Ești workaholic? Programul prelungit îți poate scurta viața

Dacă ești workaholic, e bine să știi că programul prelungit la serviciu (mai mult de 55 de ore lucrate pe săptămână) îți poate crește substanțial riscul de deces prematur.

Probabil că nu vei fi surprins să afli că dacă muncești prea mult, acest aspect poate avea efecte negative asupra sănătății tale generale. Dar cât de grave sunt aceste efecte? Un raport¹ publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională a Muncii precizează că suprasolicitarea a dus la 745.000 de decese cauzate de accident vascular cerebral și de boli de inimă în anul 2016, ceea ce reprezintă o creștere de 29% din anul 2000. Așadar, evitarea suprasolicitării poate fi, la propriu, o chestiune de viață și moarte.

Lucrul de acasă crește și mai mult pericolul de a deveni workaholic

În timpul pandemiei de COVID-19, multe persoane au rămas să lucreze de acasă, însă și acest „work from home” poate deveni o problemă, poate chiar mai mare decât lucrul de la birou sau de oriunde din afara casei.

De ce? Pentru că telemunca poate șterge granițele dintre serviciu și casă, dintre viața profesională și cea personală. Angajații care lucrează de acasă tind să muncească mai mult și să își mai verifice e-mail-ul și în orele pe care teoretic ar trebui să le dedice timpului liber, familiei și întâlnirilor cu prietenii. Așadar, pericolul de a fi workaholic îi pândește poate chiar mai mult pe cei care lucrează de acasă.

În ce se traduce acest exces de muncă și cum te protejezi de cele mai grave efecte ale sale? Raportul de la OMS a definit munca excesivă ca însemnând mai mult de 55 de ore pe săptămână. Studiul a constatat că persoanele care lucrează 55 sau mai multe ore de muncă pe săptămână au un risc estimat cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de a deceda din cauza bolii coronariene, comparativ cu persoamele care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.

TESTARE PCR COVID-19

Care sunt semnele că munca îți afectează sănătatea?

Suprasolicitarea te afectează nu doar fizic, ci și în alte moduri. Iată câteva dintre simptomele care îți indică faptul că a fi workaholic nu este sănătos și că ai nevoie să faci niște schimbări:

  • Simptome fizice: senzație de oboseală, dureri de cap, dureri de spate, senzație de tensiune și imposibilitatea de a te relaxa când nu lucrezi, senzație de greață 
  • Simptome psihice: senzație de ceață mentală, dificultăți de rezolvare a problemelor, greșeli din neatenție, toleranță mai mică față de problemele care apar la muncă
  • Simptome emoționale: senzație permanentă de neliniștite sau îngrijorare, sentimente de teamă sau de neputință
  • Simptome interpersonale: evitarea colegilor de muncă cu care obișnuiai să ai relații bune, intrarea în conflicte cu oamenii de la locul de muncă sau cu cei dragi de acasă, iritarea din lucruri mărunte
  • Simptome comportamentale: mai puțin somn, consum de alcool crescut, fumat mai mult, mâncat prea mult sau prea puțin și alimente nesănătoase etc.

Dacă ești workaholic și ai ajuns la suprasolicitare din cauza muncii, este posibil să ai mai multe dintre aceste simptome, în funcție de tipul de muncă pe care îl faci. De exemplu, asistenții medicali au niveluri ridicate de epuizare și suprasolicitare în condiții deosebit de stresante, dar nu numai ei.

OMS subliniază, de asemenea, că efectele suprasolicitării sunt deosebit de proeminente pentru bărbați, cifrele arătând că 72% dintre decesele asociate cu munca în exces s-au produs în rândul bărbaților.

Cum îți protejezi sănătatea când ai un job solicitant?

Chiar dacă știi că ești suprasolicitat, este posibil ca din diverse motive să nu poți renunța la jobul pe care îl ai și să-ți găsești un altul care să îți dea mai puține bătăi de cap. Și dacă rămâi într-un loc de muncă solicitant, există modalități de a-ți proteja sănătatea. Concret, trebuie să găsești metode eficiente în cazul tău care să te ajute să faci față stresului sau epuizării emoționale care pot duce la probleme mai grave de sănătate.

Chiar dacă ești workaholic, poți începe să ai grijă de sănătatea mentală chiar și în timpul orelor de lucru. Deși ți se pare că trebuie să stai permanent lipit de birou, de telefon, de e-mail, să te ocupi ore în șir doar de muncă, gândește-te că, în acest fel, mai devreme sau mai târziu vei ceda.

Fă-ți, deci, timp să mănânci normal, nu pe colțul biroului sau din mers și să ai momente scurte în care să meditezi sau să faci puțină mișcare, mai ales dacă munca ta nu implică mers pe jos sau alte activități fizice. Poate că nu reușești să mănânci zilnic la aceleași ore, dacă ai un program care nu este fix, dar poți să-ți impui să îți aloci 15-20 de minute în care să iei prânzul liniștit. Dacă poți sta undeva în aer liber în acest timp este și mai bine.

La fel, când mergi la baie, de exemplu, poți face câteva mișcări de dezmorțire a gâtului și a spatelui, mai ales dacă stai mult pe scaun. Dacă, dimpotrivă, stai mult în picioare, caută să ai intervale în care să te așezi și să respiri adânc de câteva ori. Acești pași aparent mici te ajută să te destresezi și să îți crești productivitatea, ceea ce te ajută să fii mai eficient pe termen lung.

Când nu ești la muncă, lasă acolo problemele. În timpul navetei de acasă spre serviciu și invers, fă-ți timp pentru a asculta muzică și, dacă nu conduci, pentru a citi. La fel, dacă lucrezi de acasă, la începutul și la sfârșitul zilei de muncă nu te mai gândi la serviciu, ci fă-ți timp să asculți muzică, să citești, să beai o cafea sau un ceai cu cineva din familie, să faci o plimbare sau orice acțiune care să contribuie la relaxare și la menținerea sănătății fizice și psihice.

Nu mai puțin importantă este stabilirea limitelor la locul de muncă, în măsura în care acest lucru este posibil. Stabilește de la început care este programul de muncă, exprimă-te dacă observi că acest aspect nu se respectă și, dacă trebuie să lucrezi suplimentar de multe ori, încearcă să obții mai multe zile libere în compensație. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
World Health Organization - Long working hours increasing deaths from heart disease and stroke: WHO, ILO 
https://www.who.int/news/item/17-05-2021-long-working-hours-increasing-deaths-from-heart-disease-and-stroke-who-ilo
American Psychological Association - Coping with stress at work 
https://www.apa.org/topics/healthy-workplaces/work-stress


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0