Temperatura corpului: când și de ce diferă valorile la bărbați și la femei

Infecția este o cauză frecventă a febrei, însă și alte afecțiuni pot duce la o temperatură mai mare a corpului. Febra este una dintre cele mai eficiente metode ale corpului nostru de a lupta contra infecției. Temperatura medie a corpului este de 37°C, dar să nu uităm că temperatura „normală” variază de la o persoană la alta. În plus, temperatura corpului se modifică în timpul zilei, ea crește puțin după ce mănânci sau după ce faci efort fizic (de exemplu, după ce faci exerciții fizice). Temperatura corpului este, adeseori, mai mare la orele după-amiezei decât valoarea pe care o are când te trezești dimineață.

Pe de alta parte, mai mulți factori pot duce la o scădere a temperaturii corpului la persoanele în vârstă. De exemplu, pe măsură ce îmbătrânești, pierzi grăsime sub piele la nivelul extremităților și pielea devine mai uscată; ambele modificări determină pierderea căldurii corpului. Metabolismul, care generează și căldură, tinde să încetinească pe măsură ce îmbătrânești. Si persoanele cu anumite afecțiuni medicale se pot confrunta cu instalarea unor temperaturi scăzute, intre 35,5 si 36,1. Aceste afecțiuni includ anemia severa,hipotiroidism, hipoglicemie, hipopituitarism, șoc, sepsis, anorexie nervoasă, accident vascular cerebral, boala Parkinson, neuropatie periferică, leziuni ale măduvei spinării.

Ce înseamnă febra?

Febra înseamnă situația când temperatura corpului este de 38° C sau mai mare, depășind acest prag. O infecție, cum ar fi gripa (virusul gripal) este cea mai frecventă cauză a febrei, însă nu uita că și alte afecțiuni pot cauza debutul febrei. Aici intră bolile care produc inflamație în organism, cum ar fi artrita reumatoidă, reacțiile pe care corpul le are la anumite medicamente sau vaccinuri și chiar unele forme de cancer.

Ce nu știai despre temperatura corpului

Specialiștii spun că temperatura corpului poate fi influențată de diverse circumstanțe. Temperatura ta se modifică odată cu vârsta, când faci exerciții fizice, în timp ce dormi și după ce ai mâncat anumite alimente. Însă temperatura corpului „ascunde” multe lucruri interesante, iar unul dintre ele se referă la diferențele dintre femei și bărbați.

TESTARE PCR COVID-19

Pe măsură ce îmbătrânești, temperatura corpului se modifică. Potrivit unui studiu¹, persoanele vârstnice nu își pot regla temperatura corpului în aceeași măsură în care o fac persoanele mai tinere. Prin urmare, temperatura normală a corpului are un declin odată cu înaintarea în vârstă.

Unele studii au arătat că obezitatea poate fi asociată cu o reducere a temperaturii corpului în timpul zilei (în anumite ore).

În timp ce dormi, temperatura naturală a corpului în profunzime scade, însă către finalul ciclului de somn, ea începe să crească. Menținând o temperatură scăzută în cameră, îți va ajuta corpul să își îndeplinească această funcție în timpul somnului. Totodată, s-a demonstrat că o temperatură scăzută în dormitor ne ajută să adormim mai repede.

Temperatura corpului este, de regulă, mai scăzută dimineața și are cele mai mari valori seara. Chiar și așa, nu uita că temperatura își poate modifica valorile, în funcție de mediul înconjurător (ești acasă, la birou), de cât de frig sau de cald este și în funcție de cât de activ ești.

Descoperă soluțiile experților DOC

În timpul ciclului menstrual, femeile au temperaturi mai ridicate. De asemenea, temperatura femeilor crește după ovulație. Înainte de ovulație, temperatura bazală a unei femei poate varia, spun specialiștii, însă după ziua ovulației, se înregistrează o creștere mică a valorii temperaturii bazale, care ar putea dura până la următoarea menstruație. (Temperatura bazală este cea mai scăzută valoare pe care o are temperatura corpului într-un interval de 24 de ore).

Diferențe între femei și bărbați

Bărbații și femeile, în general, pot să mențină stabilă temperatura corpului în profunzime, în ciuda faptului că schimbă mediul în care se află. Însă în vreme ce temperatura în profunzime rămâne în general stabilă, temperatura pielii noastre variază destul de mult.

Extremitățile, adică mâinile și picioarele, sunt de multe ori primele care se răcesc și din această cauză simțim că ne este frig. Numeroase studii au descoperit că temperatura mâinilor femeilor tinde să fie mai scăzută decât cea a mâinilor bărbaților. Un studiu din jurnalul medical The Lancet a arătat că, în medie, mâinile femeilor aveau cu 2,8° C mai puțin decât mâinile bărbaților.

Valoarea depinde de locul unde măsori temperatura corpului

Poți să îți măsori temperatura folosind mai multe zone: gură (pe cale orală), anus (pe cale rectală), subraț (axilă) sau ureche (temperatura timpanică). Reține că valorile temperaturii variază în funcție de locul unde o măsori. În general, există mici variații ale temperaturii, în funcție de zona în care a fost făcută măsurătoarea:

  • temperatura orală normală este, în medie, de 37 de grade Celsius
  • temperatura rectală este cu 0,3 grade Celsius cu până la 0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală
  • temperatura măsurată în ureche este cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mare decât temperatura orală.
  • temperatura măsurată la subraț (în zona axilei) este, de regulă, cu 0,3-0,6 grade Celsius mai mică decât temperatura măsurată în gură
  • temperatura simțită pe frunte, prin atingere, este de regulă cu 0,5-0,5 grade Celsius mai scăzută decât temperatura orală.

De reținut! Se crede că, în general, temperatura măsurată pe cale rectală este cea mai precisă metodă pentru a verifica temperatura unui copil.

Hipotermia

Dacă corpul tău pierde prea multă căldură, poate fi foarte grav, chiar fatal. Hipotermia este atunci când temperatura corpului scade sub 36,1 C. S-ar putea să vă gândiți la hipotermie ca la ceva care se întâmplă numai atunci când sunteți expus vremii extrem de reci pentru o lungă perioadă de timp. Dar se întâmplă și în interiorul organismului.

Hipotermia reprezinta o preocupare specialăin cazul  nou-născuților și vârstnicilor.

Este posibil ca bebelușii să nu aiba mecanismele maturizate pentru reglarea temperaturii. Pot pierde rapid căldura, de aceea este important să le mențineți calde extremitatile- si de aceea se recomanda nou-nascutilor caciulite, mai multe straturi de hainute din bumbac, sosetute. O temperatură sub 36,1 C este considerată prea scăzută pentru copii.

Adulții mai în vârstă se pot lupta, de asemenea, pentru a menține temperatura corpului într-un interval normal dacă sunt undeva cu aer condiționat intens sau dacă nu există suficientă căldură. Diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2 este asociat cu afectări ale vasodilatației care explică parțial reducerea capacității de disipare a căldurii.

 O serie de investigații concluzionează că anemia este o componentă centrală a incapacității persoanelor cu deficit de fier de a regla temperatura atunci când sunt expusi la frig.. Acest lucru se pare că se datorează atât efectelor asupra capacitatii metabolice de producere a căldurii, cât și ratelor mai crescute de pierdere a căldurii.

Atât pentru vârstnici, cât și pentru copiii mici, o temperatură corporală sub nivelul normal poate fi un semn că ceva nu este in regula.

Alte conditii medicale vă pot face, de asemenea, mai predispusi la apariția hipotermiei. Acestea includ:

Consumul de alcool sau droguri
Hipotiroidism (o tiroidă hiperactivă)
Anorexie
Accidentul vascular cerebral
Sepsis (infecție generalizata )
Boala Parkinson
Leziuni ale nervilor
Malnutriția
Medicamente precum antidepresive, antipsihotice sau sedative
Anestezia

Tipuri de termometre

Termometrele medicale pot fi:

  • cu mercur (cele clasice, care, însă, în prezent, sunt considerate nesigure și nu se mai folosesc)
  • digitale (cu senzori termici)
  • cu infraroșu (termometre pentru ureche sau pentru frunte, au senzor cu infraroșu)
  • de unică folosință (fâșii de plastic cu puncte care conțin substanțe chimice a căror culoare se schimbă în funcție de temperatură).

Cum se face triajul epidemiologic la intrarea în clădiri, în context pandemic

În prezent, la intrarea în clădiri (instituții, clădiri de birouri, hipermarketuri etc.) se face triaj epidemiologic. Acest lucru presupune ca fiecărei persoane care intră să i se măsoare temperatura. Aceasta trebuie să fie sub 37,3 grade Celsius: dacă este mai mare, se repetă măsurătoarea după maxim 5 minute, iar dacă valoarea tot este mare, persoanei i se recomandă să-și contacteze medicul de familie. În plus, personalul autorizat va observa dacă cei care intră în clădirea respectivă au simptome care pot indica o infecție respiratorie, cum ar fi tusea constantă sau o stare asemănătoare cu răceala.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Fever în adults
Ordin nr. 874 din 22/05/2020, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 435 din 22/05/2020
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/fever-în-adults2
1. Studiul „Does the body temperature change în older people?”, publicat în Journal of Clinical Nursing, 2008 Sep;17(17):2284-7. doi: 10.1111/j.1365-2702.2007.02272.x., autori: Ülkü Yapucu Güneş, Ayten Zaybak.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0