Temperatura corpului: când și de ce diferă valorile la bărbați și la femei

Care este temperatura normală a corpului, ce diferențe sunt între bărbați și femei, cine are risc de hipotermie și din ce cauze apare febra poți afla în articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

Temperatura medie a corpului este de 37°C. Unele cercetări au arătat că oamenii din țările cu venituri mari s-au schimbat fiziologic în ultimii 200 de ani, având o temperatură medie a corpului cu 1,6% mai mică decât în epoca preindustrială. Temperatura „normală” variază de la o persoană la alta și, în plus, se modifică în timpul zilei – de exemplu, crește puțin după ce mănânci sau după ce faci efort fizic. Temperatura corpului este, adeseori, mai mare la orele după-amiezii decât dimineața.

Mai mulți factori pot duce la o scădere a temperaturii corpului la persoanele în vârstă. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânești, pierzi grăsime sub piele la nivelul extremităților și pielea devine mai uscată; ambele modificări determină pierderea căldurii corpului. Și persoanele cu anumite afecțiuni pot avea o temperatură mai scăzută a corpului.

De ce este influențată temperatura corpului?

Temperatura corpului poate fi influențată de diverse circumstanțe. Cum spuneam, temperatura se modifică odată cu vârsta, când faci exerciții fizice, în timp ce dormi și după ce ai mâncat anumite alimente. Însă temperatura corpului „ascunde” multe lucruri interesante, iar unul dintre ele se referă la diferențele dintre femei și bărbați.

Potrivit unui studiu, persoanele vârstnice nu își pot regla temperatura corpului în aceeași măsură în care o fac persoanele mai tinere. Prin urmare, temperatura normală a corpului are un declin odată cu înaintarea în vârstă. Unele studii au arătat că obezitatea poate fi asociată cu o reducere a temperaturii corpului în timpul zilei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timp ce dormi, temperatura naturală a corpului scade, însă către finalul ciclului de somn, începe să crească. Temperatura corpului este, de regulă, mai scăzută dimineața și are cele mai mari valori seara. Chiar și așa, își poate modifica valorile, în funcție de temperatura din mediul înconjurător, de cât de frig sau de cald este și în funcție de cât de activ ești.

În timpul ciclului menstrual, femeile au temperatura corpului mai mare, la fel și după ovulație. Înainte de ovulație, temperatura bazală a unei femei poate varia, spun specialiștii, însă după ziua ovulației, se înregistrează o creștere mică a valorii temperaturii bazale, care ar putea dura până la următoarea menstruație.

Diferențe între femei și bărbați în ceea ce privește temperatura corpului

Bărbații și femeile, în general, pot să mențină stabilă temperatura corpului în profunzime, în ciuda faptului că schimbă mediul în care se află. Însă, în vreme ce temperatura în profunzime rămâne în general stabilă, temperatura pielii variază destul de mult.

Extremitățile, adică mâinile și picioarele, sunt de multe ori primele care se răcesc și din această cauză simțim că ne este frig. Numeroase studii au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tinde să fie mai scăzută decât cea a mâinilor bărbaților. Un studiu apărut în jurnalul medical The Lancet a arătat că, în medie, mâinile femeilor aveau cu 2,8 °C mai puțin decât mâinile bărbaților.

Valoarea depinde de locul unde măsori temperatura corpului

Poți să îți măsori temperatura folosind mai multe zone: gură (pe cale orală), anus (pe cale rectală), subraț (axilă) sau ureche (temperatura timpanică). Valorile temperaturii variază în funcție de locul unde o măsori. În general, există mici variații ale temperaturii, în funcție de zona în care a fost făcută măsurătoarea:

  • temperatura orală normală este de aproximativ 37 de grade Celsius;
  • temperatura rectală este cu 0,3 grade Celsius cu până la 0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală;
  • temperatura măsurată în ureche este cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală;
  • temperatura măsurată la subraț (în zona axilei) este, de regulă, cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mică decât temperatura măsurată în gură;
  • temperatura simțită pe frunte, prin atingere, este de regulă cu 0,5 grade Celsius mai scăzută decât temperatura orală.

Hipotermia

În cazul în care corpul pierde prea multă căldură, poate fi foarte grav, chiar fatal. Hipotermia este atunci când temperatura corpului scade sub 36,1 C. Hipotermia nu apare doar când persoana este expusă temperaturilor extrem de mici, ci reprezintă o preocupare specială în cazul nou-născuților și al vârstnicilor.

Cine este mai predispus la hipotermie?

Este posibil ca bebelușii să nu își poată regla temperatura corpului. Pot pierde rapid căldura, de aceea este important să li se mențină calde extremitățile. Adulții mai în vârstă se pot lupta, de asemenea, pentru a menține temperatura corpului într-un interval normal. Diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2 este asociat cu afectări ale vasodilatației care explică parțial reducerea capacității de disipare a căldurii.

O serie de investigații a concluzionat că anemia este o componentă centrală a incapacității persoanelor cu lipsă de fier de a-și regla temperatura atunci când sunt expuse la frig. Acest lucru se pare că este cauzat atât de efectele asupra capacității metabolice de producere a căldurii, cât și ratelor mai crescute de pierdere a căldurii.

Alte situații care predipun la hipotermie

  • Consum de alcool sau droguri
  • Hipotiroidism (o tiroidă hiperactivă)
  • Anorexie
  • Accident vascular cerebral
  • Sepsis (infecție generalizată)
  • Boala Parkinson
  • Leziuni ale nervilor
  • Malnutriție
  • Medicamente precum antidepresive, antipsihotice sau sedative
  • Anestezie

Febra

Febra înseamnă că temperatura corpului este de 38 °C sau mai mare și că organismul luptă împotriva unui agresor. O infecție, cum ar fi cea cu virusul gripal sau cu un streptococ, este cea mai frecventă cauză a febrei, însă și alte afecțiuni pot provoca debutul febrei. Aici intră bolile care produc inflamație în organism, cum ar fi poliartrita reumatoidă, reacțiile pe care corpul le are la anumite medicamente sau vaccinuri și chiar unele forme de cancer.

Febra poate fi tratată cu remedii precum consum mărit de apă, ceaiuri de plante, supe calde, multă odihnă și administrarea unui ibuprofen, paracetamol sau aspirină. Însă, dacă febra nu scade în două zile, dacă este de 40,5 °C și nu scade cu tratamentele la domiciliu sau dacă este însoțită de simptome precum confuzie, erupție cutanată, fotofobie, convulsii, trebuie cerut ajutor medical de urgență.

Tipuri de termometre

Termometrele medicale pot fi:

Termometre cu mercur

Acestea sunt termometrele clasice, care, însă, în prezent, sunt considerate nesigure și nu se mai folosesc.

Termometre digitale

Acestea sunt cele cu senzori termici, care se pot cumpăra de la farmacie sau de pe internet.

Termometre cu infraroșu

Acestea sunt termometre pentru ureche sau pentru frunte, care au senzor cu infraroșu.

Termometre de unică folosință

Acestea sunt fâșii de plastic cu puncte care conțin substanțe chimice a căror culoare se schimbă în funcție de temperatura corpului.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Fever în adults
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/fever-în-adults2
Pub Med - Does the body temperature change in older people?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18705705/
Studiul „Does the body temperature change în older people?”, apărut în Journal of Clinical Nursing, 2008 Sep;17(17):2284-7. doi: 10.1111/j.1365-2702.2007.02272.x., autori: Ülkü Yapucu Güneş, Ayten Zaybak.
eLife - Decreasing human body temperature in the United States since the Industrial Revolution
https://elifesciences.org/articles/49555
Studiul „Decreasing human body temperature in the United States since the Industrial Revolution”, apărut în eLife 2020;9:e49555 DOI: 10.7554/eLife.49555, autori: Myroslava Protsiv, Catherine Ley, Joanna Lankester, Trevor Hastie, Julie Parsonnet 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0