Paracetamolul, subutilizat in tratatamentul medicamentos al gonartrozei

Gonartroza reprezinta cea mai frecventa suferinta articulara, afectand aproximativ 24% din populatia adulta. Ea reprezinta degenerarea cartilajului articular al genunchiului si se manifesta clinic prin dureri cvasipermanente reacutizate, predominant dupa executarea unui efort fizic sustinut, la finalul zilei, la schimbarile de temperatura exterioara insotita de cracmente (sunete) la nivel articular si sensibilitate locala.

Gonartroza este o afectiune dizabilitanta cu efecte secundare importante asupra calitatii vietii pacientilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul medicamentos in gonartroza tinteste amelioararea durerii, imbunatatirea mobilitatii articulare, scaderea progresiei bolii si cresterea calitatii vietii pacientului.

Optiunile terapeutice in durerea de tip artrozic sunt urmatoarele:

•    medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - topice sau orale;
•    acetaminofenul (paracetamolul) - oral, in doze eficiente, corecte, recomandate ca analgezic;
•    analgezice opioide;
•    combinatii terapeutice (paracetamol cu un opioid);
•    corticosteroizi - administrati intraarticular (infiltratii adica injectii cu aceste substante); 
•    medicamente simptomatice cu efect tardiv (Symptomatic Slow Acting Drugs in Osteoarthritis sau SYSADOA) utile in artroza, de tipul condroitin sulfat, glucozamin, diacerin, acid hialuronic.

 

 

Ghidul European EULAR 2003 (al Ligii Europene Impotriva Reumatismului) recomanda paracetamolul, datorita eficientei sale antialgice, drept prima clasa terapeutica care trebuie utilizata inaintea antiinflamatoarelor steroidiene.

Paracetamolul este considerat ca fiind util in administrarea pe termen lung, datorita efectelor sale adverse, semnificativ mai putine comparative cu medicamentele din clasa AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene). El este recomandat a fi utilizat doar la pacientii cu functie hepatica nealterata.

Acelasi ghid citat recomanda ca administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sa inceapa doar daca durerile nu sunt ameliorate de paracetamol in dozele eficiente si corecte ca antialgic, pentru tratamentul gonartrozei.

Un studiu efectuat in 2010 in Europa a conchis faptul ca paracetamolul, desi extrem de eficient, este mult mai putin prescris in comparatie cu antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) in artroza de la genunchi, asa cum mai este denumita gonartroza.

Exista si studii care sustin contrariul: paracetamolul nu e mai eficient decat AINS

Un studiu din 2004 a comparat eficacitatea ibuprofenului si a paracetamolului in ceea ce priveste tratamentul analgezic pentru artroza genunchiului (gonartroza) ori artroza soldului (coxartroza). Concluziile trase de studiul IPSO arata ca pentru tratamentul durerii artrozice, ibuprofenul la o doza unica de 400 mg/zi si la o doza multipla (1200 mg/zi), administrat pe o perioada de 14 zile este mult mai eficient decat paracetamolul, folosit fie ca doza unica de 1000 mg pe zi sau ca o doza multipla (3000 mg/zi).

In comparatie cu substantele placebo, paracetamolul este mai eficient in calmarea durerii articulatiilor

Exista doua tipuri principale de medicamente folosite in artroza:

  • acetaminofenul (paracetamolul) care este folosit pentru a calma durerea, dar care nu influenteaza inflamatia;
  • si medicamentele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, diclofenacul si celecoxibul, care sunt folosite pentru a ameliora durerea si inflamatia (umflarea articulatiilor).


Oamenii de stiinta si-au propus sa afle care dintre cele doua tratamente medicamentoase este mai bun pentru artroza.

Iata ce au aratat studiile atunci cand paracetamolul a fost comparat cu medicamentele placebo:

Studiile arata ca persoanele care au luat acetaminofen (paracetamol) au avut mai putine dureri (cand se aflau in repaus, cand faceau miscare, cand dormeau si in general) si s-au simtit, in general, mai bine decat persoanele care au luat o substanta placebo. Durerea pacientilor - cand a fost masurata pe o scala diferita, functia fizica si redoarea (intepenirea) articulatiilor au fost aproape la fel. Durerea a scazut cu mai mult de 4 puncte pe o scala de la 0 la 100 in cazul persoanelor care au luat, ca tratament, paracetamol in loc de un medicament placebo.

Autorii studiului au concluzionat ca exista dovezi puternice care sugereaza ca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt superioare in fata acetaminofenului pentru a calma durerea de sold si de genunchi in cazul persoanelor care sufera de artroza. In cazul participantilor cu un nivel al durerii moderat spre sever, antiinflamatoarele nesteroidiene par sa fi fost mai eficiente decat paracetamolul, se arata in studiul publicat pe cochrane.org.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • Studiul "The IPSO study: ibuprofen, paracetamol study in osteoarthritis. A randomised comparative clinical study comparing the efficacy and safety of ibuprofen and paracetamol analgesic treatment of osteoarthritis of the knee or hip.", publicat in 2004 in Annals of the Rheumatic Diseases, autori: Boureau F, Schneid H, Zeghari N, Wall R, Bourgeois P. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15308513)
  • Studiul "Acetaminophen for osteoarthritis", publicat in 2006, pe https://www.cochrane.org/CD004257/MUSKEL_acetaminophen-for-osteoarthritis, autori: Towheed T, Maxwell L, Judd M, Catton M, Hochberg MC, Wells GA.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0