Crioconservarea ovulelor (ovocitelor): ce este, care sunt etapele, cum te pregatesti

Crioconservarea sau crioprezervarea ovulelor este o procedura menita sa inghete si sa stocheze ovocitele unei femei.

congelare ovule fertilitate

Tehnica aceasta a fost folosita pentru a le permite femeilor sa amane sarcina pana la o data ulterioara, fie din motive medicale, fie din motive sociale.

In anumite cazuri, insa, pentru a evita problemele ce pot sa apara din cauza infertilitatii si varstei inaintate (ovulele se pot deteriora din cauza inaintarii in varsta), o femeie poate opta pentru acesta procedura: ovulele sunt extrase, inghetate si stocate.

Ce este?

Crioconservarea ovulelor, cunoscuta si drept crioprezervarea ovocitelor mature, este o metoda folosita pentru a mentine sansele ca o femeie sa poata ramana insarcinata in viitor.

Ovulele sunt colectate sau extrase din ovare (vorbim aici de recoltarea ovulelor), apoi sunt crioconservate fara a fi fecundate si sunt stocate pentru folosirea ulterioara. Un ovul crioprezervat poate fi combinat cu spermatozoizii mai tarziu, in laborator, si implantat in uterul femeii (procedura numita fertilizare in vitro, despre care poti citi mai multe aici).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scopul procedurii - De ce se face crioprezervarea ovocitelor (congelarea ovulelor)

Crioconservarea ovulelor ar putea fi o optiune pentru unele femei, daca acestea nu sunt pregatite sa ramana insarcinate acum, dar care vor sa se asigure ca pot, totusi, sa ramana gravide mai tarziu.

O femeie poate lua in considerare folosirea acestei proceduri pentru crioprezervarea ovulelor, daca:

  • Sufera de o afectiune, este vorba de o conditie sau de o circumstanta care ii poate afecta fertilitatea. De exemplu: siclemia (anemia cu celule in secera), bolile autoimune precum lupusul, etc.
  • Are nevoie de tratament pentru cancer sau alta boala care ii poate afecta sansele de a ramane insarcinata. Anumite tratamente medicale (cum ar fi radioterapia, chimioterapia) pot sa dauneze fertilitatii. Congelarea ovulelor inainte de acest tip de tratament ar putea sa ii permita pacientei sa aiba copii biologici mai tarziu.
  • Va fi supusa unei proceduri de fertilizare in vitro - Cand sunt supuse unei proceduri ca FIV, unele femei prefera sa apeleze la congelarea ovulelor din anumite motive, si nu la crioprezervarea embrionilor.
  • Doreste sa pastreze (prin crioprezervare) ovulele mai "tinere" acum, pentru a fi folosite in viitor. Congelarea ovulelor la o varsta mai frageda ar putea sa ajute femeia sa ramana insarcinata atunci cand se simte pregatita pentru aceasta etapa din viata ei.

Cum te pregatesti pentru procedura de congelare a ovulelor

Daca te gandesti sa apelezi la aceasta procedura de congelare a ovulelor, este important sa cauti o clinica specializata in fertilitate. Expertii sunt cunoscuti drept specialisti in endocrinologie reproductiva.

Inainte de a incepe procesul de congelare/crioprezervare a ovocitelor, cel mai probabil vei fi supusa unor teste de sange, ca parte din etapa de screening:

Teste pentru rezerva ovariana - Pentru a determina cantitatea si calitatea ovulelor, medicul iti va testa concentratia unor hormoni (FSH sau hormonul de stimulare foliculara si estradiolul) in sange, in ziua a treia a ciclului menstrual. Rezultatele acestor analize pot prezice modul in care ovarele pacientei vor raspunde la medicamentele pentru fertilitate.

Un alt test de sange si o ecografie (ultrasonografie) ar putea fi folosite de medicul specialist, pentru a obtine o imagine mai buna a functiei ovariene.

Screening pentru bolile infectioase - Pacienta va fi testata pentru a se depista din timp eventualele boli infectioase, cum ar fi HIV si hepatita B si hepatita C.

Etapele crioprezervarii ovulelor

Congelarea ovulelor este un proces care implica stimularea hormonala a ovarelor, urmata de colectarea acestora pe cale transvaginala si, ulterior, urmata de congelarea si depozitarea ovulelor viabile ale unei femei.

Stimularea ovariana - se folosesc hormoni sintetici pentru a stimula ovarele pacientei sa produca mai multe ovule; pentru aceasta procedura este posibil sa fie nevoie de medicamente pentru stimularea ovariana (injectii cu anumite substante) si medicamente pentru a preveni ovulatia prematura a femeii (un anumit hormon, pe cale injectabila).

Colectarea ovulelor se face in cabinetul medicului sau intr-o clinica, sub anestezie. O abordare ar fi aspiratia ovocitelor, procedura ghidata ecografic, pentru ca medicul sa identifice foliculii. Un ac special este ghidat si introdus prin vagin, intr-un folicul, iar un dispozitiv legat la acel ac este folosit pentru a aspira ovulele din folicul.

Congelarea sau crioconservarea - La scurt timp dupa ce au fost recoltate ovulele nefecundate, ele sunt congelate la temperaturi sub zero grade, pentru a fi crioprezervate si pentru a fi folosite in viitor.

Protocoalele de vitrificare sunt recomandate de asociatiile medicale din domeniu. Vitrificarea implica folosirea unor agenti crioprotectori si o racire ultrarapida, in efortul de a solidifica celula (ovulul), pentru a evita formarea cristalelor de gheata.

Ce spun specialistii despre aceasta procedura

Chiar daca informatiile existente sunt limitate, nu s-a observat o crestere a anomaliilor cromozomiale, a defectelor din nastere si nici a deficitelor de dezvoltare in cazul bebelusilor care s-au nascut in urma crioprezervarii ovocitelor, in comparatie cu sarcinile obtinute in urma procedurilor conventionale de fertilizare in vitro (FIV) si de injectie intracitoplasmatica a spermei si in comparatie cu populatia generala.

La finele anului 2012, Societatea Americana de Medicina Reproductiva si Societatea pentru Tehnologii pentru Reproducere Asistata au anuntat ca nu mai considera crioprezervarea ovocitelor o metoda experimentala. In prezent, expertii de peste Ocean descriu congelarea ovulelor ca fiind "o optiune pentru femeile care doresc sa isi prezerve fertilitatea in fata unui declin anticipat".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Articolul "Mature oocyte cryopreservation: a guideline.", publicat in 2013 in Fertility and Sterility, colaboratori: Pfeifer S, Goldberg J, McClure R, Lobo R, Thomas M, Widra E, Licht M, Collins J, Cedars M, Racowsky C, Vernon M, Davis O, Gracia C, Catherino W, Thornton K, Rebar R, La Barbera A.
  • Articolul "Social egg freezing: risk, benefits and other considerations", publicat in 2015 in CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, autori: Angel Petropanagos, Alana Cattapan, Françoise Baylis, Arthur Leader.
  • Studiul "Autologous oocyte cryopreservation in women aged 40 and older using minimal stimulation IVF.", publicat in 2015 in Reproductive biology and endocrinology, autori: John J. Zhang, Simon Choo, Mingxue Yang.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/egg-freezing/about/pac-20384556

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0