Terapiile moderne în gonartroză

Gonartroza este o boală degenerativă cu un debut lent, în medie după vârsta de 40 de ani, afectând aproximativ 25% – 30% dintre persoanele cu vârste între 45-65 ani și aproximativ 60% dintre persoanele cu vârste peste 65 ani.

oana-cuzino-ce-este-gonartroza

Terapiile în gonartroză

Gonartroza progresează lent și ireversibil, determinând în final, în lipsa tratamentului, blocarea articulației genunchiului și deformări semnificative ale alinierii normale a oaselor membrului inferior.

Pe lângă terapia antiinflamatoare și analgezică, medicii ortopezi pot recomanda glucozamina și condroitin sulfat, suplimente alimentare utile în fazele incipiente ale bolii, pentru că înlocuiesc substanțele  naturale, care asigură funcţionarea normală a articulației genunchiului și care se epuizează o dată cu înaintarea în vârstă.

Infiltrațiile (injecţiile) recomandate în caz de gonartroză

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

În anumite cabinete, specialiștii fac pacienților cu gonartroză infiltrații cu substanțe vasco-elastice, precum acidul hialuronic, care constau în injectarea intraarticulară a unui lichid gros pe bază de acid hialuronic.

Acestea ajută foarte mult la refacerea sănătății și funcționalității articulației întrucât acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial, care lubrifiază articulația, dar acționează și ca un amortizor al șocurilor transmise prin articulație.

Injecţii cu acid hialuronic sau hialuronat de sodiu

Numite şi vâscosuplimente, aceste tratamente (injecţii) încearcă să refacă lichidul sinovial, care este o substanţă alunecoasă care ajută la lubrifierea articulaţiilor. O componentă majoră a lichidului sinovial se numeste hialuronat (sau acidul hialuronic). Vreme de mai bine de 2 decenii, medicii au încercat să restabilească mobilitatea şi să reducă durerea prin injectarea acidului hialuronic direct în articulaţia genunchiului.

Injectarea cu plasmă bogată în plachete (PRP)

În acest tratament (numit în limba engleză "platelet-rich plasma"), medicul ia o mostră din sângele pacientului şi o introduce într-un aparat numit centrifugă, pentru a scoate astfel plachetele şi plasma. Când plasma bogată în plachete este injectată înapoi în articulaţia afectată de gonartroză, această combinaţie extrem de concentrată conţine substanţe care ar putea încuraja vindecarea. Potrivit webmd.com, în ciuda popularităţii acestei metode în rândul unor sportivi de nivel înalt, injecţiile PRP încă nu sunt aprobate în toate statele, iar formulele de tratament pot să varieze foarte mult.

Celulele stem mezenchimale sau MSC

Măduva osoasă produce acest tip de celule. Ele se pot dezvolta în ţesuturi noi, inclusiv în cartilaj. Prin colectarea acestor celulele şi prin injectarea lor direct în articulaţia genunchiului, există o speranţă că aceste celule stem vor da naştere unui nou cartilaj şi vor reduce inflamaţia din zonă. Terapiile bazate pe MSC oferă o posibilitate interesantă pentru tratamentul gonartrozei, însă sunt necesare mai multe studii pentru a vedea cum pot fi folosite mai departe celulele stem mezenchimale şi cât de bine funcţionează. Concentratul aspirat de măduvă osoasă

Această terapie se bazează pe acelaşi concept ca al celulelor stem mezenchimale. Experţii iau celule din corpul pacientului şi le folosesc pentru a stimula procesul de vindecare în interiorul genunchiului. Avantajul este că măduva osoasă este mai uşor de obţinut decât celulele stem mezenchimale şi, totodată, ea conţine alte substanţe implicate în încurajarea redezvoltării cartilajului şi în calmarea inflamaţiei. Deşi este considerată încă o nouă abordare, s-au observat "rezultate generale bune spre excelente" obţinute de la 11 studii.

Culturi de condrocite autologe

Aceasta este o procedură creată pentru a repara leziunile care pot duce la osteoartrită (artroza genunchiului). Ea implică colectarea celulelor care formează cartilajul din articulaţiile pacientului, creşterea celulelor într-un laborator şi apoi injectarea acestor celule în genunchi. Inventată în Suedia în anii '80, metoda a devenit comună în practicile ortopedice. Numită "Maci", procedura pune celulele în interiorul unei structuri dizolvabile, plasate în interiorul genunchiului, care este menită să crească un cartilaj nou.

Tu sau părinţii tăi suferiţi de dureri de genunchi sau de şolduri? şi află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primeşti un consult de specialitate gratuit!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0