Somn odihnitor in noptile toride de vara: 12 trucuri

Deși vara este un anotimp iubit de multă lume, are și dezavantaje – este vorba despre nopțile extrem de călduroase, în care orice ai face nu reușești să adormi: temperaturile ridicate te fac să transpiri abundent și îți taie, totodată, respirația, ca să nu mai spunem că te poți simți extrem de irascibil. Cum să ai un somn odihnitor și cum aduci temperatura camerei la valori mai pe gustul tău?

Temperatura camerei afectează calitatea somnului

Atât temperatura corpului, cât și temperatura camerei în care dormi pot avea un impact mare asupra calității somnului. Așa cum ai simțit deja pe pielea ta în timpul verii ori în zonele geografice în care căldura este extremă, este destul de dificil să dormi bine atunci când este prea cald în încăpere. Un studiu de peste hotare a arătat că temperatura din dormitor a afectat calitatea somnului mai mult decât ar fi afectat-o zgomotele din exterior. 

De aceea, pentru ca somnul neodihnitor să nu-ți creeze probleme de sănătate, e indicat să faci tot ce ține de tine pentru a regla temperatura din dormitor. Indicat este să ții pornit un ventilator, în așa fel încât să nu te deranjeze sau să pornești aerul condiționat pe modul de noapte, la o temperatură potrivită (să nu ți se facă nici prea frig, având în vedere că temperatura corpului mai scade în somn).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum să ai un somn mai odihnitor în timpul verii?

Deși mulți oameni nu pot dormi vara decât cu aerul condiționat pornit sau cu un ventilator care să sufle peste ei, nu toată lumea poate face acest lucru. Există, însă, câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a face nopțile de vară mai suportabile și pentru a avea un somn odihnitor, în ciuda căldurii sufocante.

Fă-ți un duș aproape rece exact înainte să te culci

Un duș cu apă aproape rece îți va reduce temperatura corpului și te va face să te simți confortabil în momentul în care te bagi în pat. E bine ca apa să nu fie chiar ca gheața, pentru că ulterior s-ar putea să obții efectul invers și să te încălzești și mai tare.

Ține draperiile sau jaluzelele trase toată ziua

Dimineața, după ce aerisești, asigură-te că acoperi complet geamurile, astfel încât să nu permiți niciunei raze de soare să pătrundă în cameră. Astfel, temperatura din dormitor nu va crește la fel de mult ca atunci când lași geamul neacoperit.

Cumpără-ți o pernă umplută cu hrișcă

Pernele umplute cu hrișcă permit aerului să circule mai ușor în interior, menținând astfel o temperatură mai plăcută. Pe lângă ventilație, spre deosebire de o pernă obișnuită, perna umplută cu hrișcă absoarbe mai bine umiditatea. Un alt avantaj al acestor perne constă în faptul că sunt extrem de confortabile pentru capul și gâtul tău.

Folosește o față de pernă din mătase

Poate suna extravagant, însă o față de pernă din mătase naturală reglează temperatura și nu te va face să transpiri peste noapte. Un alt avantaj al folosirii unei asemenea fețe de pernă constă în faptul că nu îți electrizează părul și îți protejează și pielea.

Pune-ți fața de pernă în congelator

Scoate fața de pernă, pune-o într-o pungă și las-o la congelator 15-30 de minute, după care pune-o înapoi pe pernă și culcă-te. Temperatura scăzută a acesteia îți va permite să adormi mai repede decât ai crede.

Dormi singur

Dacă temperaturile de afară sunt atât de crescute încât și casa este foarte încălzită, iar temperatura din dormitor a devenit de nesuportat, e timpul să faci o înțelegere cu partenerul de viață pentru a vă bucura de un somn ceva mai odihnitor. Încercați ca unul dintre voi, sau fiecare pe rând, să doarmă câte o noapte pe canapeaua din sufragerie sau în alt pat din casă. Secretul unei mai bune răcoriri corporale constă în adoptarea unei poziții cu mâinile și picioarele cât mai îndepărtate de trunchi, astfel încât aerul să poată circula în voie.

Înlocuiește pătura cu un cearșaf

Simți nevoia să te învelești peste noapte, chiar dacă este foarte cald? Ține la îndemână un cearșaf, altfel te vei trezi dimineață infofolit în pătură și transpirat. Alege un cearșaf cât mai subțire, din bumbac, pentru a-l folosi pe timpul verii.

Răcorește-te, din când în când, cu apă termală

Dacă te trezeșți peste noapte transpirat și simți că îți este foarte cald, pulverizează puțină apă termală pe față și pe gât și te vei simți mult mai bine.

Îmbracă-te în pijamale din bumbac

Și pijamalele pe care le porți ar trebui să fie din bumbac, astfel încât să absoarbă transpirația și să permită aerului să circule. E indicat ca pijamalele să fie cât mai scurte, largi și subțiri.

Oprește toate sursele de căldură din dormitor

Nu deschide televizorul (și mai bine ar fi să nu ai televizor în dormitor), nu aprinde veiozele și nu porni calculatorul, dacă ai unul în camera în care dormi. Este recomandat să îți petreci seara în altă încăpere decât în cea care dormi, pentru a reduce sursele de căldură la minimum.

Fă-ți un ventilator improvizat

Udă un prosop cu apă rece, apoi deschide geamul și atârnă prosopul în dreptul acestuia. Aerul care pătrunde în cameră va fi răcit de prosopul ud și temperatura din dormitor va fi redusă treptat.

Folosește comprese reci

Dacă simți că nimic nu te ajută să adormi și temperatura camerei îți dă bătăi de cap, pune-ți comprese reci pe frunte. Udă un prosop de dimensiuni reduse sau umple un săculeț cu 2-3 cuburi de gheață și pune-ți compresa improvizată pe frunte, asigurându-te că ajunge și la tâmple.

Alte trucuri care te învață cum să ai un somn liniștit

  • Bea multe lichide călduțe spre reci și mănâncă porții mai mici de mâncare de-a lungul zilei (deci mese mai dese și mai mici în loc de trei mese pe zi mai mari).
  • Păstrează mereu la congelator un prosop curat și umed - acest prosop poate fi folosit pe post de compresă rece, când vrei să te răcorești.
  • După ce faci duș sau baie, lasă-ți părul umed, nu-l usca cu foenul, pentru că și acest truc te va face să te simți mai răcorit.
  • Dacă folosești ventilatoare în locuință, asigură-te că lași un spațiu ori creezi o cale bună pentru ca aerul să circule, ținând ușa de la dormitor deschisă.
  • Pune muzică relaxantă în dormitor; poate fi un aliat excelent, care te ajută să te calmezi chiar și într-o noapte toridă de vară.
  • Amână activitățile pe care le ai în aer liber, dacă sunt prea aproape de ora ta de culcare.
  • Umple o șosetă curată cu orez nefiert, leag-o bine la capăt, cu un elastic, și pune-o la congelator câteva ore. Ia apoi șoseta umplută cu orez în pat și folosește-o pe față și pe gât, pentru a te răcori în nopțile toride de vară.

Ce poți face, în general, pentru a avea un somn mai odihnitor?

Evită să mănânci la masa de seară alimente foarte picante, cum sunt cele cu mult piper sau ardei iute, ori alimente foarte fierbinți, pentru a nu-ți crește și mai mult temperatura corpului în apropiere de ora de culcare. Cina ar trebui luată cu măcar două ore înainte de somn, pentru a nu forța corpul să se ocupe de digestie în loc să își desfășoare funcțiile de regenerare normale pe timpul nopții.

Dacă obișnuiești să mai bei câte un pahar cu alcool, nu bea înainte de culcare, deoarece și în acest caz te poți încălzi mai tare, ci alege să îl bei la masa de seară. În loc de alcool, pe timpul verii prind mai bine apa simplă sau limonada pentru a te răcori. La fel, evită să fumezi înainte de culcare.

Deși mulți oameni stau cu ochii în telefon seara înainte de culcare, acesta este unul dintre obiceiurile care tulbură cel mai tare somnul. Acea lumină a ecranelor te poate împiedica să adormi normal și te vei pomeni că te răsucești în pat multă vreme până să te ia somnul. Ca să nu mai spunem că poți citi diverse știri online care să te facă să te simți neliniștit. De aceea, învață-te ca, atunci când mai ai 50-60 de minute până la ora ta de culcare, să lași deoparte telefonul, tableta sau laptopul și să citești, în schimb, câteva pagini dintr-o carte în timp ce în cameră merge un ventilator sau aerul condiționat.

Cum să te protejezi în timpul caniculei?

Nu uita că atunci când transpiri foarte mult, corpul tău pierde apă și electroliți, iar acest factor poate fi periculos. Asigură-te, deci, că îți reumpli constant rezervele de apă și de electroliți și că nu te deshidratezi de-a lungul zilei. De asemenea, și pe timpul nopții este bine să ai tot timpul lângă pat o sticlă cu apă, în cazul în care ți se face sete peste noapte.

Totodată, evită atât expunerea excesivă la soare și evită și să te expui fără să îți protejezi în prealabil pielea cu o cremă sau loțiune cu factor de protecție solară (FPS). În funcție de nuanța pielii, poți folosi o cremă cu FPS de 15 sau 20, dacă nuanța pielii este mai închisă, sau una cu FPS 30 sau 50 dacă ai pielea albă sau foarte albă. Dacă ieși în soare fără să te protejezi de ultraviolete, arsurile solare se vor adăuga la disconfortul pe care îl ai deja, când încerci să adormi atunci când temperatura camerei este deja foarte deranjantă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Better Sleep Council - How to Beat the Heat and Sun for Better Sleep
https://bettersleep.org/blog/sleep-tips-for-summer/
NCBI - Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6751071/
Studiul „Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood”, apărut în Somnologie (Berl). 2019; 23(3): 147–156, doi: 10.1007/s11818-019-00215-x, autori: Christine Blume, Corrado Garbazza, Manuel Spitschan


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0