Hipertensiunea labila: cauze, simptome, tratament

„Labil” înseamnă nestatornic, schimbător ori instabil sau care se schimbă cu ușurință. Hipertensiunea este un alt termen pentru tensiunea arterială mare. Hipertensiunea labilă, de regulă, apare în timpul situațiilor stresante.

Este normal ca presiunea sângelui să se modifice puțin pe tot parcursul zilei. Activitatea fizică, aportul de sare, consumul de băuturi cu cofeină, alcoolul, somnul și stresul pot să îți afecteze valorile tensiunii arteriale. În cazul hipertensiunii labile, aceste oscilări în presiunea sângelui sunt mult mai mari decât ar trebui în mod normal.

Ce este hipertensiunea?

Tensiunea arterială mare (hipertensiunea) este definită astfel: când ai o presiune a sângelui de 140/90 mmHg (milimetri coloană de mercur) sau peste această valoare. Acest lucru înseamnă că presiunea sistolică este egală cu 140 iar cea diastolică egală cu 90.

Persoanele cu hipertensiune labilă vor avea, în urma măsurării cu ajutorul unui tensiometru, valori de 140/90 mmHg ale tensiunii arteriale sau peste acest prag, pe o perioadă scurtă de timp. Tensiunea arterială va reveni la o valoare normală ceva mai târziu.

Cauzele hipertensiunii labile

Hipertensiunea labilă este, de regulă, cauzată de situațiile care te fac să te simți stresat, anxios sau nervos. De exemplu, anxietatea pe care oamenii o simt înainte de o intervenție chirurgicală. Faptul că mănânci alimente bogate în sodiu sau bei multă cafea poate declanșa, totodată, o creștere temporară a tensiunii arteriale, dincolo de valorile considerate normale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Unele persoane au un „vârf” în ceea ce privește tensiunea arterială doar atunci când merg la medic, deoarece sunt nervoși sau anxioși în legătură cu vizită la cabinetul specialistului. Această formă de hipertensiune labilă este, adeseori, numită „hipertensiunea de halat alb” sau „sindromul halatului alb”.

Stresul

Stresul emoțional și anxietatea pot crește temporar tensiunea arterială. În timp, stresul în exces poate afecta sistemul cardiovascular și poate duce la probleme permanente cu tensiunea arterială.

Sindromul halatului alb

Hipertensiunea de halat alb apare atunci când îngrijorarea sau stresul cauzat de o programare la medic determină o creștere temporară a tensiunii arteriale. Acasă ai tensiune normală, dar la cabinetul medicului valorile sunt mari. Totuși, persoanele cu acest tip de hipertensiune sunt susceptibile să dezvolte la un moment dat hipertensiune arterială.

Unele medicamente

Atât unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, cât și altele eliberate pe bază de rețetă pot afecta tensiunea arterială. De exemplu, medicamentele pentru răceală și alergii pot crește tensiunea arterială.

Activitatea fizică

Exercițiile fizice, vorbitul, râsul și contactul sexual pot cauza fluctuații ale tensiunii arteriale.

Alimentele și băuturile

Ceea ce mănânci sau bei îți poate afecta citirea tensiunii arteriale. Alimentele bogate în tiramină, o substanță care se găsește în alimentele maturate, pot crește tensiunea arterială. Astfel de alimente pot fi fermentate, murate sau lăsate la uscat. Și băuturile cu cofeină pot crește temporar valorile tensionale.

Probleme suprarenale

Sistemul suprarenal este responsabil de producția de hormoni. Un sistem suprarenal hiperactiv poate provoca creșteri bruște ale tensiunii arteriale.

Feocromocitom

Această tumoare rară se dezvoltă în glandele suprarenale și afectează producția de hormoni. Poate provoca explozii bruște de citiri neregulate ale tensiunii arteriale, cu intervale normale între ele.

Ce simptome are hipertensiunea labilă?

E bine de știut că nu toată lumea va avea simptome fizice sau manifestări ale hipertensiunii labile. Dacă, totuși, observi că prezinți simptome fizice, acestea pot fi:

  • dureri de cap;
  • palpitații;
  • înroșirea fetei;
  • tinitus.

Opțiuni de tratament pentru hipertensiunea labilă

Nu există un anumit set de criterii pentru tratarea hipertensiunii labile. Medicul va dori să îți monitorizeze presiunea sângelui pe parcursul unei zile, pentru a vedea cât de des și cât de mult fluctuează.

Medicamentele care sunt, de regulă, folosite pentru a trata tensiunea arterială mare (cum ar fi diureticele sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei) ar putea să nu fie eficiente în tratarea hipertensiunii labile.

În schimb, medicul îți poate prescrie un tratament contra anxietății, pentru a te ajuta să ții sub control stresul și anxietatea legate de un eveniment. Exemple de medicamente folosite împotriva anxietății (folosite doar pe termen scurt) și doar în tratamentul situațional al anxietății includ:

  • alprazolam,
  • clonazepam,
  • diazepam,
  • lorazepam.

Tratamentul pe termen lung pentru anxietate, care necesită administrarea zilnică a substanțelor active, ar include medicamentele cunoscute sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS).

Dacă te confrunți cu hipertensiunea labilă înainte de a fi supus unei proceduri medicale sau înaintea unei intervenții chirurgicale, medicul îți poate recomanda medicamentele potrivite, care pot fi luate chiar și cu puțin timp înaintea procedurii.

Nu este recomandat să îți verifici tensiunea arterială în fiecare zi, deoarece, făcând acest lucru, vei provoca o anxietate și mai mare în legătură cu valorile acesteia, ceea ce poate agrava problema.

Cum poți să gestionezi natural anxietatea și stresul?

  • Ascultă muzică, practică yoga, învață să meditezi, automasează-ți mușchii (în locurile în care nu ajungi folosește o minge de tenis).
  • Mănâncă echilibrat, nu sări peste mese și ține la îndemână gustări sănătoase, care stimulează energia (bețe de legume, fructe proaspete, nuci, ton la conservă).
  • Limitează consumul de alcool și cofeină, care pot agrava anxietatea și pot declanșa atacuri de panică.
  • Dormi suficient, deoarece lipsa de somn crește stresul și anxietatea.
  • Obișnuiește-te să faci mișcare zilnic, în funcție de programul și de preferințele tale (nu contează dacă faci exerciții de gimnastică în casă, mergi cu bicicleta prin parc sau te duci la sală, important este să ai zilnic 25 de minute de activitate fizică).
  • Învață să îți controlezi respirația pentru a controla anxietatea. De exemplu, numără încet până la 5, cât inspiri, apoi ține-ți respirația cât numeri până la 5, după care expiră numărând până la 5.
  • Acceptă că nu poți controla totul: e bine să faci tot ce ține de tine în orice situație, dar învață să accepți că nu orice situație depinde de tine pentru a fi perfectă.
  • Caută să ai în fiecare zi măcar un motiv de râs: că e vorba de o năzdrăvănie a animalului de companie, că privești clipuri amuzante pe internet sau că stai de vorbă cu persoane care au mult umor, important este ca, măcar o dată pe zi, să râzi din toată inima.
  • Stai de vorbă cu o persoană în care ai încredere despre ce te frământă. Dacă simți că nimeni nu te poate ajuta să te simți mai bine, ia în calcul câteva ședințe la un psihoterapeut, care te poate învăța cum să-ți gestionezi anxietatea.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Does Your Blood Pressure Fluctuate Widely? Here’s Why You Need to Pay Close Attention 
https://health.clevelandclinic.org/does-your-blood-pressure-fluctuate-widely-heres-why-you-need-to-pay-close-attention/
ADAA - Tips to Manage Anxiety and Stress 
https://adaa.org/tips

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0