Tratament gonatroză: 4 tipuri de infiltrații în genunchi și efectele adverse

Gonartroza poate afecta pe oricine. Totuși, în general, boala apare la persoanele de peste 50 de ani. Este o afecțiune progresivă, ceea ce înseamnă că, în timp, va fi din ce în ce mai dificil să miști genunchiul și durerea va fi tot mai intensă. 

Creșterea duratei de viață la nivel global a crescut, la rândul său, prevalența osteoartritei, care este acum cel mai frecvent tip de artrită. Țesutul cartilajului situat pe articulațiile articulare se erodează în timpul osteoartritei, implicit și al gonartrozei ce afectează genunchiul. Această afecțiune provoacă durere și poate duce la o pierdere paralizantă a funcției articulației. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Factori de risc

Principalul factor de risc, așa cum am menționat mai sus, este vârsta.  Alți factori de risc atunci când vine vorba despre gonartroză se află și:

  • Obezitatea
  • Traumatisme la nivelul genunchilor (fracturi osoase, rupturi de ligamente sau probleme cu meniscul)
  • Afecțiuni de natură inflamatorie, precum reumatismul sau artrita
  • Bolile metabolice
  • Efort fizic prelungit (în special la atleți)
  • Predispoziția genetică

Din fericire, există tratament pentru gonartroză: infiltrațiile sau injecțiile cu diverse substanțe care ajută cartilajul. Înainte de a-ți recomanda infiltrațiile în genunchi sau injecțiile cu diferite substanțe, cel mai probabil, medicul îti va prescrie medicamente cu administrare orală. De asemenea, îti va sugera și o serie de modificări în stilul de viață.

Mai departe, îți vom prezenta diferitele tipuri de injecții care se fac în genunchi și cum funcționează acestea în gonartroză.

Care sunt diferitele tipuri de injecții (infiltrații) făcute în genunchi?

Acestea sunt principalele tipuri de injecții sau infiltrații folosite în tratamentul gonartrozei.

1. Corticosteroizii

Aceste medicamente (clasa corticosteroizilor) sunt concepute pentru a fi similare cu cortizolul, un hormon care este produs în mod natural în corpul nostru. Principalul lor scop este să reducă inflamația. Deși corticosteroizii orali sunt folosiți pentru a trata poliartrita reumatoidă, care este o boală sistemică, aceștia nu sunt o opțiune în cazul artrozei, respectiv gonartrozei. 

Dacă suferi de gonartroză, corticosteroizii sunt cei mai eficienți atunci când sunt injectați direct în articulația afectată. Este un tratament țintit, menit să reducă inflamația, astfel încât oasele să nu se frece unele de altele atunci când îți miști genunchiul.

Următoarele medicamente sunt tipuri de corticosteroizi:
•    metilprednisolon
•    triamcinolon.

Injecțiile cu corticosteroizi - potențiale efecte adverse:

  •   umflarea zonei imediat după o injecție
  • afectarea nervilor
  •  subțierea osului din apropiere.

2. Acidul hialuronic (așa-numita vîscosuplimentare)

Atunci când suferi de artroză, cel mai probabil nu ai suficient acid hialuronic în genunchi. Această substanță ajută la acoperirea cartilajului și acționează ca un lubrifiant și ca un agent care absoarbe șocul. Astfel, genunchiul se va putea mișca în voie.

Acest medicament vâscos și gros servește pe post de supliment, pe lângă propriul acid hialuronic produs de corpul tău. Și scopul său este să îți împiedice oasele să se frece unele de altele. De asemenea, acidul hialuronic ajută la scăderea inflamației și la calmarea durerii.

Următoarele medicamente sunt tipuri de injecții (infiltrații) cu acid hialuronic:

  • hialuronat de sodiu,
  • hialuronan sau hialuronat cu o greutate moleculară mare,
  • Hylan G-F 20
  • hialuronat de sodiu îmbunătățit de legături încrucișate (un gel foarte elastic).

Injecțiile cu acid hialuronic - potențiale efecte adverse:

  • reacții ușoare pe piele, în zona unde a fost injectată substanța;
  • pusee (episoade) de artrită, ce au loc imediat după ce a fost făcută injecția.

3. Artrocenteza sau puncția articulară

Artrocenteza este, potrivit definiției, aspirația lichidului sinovial de la nivelul unei articulații. În loc ca medicul să injecteze o substanță în genunchiul afectat, această procedură extrage lichidul din genunchi. Îndepărtarea excesului de lichid sinovial poate să însemne o calmare sau o ameliorare imediată a durerii și a umflăturii din acea zonă. Această procedură este, uneori, efectuată înainte ca pacientului să i se facă o injecție cu corticosteroizi sau cu acid hialuronic.

Potențiale efecte adverse ale puncției articulare:

  • învinețirea zonei
  • umflarea zonei
  • infecția locului unde a avut loc aspirația lichidului sinovial

4. Infiltrațiile PRP - plasma îmbogățită în trombocite  

Infiltrația cu plasmă îmbogățită în trombocite  este un tratament biologic care se adresează afecțiunilor musculo-scheletice și are un efect simptomatic. Plasma (platelet-rich plasma) se injectează în articulație sau tendoane, fiind obținută prin centrifugarea de sânge venos extras de la pacient. Plasma conține factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic antiinflamator, cu un potențial rol în regenerarea tesuturilor.

Recomandările Experților DOC

Este important de reținut că nu este o terapie de regenerare, ci una simptomatică, deși plasma îmbogățită cu trombocite conține multipli factori regenerativi și anti-inflamatori. Introducând în articulație plasma îmbogățită cu trombocite nu se va reface țesutul distrus în timp. Datorită factorilor antiinflamatori pe care îi conține, va apărea o îmbunătățire simptomatică și un posibil efect anti-catabolic de încetinire a deteriorării articulare în timp. 

Rezultatele apar, în general, la 2-3 săptămâni după infiltrație. Atunci se vor observa primele efecte, de obicei: diminuarea durerii, tumefierii și rigidității locale.

Mai multe studii recente au demonstrat ca atât infiltrația cu acid hialuronic, cât și cea cu plasmă sunt la fel de eficiente pentru ameliorarea simptomatică a gonartrozei. În schimb, diferă mecanismul lor de acțiune, iar medicul ortoped alege ce este indicat pentru pacient.

Potențiale efecte adverse ale infiltrațiilor PRP:

Fiind vorba despre un tratament autolog (se folosește sangele propriu), nu exista reacții alergice date de produsul injectat. Riscurile sunt cele asociate injectării:  

  • hematom local, 
  • apariția infecției la locul infiltratiei (extrem de rar)

Ce implică procedura (infiltrațiile)?

Injecțiile în genunchi pot fi administrate în cabinetul medicului tău. Procedura dureaza doar câteva minute. Vei sta asezat în timpul procedurii, iar medicul îți va poziționa genunchiul. În unele cazuri, medicul va folosi ecografia pentru ca această metodă de imagistică îl va ajuta să ghideze acul în cel mai bun loc din articulație.

În primul rând, pielea de pe genunchi va fi curățată și tratată cu un anestezic local. Medicul va introduce acul în articulatie și este posibil să simți o presiune sau un ușor disconfort. Apoi, medicamentul va fi injectat în articulație.

În unele cazuri, o cantitate mică de lichid articular (sinovial) este extrasă mai întâi, pentru a face loc medicamentului. Pentru această etapă, medicul va folosi un ac atașat la o seringă pentru a pătrunde în articulația genunchiului. Lichidul sinovial este apoi aspirat în seringă, iar acul este îndepărtat.

După ce lichidul a fost aspirat, același loc în care a avut loc puncția poate fi folosit pentru a injecta substanța (medicamentul dorit) în articulația genunchiului. Un bandaj mic va fi așezat deasupra zonei injecției, iar pacientul va putea să plece acasă destul de repede. Medicul poate recomanda evitarea întinderii genunchilor în următoarele câteva zile. Tot pentru câteva zile este posibil ca genunchii să fie mai sensibili.

Ablația de nervi geniculati

Ablația de nervi geniculati este o alta procedura de control al durerii intense in gonartoza, eficienta pana la alte tipuri de interventie precum protezarea.

Aceasta este o procedură minim invazivă care poate fi folosită pentru a ameliora durerea asociată cu gonartroza. Ablația de nervi geniculati presupune introducerea unui cateter mic în zona afectată a genunchiului și aplicarea de căldură sau energie radiofrecvență pentru a distruge nervii responsabili de transmiterea semnalelor dureroase de la nivelul articulației.

Studiile recente arată că ablația de nervi geniculati poate fi o opțiune de tratament eficientă pentru ameliorarea durerii la pacienții cu gonartroză.

Totuși, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament disponibile și să decideți împreună care este cea mai bună opțiune pentru situația dumneavoastră specifică. De asemenea, este important să aveți în vedere că ablația de nervi geniculati poate fi o soluție temporară și că poate fi necesar să se repete procedura în timp pentru a menține controlul durerii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 
Hyaluronic Acid Versus Platelet-Rich Plasma: A Prospective, Double-Blind Randomized Controlled Trial Comparing Clinical Outcomes and Effects on Intra-articular Biology for the Treatment of Knee Osteoarthritis Brian J Cole, Vasili Karas, Kristen Hussey, Kyle Pilz, Lisa A Fortier - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28146403/ 
Ageing and Osteoarthritis, Pradeep Kumar Sacitharan - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30888652/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4