Rotula deplasata sau luxatia de rotula: cauze, simptome, tratament

O rotula dislocata/deplasata este un traumatism frecvent, care in mod normal are nevoie de 6 saptamani ca sa se vindece.

Rotula, numita si patela, este un os scurt care face parte din structura genunchiului, situat in partea din fata a articulatiei. Cand iti indoi sau iti indrepti genunchiul, partea de dedesubt a patelei aluneca peste un "sant" sau canal ce exista intre oasele care alcatuiesc articulatia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand rotula aluneca partial in afara (exteriorul) acestui canal, se numeste subluxatie. Cand rotula aluneca sau se deplaseaza complet in exteriorul acestui canal, se numeste dislocare (deplasare).

Cauzele luxatiei de rotula

Luxatia de rotula este cauzata de o lovitura sau de o schimbare subita a directiei, cand piciorul este bine fixat pe podea, cum ar fi situatia in care persoana danseaza sau practica un sport. Cand patela (rotula) se deplaseaza, ea iese din pozitia normala in care sta, iar tesuturile care o sustin pot fi intinse peste masura sau rupte.

Exista mai multe moduri prin care rotula poate deveni instabila sau se poate disloca. Totodata, luxatia de rotula poate sa aiba loc si la copii. In multe cazuri, rotula se deplaseaza cu o forta foarte mica, din cauza unei anomalii in structura genunchiului copilului.

Alte cauze care pot duce la o rotula deplasata:

 • un canal al femurului prea putin adanc sau inegal poate creste riscul ca rotula sa se deplaseze din pozitia ei normala
 • la unii copii, ligamentele sunt mai slabe, iar articulatiile micutilor sunt extrem de flexibile si mai predispuse la luxatia de rotula;
 • copiii cu sindromul Down pot avea rotule care se deplaseaza mai des, din cauza unui dezechilibru si din cauza slabiciunii muschilor;
 • rareori, unii copii se nasc cu rotule instabile, iar deplasarea acestor oase incepe la o varsta foarte frageda, de multe ori chiar fara dureri.

Ce simptome apar cand ai rotula deplasata

Cand persoana are o luxatie de rotula, de obicei osul acesta (patela) se va vedea ca nu se afla in locul care trebuie sau se va vedea ca se afla intr-un unghi ciudat. In multe cazuri, insa, rotula deplasata va avea si alte simptome, cum ar fi:

 • durere severa de genunchi
 • o senzatie de disconfort, pacientul simte ca ceva a trosnit la genunchi
 • pacientul nu isi poate indrepta genunchiul
 • genunchiul se umfla subit
 • pacientul nu poate sa mearga.


O rotula deplasata nu este o afectiune grava, de regula, si de cele mai multe ori va reintra singura in pozitia corecta. Chiar si asa, este bine ca genunchiul sa fie evaluat de un medic:

 • Daca rotula a reintrat singura pe pozitia corecta - este bine sa mergi la un medic, la departamentul de urgente minore
 • Daca rotula nu a reintrat pe pozitia corespunzatoare - cheama o ambulanta si nu incerca sa iti asezi acest os in locul in care se afla.


Este important sa stai cu piciorul in cea mai confortabila pozitie in drumul spre spital sau cat timp astepti sosirea ambulantei.

Diagnostic

Medicul va efectua anamneza (va pune pacientului mai multe intrebari), apoi va efectua examinarea fizica. El va intreba pacientul cum a avut loc traumatismul (cum s-a deplasat rotula) si care sunt simptomele. Apoi va evalua cat functia articulara, cat de bine isi poate misca pacientul articulatia, sensibilitatea ei si aspectul genunchiului.

Investigatiile de imagsitica medicala il pot ajuta pe medic sa diagnosticheze instabilitatea rotulei si sa stabileasca un plan de tratament. El va recomanda, in functie de fiecare caz, radiografii (pentru a vedea anomaliile de la nivelul genunchiului) ori un RMN (care creeaza o imagine mai buna a structurilor moi din preajma genunchiului, cum sunt ligamentele).  

Tratamentul pentru luxatia de rotula

Daca rotula a ramas dislocata, pacientul va merge de urgenta la spital. Acolo, rotula va fi asezata in pozitia sa normala, medicul va prescrie inainte medicamente pentru calmarea durerii si apoi va aplica o presiune nu foarte mare, pentru a deplasa rotula catre pozitia normala.

Urmeaza apoi perioada de recuperare, cand medicul va recomanda, in functie de severitate, o perioada de imobilizare de 3-4 saptamani sau pana la 6 saptamani.

Dupa ce rotula a fost asezata la loc, se va efectua o radiografie, pentru ca medicul sa verifice daca osul se afla in pozitia corecta si nu exista alte traumatisme sau leziuni. Pacientul va fi externat, i se vor prescrie calmante, iar piciorul va fi imobilizat. Medicul va recomanda cateva saptamani de fizioterapie, pentru ca sedintele acestea vor ajuta la recuperarea pacientului.

Interventia chirurgicala este necesara doar daca a existat si o fractura sau un alt traumatism asociat cu luxatia de rotula, cum ar fi ruptura de ligament.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/dislocated-kneecap/
 • National Institutes of Health - https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000585.htm

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0