Care este legătura dintre pauzele mentale și productivitate?

Deși oamenii consideră că a fi productiv înseamnă să muncești cât mai mult, un secret pentru a realiza mai multe este acela de a-ți găsi timp pentru... a nu face nimic. Cum sunt conectate pauzele mentale cu productivitatea?

În eforturile noastre de a utiliza cu folos fiecare secundă din fiecare zi, ni se pare că pierdem timpul atunci când ne facem o cafea, ne așezăm într-un fotoliu și privim pe fereastră la copacii care se mișcă în bătaia vântului. Nu ne putem relaxa și ne ducem cu gândul tot la obligațiile și la grijile pe care le avem constant. 

Însă trebuie reținut că uimitorul organ care este creierul nostru folosește acele perioade libere, în care nu lucrăm, pentru a-și îndeplini funcții la fel de importante precum gândirea și acțiunea și anume cele de „curățare”. Mintea are nevoie să se relaxeze și să se desprindă de rutinele zilnice, deși acest lucru pare din ce în ce mai greu de obținut pentru multe persoane. Chiar și momentele scurte de respiro ajută creierul să curețe balastul și să consolideze învățarea pe termen lung și să sporească productivitatea.

Vrei să afli mai multe despre tine?

De multe ori când luăm o pauză, ne gândim la ce am putea face care să ne ia mintea de la munca pe care o desfășurăm, dar în același timp căutăm ceva care să ne motiveze în continuare și să ne ajute tot pentru munca pe care o facem. Psihologii spun, însă, că atunci când luăm pauze de la activitățile obișnuite, e bine să ne desprindem total de acestea. Cu alte cuvinte, să ne permitem momente în care să nu facem nimic care să semene cu munca.

Iată câteva sugestii despre cum poți lua o pauză mentală pentru a te întoarce cu forțe proaspete la activitățile tale obișnuite, crescându-ți, astfel, productivitatea.

Pregătește-ți o baie caldă

Un loc natural pentru a începe relaxarea este baia, deoarece este știut faptul că o cadă cu apă caldă și eventual câteva picături de ulei esențial contribuie la relaxarea mușchilor și a minții. A-ți lăsa mintea să rătăcească în timp ce te relaxezi în cadă este unul dintre pașii pe care îi poți face pentru a-ți odihni creierul. Stai câteva minute cu ochii închiși și amintește-ți de o vacanță frumoasă, de exemplu, sau gândește-te la viitoarea ta destinație pentru concediu.

Gândurile plăcute despre viitor sunt utile pentru îmbunătățirea stării psihice și pentru curățarea minții de grijile zilnice.

Joacă un joc

De când nu te-ai mai jucat un joc? Dacă răspunsul tău este „din copilărie”, cu atât mai mult este timpul să îți revizuiești această atitudine. Jocurile îmbunătățesc starea de spirit și stabilesc conexiuni între persoane, mai ales dacă alegi un joc de echipă sau unul care are nevoie de participarea mai multor persoane, cum ar fi de exemplu un board game. Chiar dacă nu ai alături mai multe persoane cu care să te joci, poți intra într-un joc online sau îți poți instala un joc plăcut pe telefon pe care să-l accesezi când ai nevoie de o pauză.

Odată ce începi, vei constata că un joc este o modalitate excelentă de a-ți aerisi creierul și de a înlătura oboseala mentală.

Mergi singur la o plimbare

Mai ales dacă simți că ești foarte tensionat psihic și că productivitatea începe să dea rateuri, găsește-ți jumătate de oră în care să faci o plimbare. Dacă ai un spațiu verde lângă serviciu sau lângă casă, cu atât mai bine. Ascultă cântecul păsărilor, respiră adânc și percepe mirosul florilor, bucură-te de verdele copacilor și vei observa o multitudine de beneficii fizice și mentale. Plimbarea într-un colț de natură este nu doar o modalitate plăcută de a face mișcare, ci și una eficientă pentru a-ți relaxa creierul. Și mai bine ar fi dacă o dată pe săptămână ai putea face o drumeție la pădure sau la munte. Aerul curat, mersul pe jos și liniștea din sânul naturii sunt utile nu doar pentru corp, ci și pentru minte.

Gătește pentru cei dragi

În măsura în care poți chema la tine acasă mai multe persoane dragi, fă acest lucru din timp în timp. Gătește diverse feluri de mâncare, ținând cont și de gusturile celor care te vizitează. Poate fi vorba de rețete clasice combinate cu preparate moderne sau inspirate din bucătăriile altor culturi. Gătitul are beneficiul de a ajuta creierul să se liniștească și, în plus, îți aduce bucurie prin faptul că musafirii vor fi încântați de preparatele tale. Poate fi extrem de relaxant să frămânți un aluat, de exemplu, să faci de mână o maioneză sau să decorezi cu atenție o prăjitură.

Nu exclude somnul scurt de după-amiază

Dacă te străduiești să te odihnești suficient noaptea, dar de cele mai multe ori nu reușești, încearcă un somn scurt după-amiaza. Odihna este una dintre cele mai importante modalități de a spori flexibilitatea neurologică pentru a construi tipul de înțelegere conceptuală care este legată de identitate și scop. Deși unele studii au arătat că somnul de după-amiază nu este sănătos, altele au descoperit că, de fapt, contează cât anume dormi. E adevărat, dacă dormi două ore în timpul zilei, acest lucru s-ar putea să lucreze în defavoarea ta.

Însă dacă ațipești 15-30 de minute, ai șanse mari să te trezești cu mintea mai limpede și cu o stare mai bună de concentrare.

Încearcă yoga sau meditația

Yoga este un tip de mișcare combinată, cu efecte asupra corpului dar și a minții. Pe de o parte, te ajută să îți lucrezi mușchii și să-ți întărești forța articulațiilor, iar pe de altă parte te învață cum să îți controlezi repsirația și cum să îți relaxezi mintea. Dacă nu vrei să mergi la un curs de yoga care se desfășoară fizic, poți găsi pe internet diverse materiale video explicative și demonstrative, gretuite, ale unor instructori acreditați. La fel, poți alege să înveți să practici meditația, o altă modalitate de a-i da ocazia creierului să se regenereze și să se calmeze.

În concluzie, dacă vrei să fii mai productiv și să muncești mai cu spor, permite-ți din când în când să te destinzi total!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Wall Street Journal - How Being More Productive Starts With Doing Nothing
https://www.wsj.com/articles/why-doing-nothing-can-make-you-more-productive-11615911969
Workology - Can a Little Relaxation Improve Employee Productivity?
https://workology.com/can-a-little-relaxation-increase-your-employees-productivity/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0