidul hialuronic are rol de lubrifiere in articulatia genunchiului. In plus, contin fibre care asigura o buna parte din sustinerea sanatatatii aparatului intestinal.

Lactatele sunt bogate in calciu, element deosebit de important pentru sanatatea oaselor si sustinerea proceselor de osteogeneza. Alege in special iaurt, chefir, sana, bogate in probiotice, care stimuleaza si sanatatea aparatului digestiv intestinal, cheia sistemului imunitar. 

Surse de vitamina C

Vitamina C (un antioxidant important) este necesara pentru dezvoltarea cartilajului. O carenta de vitamina C poate duce la slabirea cartilajului si la sporirea simptomelor gonartrozei.
Data viitoare cand mergi la cumparaturi, nu uita sa pui in cosul tau urmatoarele:

•    fructe tropicale, cum ar fi papaya, guava si ananas
•    fructe citrice, precum portocalele si grepfrutul
•    pepene galben
•    capsuni
•    kiwi
•    zmeura
•    legume crucifere, cum este conopida, broccoli si varza kale
•    ardeii grasi
•    rosiile.

Surse de vitamina D

Concluziile cercetarilor din domeniu sunt diferite cand vine vorba de vitamina D, dar unele studii publicate in revista "Arthritis and Rheumatology" arata ca vitamina D poate ajuta la prevenirea distrugerii cartilajului si la scaderea riscului de ingustare a spatiului articular.

Cea mai buna sursa de vitamina D de care te poti bucura este sa beneficiezi de lumina soarelui inainte de a aplica o crema cu SPF, insa poti sa optezi si pentru gustul bogat al acestor alimente cu un continut bogat de vitamina D:

•    fructe de mare si carnea de peste, precum somonul din salbaticie, codul, sardinele si crevetii
•    laptele imbogatit cu vitamina D
•    ouale.

Cauta in supermarket si alte alimente care sunt imbogatite cu vitamina D sau cu calciu, cum ar fi: cerealele de la micul dejun, tofu, iaurtul.

Surse de betacaroten

Betacarotenul este un alt antioxidant puternic care ajuta la distrugerea radicalilor liberi inainte ca acestia sa cauzeze distrugeri excesive la nivelul articulatiilor tale. El este usor de identificat, pentru ca le da fructelor si legumelor (morcovi, de exemplu) acea culoare portocalie puternica. Alte surse excelente de betacaroten sunt:

•    legumele crucifere, precum varza de Bruxelles, varza fara capatana si sfecla elvetiana (mangold)
•    salate precum salata Romain si spanacul
•    cartofii dulci
•    dovlecelul de iarna
•    pepenele galben
•    patrunjel
•    caise
•    frunze de menta
•    rosii
•    sparanghel.

Surse de acizi grasi Omega-3

Cele mai sanatoase grasimi recomandate pentru persoanele cu o forma de artroza (cum este si gonartroza) sau cu alte boli inflamatorii sunt acizii grasi Omega-3. In vreme ce unele alimente cresc nivelul inflamatiei din corp, acizii grasi Omega-3 functioneaza de fapt pentru a reduce inflamatia, suprimand productia de citokine si de enzime care distrug cartilajul.

Alimentele cu cele mai mari cantitati de acizi grasi Omega-3 sunt:

•    somonul, fie din salbaticie, fie proaspat, fie de la conserva
•    heringul
•    macroul
•    sardinele
•    ansoa
•    pastravul curcubeu
•    stridii de Pacific
•    seminte de in macinate si uleiul din seminte de in
•    nucile.

Surse de flavonoide

Flavonoidele, cum ar fi quercetina si antocianidinele sunt doua forme de antioxidanti. Efectele antiinflamatoare ale quercetinei pot fi similare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum e cazul aspirinei si ibuprofenului. Sursele bune de quercetina sunt:
•    ceapa rosie, galbena si alba
•    kale
•    prazul
•    rosiile cherry
•    broccoli
•    afinele
•    coacazele negre
•    merisoarele
•    pudra de cacao
•    ceaiul verde
•    caisele
•    merele cu coaja.

Recomandari nutritionale si pentru stilul de viata la persoanele cu artroza:

•    Incearca sa ai un indice de masa corporala optim, intre 18,5 si 25 kg/m2.
•    Daca esti o persoana obeza sau supraponderala, cere sfatul medicului nutritionist pentru a-ti reduce greutatea corpului cu 10%.
•    Exercitiile fizice simple te pot ajuta, mentinand rezistenta musculara.
•    Consuma 1-2 portii de peste gras pe saptamana. Daca nu poti respecta aceasta regula, ia in considerare folosirea unor suplimente cu ulei de peste, bogat in Omega 3.
•    Foloseste uleiuri bogate in grasimi mononesaturate (de exemplu, ulei de masline).
•    Ia masuri pentru a-ti reduce valorile colesterolului, daca acestea sunt prea mari.
•    In sezonul cald, mai ales in lunile de vara, incearca sa te expui zilnic la razele soarelui (10-15 minute, fara sa aplici un produs cu SPF, cu rol de ecran solar), pentru a creste aportul de vitamina D.
•    In perioadele in care expunerea ta la soare este limitata, ia un supliment cu vitamina D, dupa ce discuti intai cu medicul tau reumatolog.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! Completeaza chestionarul acesta pentru tine, pentru parintii sau bunicii tai si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

 

Bibliografie:

British Dietetic Association - https://www.bda.uk.com/foodfacts/OsteoArthritis.pdf

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0