Hipertensiunea de halat alb: ce este si cum se manifesta

Cunosti, cu siguranta, termenul de hipertensiune arteriala. Aceasta are o "sora" numita hipertensiunea de halat alb. In unele cazuri, se mai numeste si sindromul de halat alb sau hipertensiunea izolata de cabinet.

Asa ca astazi incercam sa intelegem acest fenomen si incercam sa raspundem la cateva intrebari, pentru ca tu sa stii sa o recunosti din timp.

Hipertensiunea de halat alb este definita de specialisti ca fiind inregistrarea unor valori mai mari decat in mod normal, atunci cand tensiunea arteriala este masurata intr-un mediu medical (in cabinetul medicului), dar este in limitele normale ale vietii de zi cu zi. De obicei, hipertensiunea de halat alb este definita ca fiind o medie a hipertensiunii inregistrate in timpul zilei, ambulatoriu, sau o medie a valorilor tensiunii arteriale masurate acasa (sub 135 mm Hg tensiunea sistolica si sub 85 mm Hg tensiunea diastolica).

stop colesterol

Prevalenta hipertensiunii de halat alb variaza, spun specialistii americani, de la 15% la peste 50% dintre toti pacientii cu valori usor ridicate ale tensiunii arteriale inregistrate in cabinetul medicului.

Este o "hipertensiune mascata"

Hipertensiunea de halat alb, cel mai frecvent cunoscuta si sub denumirea de sindromul de halat alb, este un fenomen in care pacientii prezinta un nivel al tensiunii arteriale peste valorile normale, intr-un mediu medical (cabinet, spital), desi acestia nu prezinta o tensiune arteriala marita in alte medii si in alte imprejurari.

Se crede ca acest fenomen se datoreaza anxietatii pe care oamenii o asociaza cu aceasta experienta, in timpul unui examen clinic la medic.

Tensiunea arteriala a pacientului luata ambulatoriu este folosita ca referinta, deoarece ia in considerare nivelurile obisnuite ale stresului cotidian. Termenul de "hipertensiune mascata" poate fi si el folosit pentru a descrie acest fenomen contrastant, cand tensiunea arteriala a unui pacient se situeaza peste valorile considerate normale in timpul zilei, desi nu este peste valorile normale (120/80 mm Hg sau 12 cu 8) atunci cand pacientul se afla intr-un cabinet medical.

In cadrul studiilor, hipertensiunea de halat alb poate fi definita ca prezenta unei hipertensiuni medii intr-un mediu clinic, desi hipertensiunea nu este instalata atunci cand pacientul se afla acasa.

Cauzele hipertensiunii de halat alb

Nu este un lucru anormal ca oamenii sa simta o anumita anxietate atunci cand merg la cabinetul medicului lor. Aceasta anxietate crescuta poate, la un moment dat, sa determine o crestere a valorilor tensiunii arteriale.

Hipertensiunea de halat alb provoaca o crestere temporara a tensiunii arteriale a pacientului. Desi nu pare o afectiune grava daca se intampla doar ocazional, unii medici sunt de parere ca hipertensiunea sau sindromul de halat alb ar putea fi un precursor al hipertensiunii reale. De fapt, un studiu citat de healthline.com a aratat ca oamenii cu hipertensiune de halat alb au avut un risc crescut de:

  • accident vascular cerebral;
  • atac de cord
  • insuficienta cardiaca
  • alte afectiuni cardiovasculare.

Un alt studiu a aratat ca decesul de pe urma unei boli de inima a fost in mod puternic asociat cu hipertensiunea de halat alb. Tocmai din aceste motive, este important ca pacientului sa i se stabileasca un diagnostic si sa se decida daca are nevoie de tratament pentru tensiunea arteriala marita.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0