De ce apar durerile la ovulatie si cum calculezi ovulatia

Daca incerci sa ramai insarcinata, cel mai probabil te intereseaza simptomele ovulatiei, pentru a-ti fi mai usor sa identifici care este ziua in care ovulezi. Insa un simptom important, pe care nu trebuie sa il treci cu vederea, este ovulatia dureroasa sau ovulalgia (mittelschmerz).

 

Durerea intermenstruala este o durere pelvina, in partea inferioara a abdomenului, cu care se confrunta unele femei in timpul ovulatiei. Ovulatia, in general, are loc la jumatatea intervalului de timp intre doua menstruatii, de aici si numele de "mittelschmerz".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cum este descrisa durerea?

Durerea la ovulatie poate varia de la un junghi sau spasm usor (cand simti o durere ascutita), pana la un disconfort sever si, de obicei, durerea aceasta dureaza de la cateva minute, la ore. In general, femeile simt aceasta durere intr-o parte a abdomenului sau a bazinului si poate varia in fiecare luna, in functie de ovarul care elibereaza ovulul in timpul acelui ciclu menstrual. In unele cazuri, pot sa apara si mici sangerari vaginale. Unele femei se confrunta cu greata, mai ales daca durerea este severa.

Care sunt cauzele durerilor la ovulatie?

Pe masura ce un ovul se dezvolta in ovar, acesta este inconjurat de un lichid folicular. In timpul ovulatiei, ovulul si acest lichid folicular, impreuna cu o oarecare cantitate de sange, sunt eliberate din ovar. Desi cauza exacta a fenomenului "mittelschmerz" sau durerii intermenstruale nu este cunoscuta, medicii cred ca lichidul folicular sau sangele poate irita peretele cavitatii abdominale, provocand durere. Durerea trece imediat ce ovulul a fost eliberat sau o data ce corpul absoarbe lichidul sau sangele.

Cum stii ca durerea se datoreaza ovulatiei?

 
 

Ovulatia, de regula, are loc la aproximativ 2 saptamani dupa prima zi a fiecarei menstruatii, asa ca perioada in care se iveste durerea la ovulatie este usor de recunoscut. Pentru a determina daca durerea ta este legata sau nu de ovulatie, medicul tau ginecolog te poate ruga sa iti tii o evidenta a ciclurilor menstruale, notand orice fel de episod insotit de durere, precum si localizarea durerii (de obicei, durerea de la ovulatie apare intr-o parte, in zona inferioara a abdomenului).

Medicul ginecolog poate efectua un examen pelvic sau abdominal, pentru a exclude alte posibile cauze ale durerii, cum ar fi endometrioza sau un chist ovarian.

Cum se trateaza durerile la ovulatie?

 
 

Durerea ce insoteste ovulatia dispare, de regula, in decurs de 24 de ore, asa ca nu necesita un tratament specific. Medicamentele pentru durere, care nu necesita prescriptie medicala, precum ibuprofenul sunt eficiente in ameliorarea durerii la ovulatie. Ca sa scapi de disconfort, poti aplica o perna incalzita pe abdomen sau poti face o baie fierbinte. Femeile care au dureri severe la ovulatie vor gasi o ameliorare daca vor lua contraceptive orale, care previn ovulatia.

Cum iti calculezi ovulatia?

Metoda de baza si totodata cea mai folosita pentru a detecta cand are loc ovulatia este utilizarea unui calendar lunar. Marcheaza prima zi a menstruatiei si din nou marcheaza in calendar cand a incetat sangerarea. Facand acest lucru vreme de cateva luni, vei putea sa intelegi propriul tipar biologic si tiparul ciclului tau menstrual. Acesta din urma este destul de previzibil. Desi durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, acest interval poate varia de la o femeie la alta. Unele femei au un ciclu menstrual mai scurt, altele il au mai lung. De aceea este important sa observi schimbarile fizice care indica faptul ca ovulatia a avut loc, asa ca nu te baza doar pe calendar.

In fiecare luna, un ovul nou este eliberat cam la jumatatea ciclului menstrual. In jurul zilei a 13-a (dupa unii specialisti, ziua a 14-a sau a 15-a) dupa prima zi a ultimei menstruatii normale, acest ovul este eliberat, deci are loc ovulatia si femeia este fertila. Daca ovulul este fecundat si se fixeaza in uter, atunci nu va mai avea loc menstruatia urmatoare. Cu toate acestea, daca fecundarea nu are loc, atunci dupa aproximativ 14 zile, ovulul este eliminat impreuna cu mucoasa uterina.

 

Aplicatii inteligente

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva aplicatii pentru smartphone, pe care le poti descarca rapid, care te ajuta sa iti calculezi ovulatia si sa determini perioada fertila, mai ales daca vrei sa ramai insarcinata: Clue Period Tracker; Glow; Kindara; Period Tracker; Fertility Friend; Ovia Fertility; Natural Cycles; Conceivable; Dot; Period Tracker Lite; Flo. Acestea sunt foarte usor de folosit.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0