Tratamentul chirurgical in gonartroza, singura forma de vindecare

Tratamentul chirurgical reprezinta un instrument terapeutic care este din ce in ce mai important pentru pacientii cu gonartroza avansata.

Momentul interventiei chirurgicale trebuie ales cu grija, deoarece o intarziere a acestui tip de tratament poate compromite rezultatele, prin aparitia unor modificari ireversibile (atrofii musculare, afectari de nervi, osteoporoza).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul chirurgical in gonartroza dispune de mai multe proceduri:

  • debridari, inlocuirea cu grefe autologe de tesut cartilaginos, sinovectomie, extragerea fragmentelor de cartilaj din genunchi;
  • osteotomii, rezectiile osteofitelor voluminoase;
  • artroplastii;
  • protezari articulare, care in cazul protezei de sold, si, mai nou, al celei de genunchi, au ameliorat spectaculos pronosticul acestor pacienti.


Tratamentul chirurgical este, in acest moment, singurul capabil sa vindece aceasta boala invalidanta.

 

 

Interventia chirurgicala este, de regula, metoda la care apeleaza, in ultima instanta, pacientii cu gonartroza (numita si osteoartrita genunchiului). Inainte de operatia de inlocuire a genunchiului, medicul tau, cel mai probabil, iti va sugera tratamente non-chirurgicale (adica non invazive) pentru gonartroza, cum ar fi medicamentele, fizioterapia si exercitiile fizice.

Dar daca ai incercat aceste tratamente non-chirurgicale vreme de mai multe luni si ai observat ca acestea nu sunt suficiente pentru a te ajuta sa faci fata durerii, umflarii genunchiului, rigiditatii articulatiei si altor simptome ale gonartrozei, atunci medicul tau iti poate sugera operatia de inlocuire a genunchiului sau un alt tip de interventie chirurgicala.

Obiectivul tratamentului chirurgical

Obiectivul interventiei chirurgicale pentru artroza genunchiului este de a te ajuta sa revii la activitatile tale normale. Dupa perioada de recuperare de dupa operatie, vei putea observa ca te poti misca cu mai multa usurinta si vei putea vedea ca simti mai putina durere si mai putina tumefactie (umflatura patologica datorita unei boli) in articulatia genunchiului.

Care sunt diferitele tipuri de interventii chirurgicale folosite pentru a trata gonartroza

Artroplastia

Este sinonima cu inlocuirea totala a genunchiului. Cu ajutorul acestui tip de interventie, medicul tau chirurg inlocuieste tot cartilajul deteriorat din articulatia genunchiului tau (operatie numita artroplastie totala de genunchi) sau poate indeparta doar o parte din articulatie (operatie numita artroplastie partiala de genunchi), folosind parti artificiale. Aceste componente artificiale sunt numite proteze de genunchi si pot rezista chiar si ani de zile. Protezele de genunchi sunt realizate, in mod frecvent, din plastic, material ceramic sau din metale, cum ar fi titanul.

Artroscopia

Aceasta procedura este mai putin invaziva decat inlocuirea articulatiei genunchiului, deoarece medicul tau chirurg face o mica incizie si lucreaza in timpul operatiei cu mici unelte si instrumente. Medicul chirurg va curata articulatia genunchiului afectat de artroza, indepartand orice reziduuri sau resturi (tesut sau cartilaj deteriorat), pentru a preveni deteriorarea si mai grava a articulatiei genunchiului.

Desi artroscopia poate fi mai tentanta pentru unii pacienti decat operatia de inlocuire totala a genunchiului, ea nu este de cele mai multe ori cea mai buna optiune. Discuta cu medicul tau pentru a afla daca interventia chirurgicala artroscopica este sau nu o optiune viabila pentru tine.

Osteotomia

Pentru o osteotomie, medicul chirurg va indeparta o parte a osului. Aceasta operatie este facuta pentru a imbunatati alinierea articulatiei genunchiului si pentru a repozitiona oasele din genunchi, pentru a reduce astfel presiunea exercitata pe acea parte a genunchiului tau care a dezvoltat artroza. Aceasta procedura chirurgicala poate ajuta la scaderea in intensitate a durerii si la calmarea altor simptome ale gonartrozei.

Medicul tau chirurg va lua in considerare mai multi factori pentru a determina daca esti sau nu un bun candidat pentru operatia in caz de gonartroza:

  • varsta ta
  • ocupatia
  • severitatea durerii si a altor simptome
  • gradul sau masura in care gonartroza intervine in activitatile tale de zi cu zi.


Cu toate acestea, decizia de a avea interventia chirurgicala pentru tratarea gonartrozei iti apartine tie, iar medicul este cel care te sfatuieste si iti explica riscurile si posibilele complicatii ale fiecarei interventii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0