Cum iti poti calcula singura perioada fertila

Pentru a calcula perioada fertila este necesar sa se ia in considerare faptul ca ovulatia are loc intotdeauna la mijlocul ciclului, adica in ziua a 14-a unui ciclu normal de 28 de zile.

Cum se calculeaza perioada fertila la femeile cu ciclu regulat

Astfel, pentru a sti care este perioada fertila trebuie sa calculezi 14 zile de la data la care au aparut primele picaturi de sange.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ovulatia va avea loc la un moment dat intre cele 3 zile inainte si 3 zile dupa aceasta data, interval care se considera "perioada fertila a femeii". Unele femei simt la propriu ovulatia, printr-o durere precum o intepatura la nivelul unuia dintre ovare, care revine pe parcursul a cateva ore, de o intensitate medie spre suportabila.

 

 

Cum se calculeaza perioada fertila la femeile cu ciclu neregulat

La femeile cu ciclu neregulat nu este la fel de sigur cand pot incerca sa conceapa un copil sau cand nu doresc sa ramana insarcinate, deoarece ciclul menstrual nu vine intotdeauna in aceeasi perioada, iar calculele pot fi gresite.

Cu toate acestea, exista posibilitatea de a sti cand se instaleaza perioada fertila, in cazul unui ciclu neregulat timp de un an, retinand durata fiecarui ciclu menstrual, care obligatoriu se noteaza intr-un calendar sau mai simplu, intr-o aplicatie dedicata pe telefon, computer, tableta.

Se scad 18 zile la cel mai scurt ciclu si 11 zile in cazul unui ciclu mai lung. De exemplu, daca cel mai scurt ciclu al tau a fost de 22 zile, iar cel mai lung ciclu de 28 de zile, se fac urmatoarele calcule: 22-18 = 4 si 28-11 = 17, adica perioada fertila este intre 4 si 17 zile ale ciclului menstrual.

 

 

Un mod mai precis de a cunoaste perioada fertila in cazul unui ciclu neregulat la femeile care doresc sa ramana gravide este si de a utilizarea testului de ovulatie, care se poate cumpara de la farmacie si a fi atenta la semnele perioadei fertile, cum ar fi descarcarea unei secretii albicioase, similara cu albus de ou, cresterea maxima a temperaturii intravaginale.

Pentru cele care nu doresc sa ramana gravide, metoda calendarului nu este o metoda eficienta si, prin urmare, este important sa se mențina metodele contraceptive sigure, cum ar fi prezervativele, inelul contraceptiv, diafragma, prezervativul sau pilulele anticonceptionale. Metodele anticonceptionale pe baza de hormoni nu pot fi insa administrate femeilor care fumeaza, din cauza cresterii riscului de accident vascular.

La femeile care au menstruatie neregulata, se mai pot calcula zilele cele mai fertile ale lunii, luand in considerare si doar ultimele 3 cicluri menstruale. De exemplu: daca intervalul de timp intre trei perioade a fost de 34 de zile; 38 zile si 35 de zile, aceasta da o medie de 35 de zile. In acest caz, intotdeauna intre o perioada si alta, cea mai fertila zi este a 17-a zi dupa menstruatie.

O alta varianta este de a avea raport sexual din 3 in 3 zile, pe parcursul intregii luni, mai putin in zilele care exista simptomele amintite cu ajutorul carora se identifica perioada fertila (schimbarea temperaturii intravaginale, care trebuie masurata in fiecare zi la acceasi ora, preferabil dimineata,se noteaza si se face un grafic, cea mai crescuta temperatura fiind in momentul ovulatiei;  prezenta de mucus in vagin si libidoul mai crescut).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0