Neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni): cauze, simptome, tratament

Nodulul de la nivelul glandei tiroide este, conform definiției, un neoplasm sau o tumoră a tiroidei. Acesta poate fi o tumoră benignă (adenomul tiroidian) sau poate fi un neoplasm malign (cancer tiroidian), cum ar fi: cancerul tiroidian papilar, cancerul tiroidian folicular, cancerul tiroidian medular și cancerul tiroidian anaplastic.

Dintre toți nodulii tiroidieni descoperiți, doar circa 5% sunt canceroși și sub 3% dintre aceștia au drept rezultat decesul. Tocmai de aceea, este important să recunoaștem simptomele nodulilor tiroidieni, înainte de a fi prea târziu.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce sunt nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt creșteri anormale ale țesutului din glanda tiroidă, care sunt cel mai adesea mase benigne - dar pot fi canceroși la unele persoane. Unii pacienți au un nodul tiroidian, pe când alții au mai mulți.

Neoplasmele tiroidiene pot fi țesuturi solide sau umplute cu sânge ori cu alt lichid. Nodulii tiroidieni sunt destul de frecvenți, iar aproape jumătate dintre toți oamenii au cel puțin un nodul până la vârstă de 60 de ani.

Ce simptome prezintă neoplasmele tiroidiene (nodulii tiroidieni)

Neoplasmele tiroidiene (sau nodulii tiroidieni) cel mai adesea nu provoacă simptome. Cu toate acestea, uneori  țesutul dintr-un nodul produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni (T3 sau triiodotironina și T4 sau tiroxină), iar în cazul acesta, pacientul poate să aibă următoarele simptome de hipertiroidism (ceea ce înseamnă că glanda tiroidă a persoanei este hiperactiva):

  • anxietate;
  • irascibilitate;
  • nervozitate,
  • hiperactivitate;
  • transpirație sau sensibilitate la temperaturile ridicate;
  • ritm cardiac rapid;
  • tremorul mâinilor;
  • căderea părului;
  • mișcări intestinale frecvente sau diaree;
  • scădere în greutate;
  • menstruații nu foarte abundente sau menstruații absente;
  • dificultăți la înghițire sau de respirație, răgușeală și dureri la nivelul gâtului.

Cauzele nodulilor tiroidieni

Fie că este vorba de unul sau de mai mulți noduli tiroidieni, cauza acestora este adesea necunoscută. Nodulii pot apărea la persoanele din aceeași familie, ceea ce înseamnă că pot avea o bază genetică. În plus, nodulii tiroidieni sunt descoperiți și la persoanele cu deficit de iod. În cazuri rare, cancerul este cauza acestui țesut care crește în exces, tocmai de aceea este important să mergi la medic dacă crezi că ai un nodul tiroidian.

Riscuri noduli tiroidieni

Riscul de apariție al nodulilor tiroidieni este mai mare la femei decât la bărbați, iar incidența crește odată cu vârsta. De asemenea, riscul este mai mare în rândul persoanelor expuse la radiațiile de pe urma tratamentelor medicale sau la cele care au o boala autoimună numita tiroidita Hashimoto, care este cea mai frecventă cauza a hipotiroidismului (când glanda tiroida este subactivă).

Dar dacă este cancer tiroidian?

Un diagnostic de cancer este întotdeauna îngrijorător, dar chiar dacă un nodul se dovedește a fi cancer tiroidian, ai încă o mulțime de motive să fii plin de speranță. Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea glandei abordează de obicei problema, iar recidivele sau răspândirea celulelor canceroase sunt mai puțin frecvente. 
 
Un instrument pe care medicii îl folosesc pentru a descrie stadiul cancerului este sistemul TNM. Medicii folosesc rezultatele testelor de diagnostic și scanărilor pentru a răspunde la aceste întrebări:

  • Tumora (T): Cât de mare este tumora primară? Unde se află?
  • Nodul (N): S-a răspândit tumora la ganglionii limfatici? Dacă da, unde și câte?
  • Metastază (M): Cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului? Dacă da, unde și cât?

Rezultatele sunt combinate pentru a determina stadiul cancerului pentru fiecare persoană în parte. Pentru cancerul tiroidian, există 5 etape: stadiul 0 (zero) și stadiile I până la IV (1 până la 4). 
Etapa oferă o modalitate comună de descriere a cancerului, astfel încât medicii pot lucra împreună pentru a planifica cele mai bune tratamente. În plus față de sistemul TNM, cancerele tiroidiene papilare și foliculare sunt, de asemenea, organizate în funcție de vârsta pacientului.

Stadializarea poate fi clinică sau patologică. Stadializarea clinică se bazează pe rezultatele testelor efectuate înainte de operație, care pot include examinări fizice și teste imagistice. Stadializarea patologică se bazează pe ceea ce se găsește în timpul intervenției chirurgicale, inclusiv pe o biopsie. În general, stadializarea patologică oferă cele mai multe informații pentru a determina prognosticul unui pacient.

Ce investigații sunt necesare ?

  • nivelurile hormonilor T3,T4,TSH
  • Tg și TgAb. Tiroglobulina (Tg) este o proteină produsă în mod natural de tiroidă, precum și de cancerul tiroidian diferențiat. După tratament, ar trebui să existe niveluri foarte scăzute de tiroglobulină în sânge, deoarece scopul tratamentului este îndepărtarea tuturor celulelor tiroidiene. Dacă Tg crește după o intervenție chirurgicală ș /sau iod radioactiv, poate fi un semn al unui cancer avansat. Un test de marker tumoral poate fi făcut pentru a măsura nivelul Tg al corpului înainte, în timpul și / sau după tratament. Există, de asemenea, un test pentru anticorpii tiroglobulinici (TgAb), care sunt proteine ​​produse de organism pentru a ataca tiroglobulina care apar la unii pacienți. Dacă se găsește TgAb, se știe că interferează cu rezultatele testului de nivel Tg.
  • Teste medulare specifice - în cazul cancerului medular tiroidian-  testele de marker tumoral sunt recomandate pentru a verifica nivelurile ridicate de calcitonină și antigen carcinoembrionar (CEA). De asemenea, medicul trebuie să recomande un test de sânge pentru a verifica prezența proto-oncogenelor RET , în special dacă există antecedente familiale de MTC.
  • Ecografie -  medicul va evalua  dimensiunea glandei tiroide și informațiile specifice despre orice noduli, inclusiv dacă un nodul este solid sau un sac plin cu lichid numit chist.
  • Biopsie prin aspirația cu ac fin -  obținerea  unei cantități mici de țesut pentru examinare la microscop, care  poate arăta  dacă un nodul este canceros sau benign  În timpul acestei proceduri, medicul îndepărtează celulele din nodul care sunt apoi examinate de un citopatolog. Un citopatolog este un medic specializat în analiza celulelor și a țesuturilor pentru diagnosticarea bolii. Acest test se face adesea cu ajutorul unui ac fin de aspirație, cu anestezie locală, sub ghidaj ecografic.
  • Biopsie chirurgicală. Dacă biopsia de aspirație a acului nu este clară, medicul poate sugera o biopsie în care nodulul și eventual lobul afectat al tiroidei vor fi îndepărtați prin intervenție chirurgicală. Îndepărtarea nodulului singur nu este de obicei recomandată din cauza potențialului de a elimina incomplet tumoarea potențial canceroasă fără suficiente margini, care este o zonă de țesut din jurul nodulului. Această procedură se face de obicei sub anestezie generală. Poate necesita și o zi de spitalizare.

Tratamentul nodulilor tiroidieni

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu sunt canceroși, iar medicul doar va monitoriza pacientul, cu ajutorul ultrasunetelor și examinandu-l cel puțin o dată pe an.Tratamnetul poate fi neinvaziv, minim invaziv sau chirurgical.

Cel mai putin invaziv tratament se numeste  ablație cu radiofrecvență (RFA) care poate fi utilizată pentru a reduce dimensiunea nodulilor tiroidieni. Această procedură utilizează unde speciale de radiofrecvență pentru a încălzi și distruge celulele nodulului, determinând reducerea acestuia. Procedura se realizează sub anestezie locală și de obicei nu necesită internare în spital.

Este important de menționat că ablația cu radiofrecvență este potrivită pentru anumite tipuri de noduli tiroidieni, cum ar fi nodulii solizi, non-funcționali și non-canceroși. Înainte de a decide să urmați o astfel de procedură, medicul dumneavoastră va evalua tipul de nodul tiroidian pe care îl aveți și va discuta cu dumneavoastră dacă această procedură este potrivită pentru cazul dumneavoastră.

Dacă nodulul continuă să crească și/sau provoacă dificultăți la înghițire sau în ceea ce privește respirația sau dezvoltă trăsături canceroase în timp, medicul poate recomanda îndepărtarea lui pe cale chirurgicală. Dacă nodulul are celule canceroase, un chirurg îl va îndepărtă.

Există diferite tehnici chirurgicale care pot fi utilizate pentru o tiroidectomie:

Tiroidectomia standard 

Este o intervenție prin care chirurgul face o mică incizie (sau tăietură) lângă baza sau mijlocul gâtului, oferind  acces direct la glanda tiroidă a pacientului pentru operație. În unele clinici sunt practicate tehnici chirurgicale mai noi pentru a reduce sau evita cicatricile de la nivelul gâtului.

Tiroidectomia endoscopică

În timpul acestei proceduri, chirurgul face o singură mică incizie. Operația este similară cu o tiroidectomie standard, cu excepția faptului că un tub și un monitor video sunt utilizate pentru a ghida procedura.

Limfadenectomie

Nu toate opțiunile chirurgicale sunt recomandate pentru toți pacienții. Dacă există dovezi sau risc de răspândire a cancerului la ganglionii limfatici din gât, chirurgul poate efectua  o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului( limfadenectomie).

Complicații tiroidectomie

În general, complicațiile intervenției chirurgicale tiroidiene pot include leziuni ale glandelor paratiroide din apropiere, care ajută la reglarea nivelului de calciu din sânge, sângerări excesive sau infecții ale plăgilor. Dacă nervii laringelui sunt deteriorați în timpul intervenției chirurgicale, acest lucru poate provoca răgușeală temporară sau permanentă.

Fără glanda tiroidă, corpul nu mai produce hormoni tiroidieni, esențiali pentru funcțiile vitale ale  corpului. Înlocuirea hormonilor administrată de obicei sub formă de  pastilă zilnică, este cea mai bună soluție. Pacientul trebuie să ia, de asemenea, suplimente de vitamina D și calciu dacă funcția glandei paratiroide este redusă după operație.

Dacă o tumoare nu poate fi îndepărtată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale, aceasta se numește nerezecabilă sau inoperabilă. Medicul va recomanda apoi alte opțiuni de tratament.

Tratament cu iod radioactiv

Nodulii care produc prea mulți hormoni T3 și T4 pot fi tratați cu iod radioactiv sau cu ajutorul unei metode numite ablație cu alcool. Iodul radioactiv este administrat sub forma unei pilule și determina micșorarea glandei tiroide.

Tratamentul cu iod radioactiv este o opțiune pentru unii oameni cu cancer tiroidian cu celule papilare, foliculare și cu celule Hurthle. Iodul radioactiv este utilizat pentru a trata persoanele cu cancer tiroidian diferențiat care s-au răspândit în ganglioni limfatici sau în locuri îndepărtate. Un mic test poate fi administrat înainte de tratamentul complet pentru a fi siguri că celulele tumorale vor absorbi I-131. Pacienții cu MTC sau cancer tiroidian anaplazic nu trebuie tratați cu I-131.

Terapia I-131 se administrează fie sub formă lichidă, fie sub formă de pilule. Persoanele care primesc I-131 pentru distrugerea celulelor canceroase pot fi spitalizate timp de 2 până la 3 zile, în funcție de mai mulți factori, inclusiv doza administrată. Pacienții sunt încurajați să bea lichide pentru a ajuta I-131 să treacă rapid prin corp. În câteva zile, cea mai mare parte a radiației a dispărut. Discută cu medicul tău despre modalitățile de a limita expunerea la radiații la alte persoane, inclusiv copii, care ar putea fi în jurul tău în timpul acestui tratament și în zilele următoare.

Ablația cu alcool 

Ablația cu alcool implică injectarea alcoolului în nodulul sau nodulii tiroidieni, folosind un ac foarte mic. Tratamentul determină micșorarea nodulilor și îi ajută să producă mai puțini hormoni tiroidieni.

Chimioterapia 

Chimioterapia este recomandată pentru distrugerea celulelor canceroase, care le inhibă creșterea, divizarea și producerea mai multor celule. Un regim sau program de chimioterapie constă de obicei dintr-un număr specific de cicluri administrate pe o perioadă de timp stabilită. Un pacient poate primi un medicament la un moment dat sau o combinație de medicamente diferite administrate în același timp.

Efectele secundare ale chimioterapiei depind de individ și de doza utilizată, dar pot include oboseală, risc de infecție, greață și vărsături, căderea părului, pierderea poftei de mâncare și diaree. Aceste reacții adverse dispar de obicei după terminarea tratamentului.

Terapia țintită

Terapia țintită este un tratament care vizează genele specifice ale cancerului, proteinele sau mediul tisular care contribuie la creșterea și supraviețuirea cancerului. Acest tip de tratament blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase și limitează deteriorarea celulelor normale. 

Nu toate tumorile beneficiază de aceleași tratamente țintite. Pentru a găși cel mai eficient tratament, medicul poate efectua teste pentru a identifica genele, proteinele și alți factori din tumoarea pe care o ai. Acest lucru îi ajută pe medici să potrivească mai bine fiecare pacient cu cel mai eficient tratament . În plus, studiile de cercetare continuă să afle mai multe despre țintele moleculare specifice în diferitele tipuri de cancer tiroidian și noile tratamente îndreptate către acestea.

Pentru cancerul tiroidian papilar și folicular, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat mai multe terapii specifice:

  1. În 2013, FDA a aprobat o terapie cu inhibitor kinazic cu ţintă multiplă, precum acesta, pentru cancerul tiroidian diferențiat în stadiu ulterior sau recurent atunci când terapia cu I-131 (a se vedea mai sus) nu a funcționat. Reacțiile adverse frecvente ale acestui medicament includ reacții cutanate mâini-picior sau alte probleme ale pielii, diaree, oboseală, scădere în greutate și hipertensiune arterială.
  2. În 2018, FDA a aprobat un alt medicament pentru cazuri rare de cancer tiroidian papilar și folicular care au o mutație de fuziune a genei NTRK. Efectele secundare includ oboseală, greață, amețeli, vărsături, constipație și diaree.
  3. În 2019, FDA a aprobat și alt medicament pentru tumorile tiroidiene cu mutație de fuziune a genei NTRK. Reacțiile adverse frecvente ale acestuia sunt oboseală, constipație, umflături, amețeli, probleme de gust, diaree, greață, dureri sau disconfort nervos, dificultăți de respirație, dureri musculare, probleme de gândire și memorie, creștere în greutate, tuse, vărsături, febră, dureri articulare, și modificări ale vederii.
  4. În 2020, FDA a aprobat alte două medicamente pentru cazuri rare de cancer tiroidian metastatic avansat RET cu fuziune pozitivă care necesită terapie sistemică. Efectele secundare ale acestora includ constipație, hipertensiune, oboseală, dureri musculo-scheletice (durere în mușchi, oase și / sau nervi) și diaree, gură uscată, diaree, umflături, colesterol crescut, erupții cutanate și constipație. Unul dintre aceste două medicamente poate afecta, de asemenea, nivelul trombocitelor și al anumitor enzime și proteine ​​din organism. Aceste niveluri trebuie monitorizate la fiecare 2 săptămâni în primele 3 luni de tratament și apoi în fiecare lună după aceea.

Pentru cancerul medular tiroidian, opțiunile de terapie țintită aprobate de FDA includ:

  1. În 2011, FDA a aprobat acest medicament, care este un tip de terapie vizată cunoscut sub numele de inhibitor al tirozin kinazei. Mai exact, acest medicament este acum un tratament standard pentru adulți atunci când MTC nu poate fi îndepărtat chirurgical, dacă boala se agravează sau dacă MTC s-a răspândit în alte părți ale corpului. Medicamentul este administrat ca o pastilă zilnică. Doza zilnică tipică de este de 300 mg. Efectele secundare frecvente includ diareea și inflamația colonului, erupții cutanate, greață, hipertensiune arterială, cefalee, oboseală, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac. În plus, pot apărea reacții adverse mai grave, cum ar fi probleme respiratorii și cardiace. Testele de sânge, inclusiv măsurarea nivelurilor serice de potasiu, calciu, magneziu și TSH (vezi Diagnosticul), pot fi efectuate în mod regulat pentru a monitoriza reacția organismului la acest medicament.
  2. În 2012, FDA a aprobat un alt inhibitor al tirozin kinazei pentru MTC metastatic. Doza recomandată este de 140 mg, administrată sub formă de pilule o dată pe zi. Efectele secundare pot include constipație, dureri de stomac, hipertensiune arterială, modificări ale culorii părului, oboseală, greață și umflături, pe lângă probleme grave de colon.
  3. În 2020, FDA a aprobat alte medicamente pentru persoanele cu MTC mutant RET avansat sau metastatic. Acestea sunt aceleași medicamente pentru terapie țintită descrise mai sus, inclusiv posibilul efect secundar

Când e cazul să mergi la doctor?

Deși cei mai mulți noduli tiroidieni sunt benigni (necancerosi) și nu provoacă probleme de sănătate, mergi la medicul specialist și roagă-l să evalueze orice umflătură neobișnuită de la nivelul gâtului tău, în special dacă respiri greu sau înghiți cu dificultate. Este important ca medicul să evalueze posibilitatea unui cancer tiroidian.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Thyroid Association - Thyroid Nodules
https://www.thyroid.org/thyroid-nodules/
Endocrine Society - Thyroid Nodules
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/thyroid-nodules
National Cancer Institute - Drugs Approved for Thyroid Cancer
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/drugs/thyroid
U.S. Food & Drug - FDA approves cabozantinib for differentiated thyroid cancer
https://www.fda.gov/drugs/resources-information-approved-drugs/fda-approves-cabozantinib-differentiated-thyroid-cancer
 

 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0