Mucusul cervical: ce este și ce legătură are cu fertilitatea

Mucusul sau lichidul cervical joacă un rol fundamental în procesul complex al concepției, prin faptul că protejează spermatozoizii pe măsură ce aceștia încearcă să călătorească prin tractul reproducător feminin, pentru a ajunge la ovul. Așa că este important să cunoști câteva informații esențiale despre mucusul cervical.

Pe scurt, mucusul cervical este un lichid secretat de cervix (colul uterin), iar producția lui este stimulată de un hormon: mai exact, de estrogen. Pe durata ciclului tău menstrual, cantitatea și calitatea mucusului cervical care este produs va avea fluctuații, iar prin observarea acestor modificări, poți începe să îți dai seama sau să estimezi care sunt cele mai fertile zile din lună.

Evaluarea mucusului cervical este un standard pentru determinarea perioadei fertile în ceea ce privește planificarea familială pe cale naturală. Mucusul cervical acceptă, filtrează, pregătește și eliberează spermatozoizii pentru a le asigura succesul transportului până la ovul și fecundarea acestuia.

Ce caracteristici are

Recomandările experților DOC.ro
 

Pe măsură ce te apropii de ovulație, nivelurile de estrogen încep să crească subit, ceea ce determină cervixul să secrete mai mult mucus cervical care are o caracteristică "fertilă". Această trăsătură "fertilă" a mucusului cervical, pe care o recunoști după faptul că acesta seamănă, din punct de vedere al consistenței, cu albușul unui ou, este foarte importantă. Ea este transparentă și flexibilă, se întinde, este similară cu consistența pe care o are albușul unui ou și este mediul protector perfect pentru spermatozoizi, în ceea ce privește pH-ul și structura.

Faptul că ai suficient mucus cervical care are această consistență ca de albuș în timpul zilelor tale fertile îți va îmbunătăți, de fapt, șansele de a concepe un copil. În plus, prin faptul că observi când organismul tău produce acest gen de mucus cervical (o secreție normală), vei putea să identifici cele mai fertile zile din lună.
În urma studiilor făcute în vitro și în vivo, la primate, se știe că mucusul cervical îndeplinește 4 funcții principale în relația cu spermatozoizii:

  1. spermatozoizii sunt admiși din mediul vaginal ostil
  2. mucusul cervical filtrează sperma anormală din punct de vedere morfologic, iar anumiți constituenți sunt îndepărtați de pe suprafața spermatozoizilor
  3. spermatozoizii sunt, de asemenea, susținuți din punct de vedere biochimic (ca pregătire pentru fecundarea ovulului)
  4. mucusul cervical stochează/păstrează spermatozoizii pentru eliberarea lor ulterioară.

Scopul metodei observării mucusului cervical

Experții spun că metodele ce au la bază mucusul cervical te ajută să prezici când vei avea ovulație, prin monitorizarea modificărilor care apar la nivelul mucusului tău cervical (secrețiilor vaginale) pe parcursul ciclului tău menstrual.

Hormonii care controlează buna funcționare a ciclului tău menstrual sunt și cei care determină cervixul sau colul uterin să producă acest mucus, acel lichid vâscos de pe col care iese prin vagin, sub forma unei secreții. Mucusul cervical suferă modificări în privința culorii, texturii și cantității în timpul ciclului tău menstrual, în special în preajma ovulației. De aceea, sunt femei care folosesc această metodă pentru a prezice perioada fertilă, urmărind caracteristicile secreției vaginale.

Metoda observării mucusului cervical mai este numită și "metoda ovulației" sau "metoda Billings". Reține că cel mai bine este să începi să folosești această metodă (dacă îți dorești să rămâi însărcinată) cu ajutorul unui expert, cum ar fi un medic ginecolog, o asistentă, deoarece poate fi destul de greu să o înveți pe cont propriu.

Mucusul cervical joacă un rol cheie în concepție. Hormonul estrogen atinge un vârf chiar înainte de ovulație. Acest lucru face ca mucusul cervical să se schimbe din pastă sau cremos în ceva asemănător cu albușul de ou crud și elastic. Această secreție umedă și alunecoasă face ca spermatozoizii să înoate mai ușor în vagin și în uter pentru a întâlni un ovul.

Cum se modifică mucusul cervical pe parcursul ciclului menstrual?

Modificările mucusului cervical au loc ca urmare a schimbărilor hormonale pe parcursul ciclului menstrual. Estrogenul crește înainte de ovulație și face colul uterin să producă mucusul fertil, albuș de ou. Acesta este modul în care corpul tău face ca spermatozoizii să ajungă mai ușor la ovulul pe care urmează să îl elibereze. După ovulație, nivelul de estrogen scade, iar nivelul de progesteron crește. Această creștere a progesteronului ajută ovulul fertilizat să se implanteze în uter, dacă are loc concepția. Totuși, acest lucru face ca mucusul cervical să înceapă să se usuce.

Dacă ai un ciclu menstrual de 28 de zile, mucusul tău cervical va urma, în general, acest model:

  • Zilele 1-4 după ce ți se termină menstruația: Uscat sau lipicios. Poate fi alb sau cu nuanțe galbene.
  • Zilele 4-6: Lipicios. Ușor umed și alb.
  • Zilele 7-9: Cremos, de consistență asemănătoare iaurtului. Umed și tulbure.
  • Zilele 10-14: Elastic și seamănă cu albușul de ou crud. Alunecos și foarte umed.
  • Zilele 14-28: Uscat până la apariția menstruației.

Majoritatea femeilor cu un ciclu de 28 de zile ovulează în jurul zilei 14. Acesta este motivul pentru care mucusul tău cervical este alunecos, elastic și foarte fertil chiar înainte de eliberarea ovulului.

Care sunt factorii care pot cauza modificări mucusului cervical?

Anumite activități sau condiții pot modifica mucusul cervical natural și pot face ca această metodă de verificare să fie mai puțin eficientă sau mai dificil de utilizat. Iată ce poate cauza modificări:

Metoda observării mucusului cervical poate fi folosită ca o modalitate de a identifica perioadele fertile, pentru a te ajuta să identifici cele mai bune zile pentru a face sex, mai ales atunci când îți dorești un copil. În plus, metoda observării mucusului cervical este uneori folosită în combinație cu alte metode, cum ar fi monitorizarea temperaturii bazale a corpului.

De reținut!

Pe măsură ce data ovulației tale se apropie, te poți aștepta să observi anumite modificări în secrețiile vaginale. Pe măsură ce ai intrat în perioada fertilă, mucusul cervical va fi într-o cantitate mai mare și va avea o textură mai umedă. Culoarea lui poate fi crem.

În perioada ovulației (sau în zilele care preced ovulația), producția de mucus cervical va atinge "vârful" în ceea ce privește consistența și culoarea acestui lichid. Acum mucusul cervical va fi similar cu albușul de la ou. Odată ce ai detectat această trăsătură a lichidului cervical, vei ști că te afli în cea mai fertilă perioadă a ciclului. După ovulație, cantitatea de mucus cervical începe să scadă, iar consistența lui se modifică și ea.

În cazul în care medicul a descoperit o producție insuficientă de mucus cervical de calitate "fertilă" sau acest mucus nu este un mediu suficient de bun pentru spermatozoizi, medicul îți poate prescrie anumite medicamente.
 
Sursa foto: shutterstock.com
Bibliografie:
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/cervical-mucus/
University of North Carolina at Chapel Hill School of Medicine - https://www.med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/cervical-mucus-testing-information/
WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/qa/what-is-the-pattern-of-cervical-mucus-changes-for-a-woman-with-a-28day-cycle
Studiul "Human cervical mucus: research update.", publicat in American Journal of Obstetrics and Gynecology, autor Katz D.F.
Planned Parenthood Federation of America - https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0