In ce consta tratamentul chirurgical in coxartroza

Numita uneori si boala degenerativa a articulatiilor, artroza este o afectiune comuna, pe care multi oameni o fac la varsta a doua sau la varsta a treia. Artroza poate sa apara in orice articulatie din corp, insa cel mai adesea, ea afecteaza articulatiile care sustin greutatea corpului, cum ar fi soldul (caz in care vorbim de coxartroza) ori genunchii (in acest caz, este vorba de gonartroza).

Tratamentul chirurgical in coxartroza

In functie de starea articulatiei soldului, medicul iti poate recomanda interventia chirurgicala daca durerea artrozica iti provoaca dizabilitate, este chinuitoare si nu este calmata de metodele nonchirurgicale de tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata ce optiuni exista pentru pacientii cu coxartroza avansata, care au nevoie de interventie chirurgicala:

Osteotomia

Procedura inseamna rezectia unui os, facuta in scop terapeutic. Fie capul femurului, fie acetabulul (acea cavitate in care se articuleaza capul femurului) este taiat si realiniat pentru a lua presiunea exercitata pe articulatia soldului. Procedura aceasta este folosita doar rareori pentru a trata coxartroza, asa ca este bine sa stii ca exista si alte metode chirurgicale. Osteotomia este folosita pentru a alinia, deci, in mod corespunzator oasele si pentru a reduce frecarea dintre acestea.

Protezele de resurfatare

Termenul folosit de expertii americani este "hip resurfacing". In aceasta procedura de inlocuire a soldului, osul deteriorat si cartilajul degradat din acetabul sunt indepartate si inlocuite apoi cu un invelis de metal. Capul osului femural nu este eliminat, in schimb, el este acoperit cu un strat de metal.

Inlocuirea totala a soldului sau artroplastia

Este procedura prin care se inlocuieste articulatia soldului cu o structura artificiala (proteza de sold). Astfel, medicul va indeparta atat acetabulul distrus, cat si capul femural afectat de boala si apoi va pozitiona noile suprafete articulare (din metal, plastic sau ceramica), pentru a restabili functia articulatiei soldului.

Chiar daca este o interventie chirurgicala majora, operatia de inlocuire a soldului este considerata mai putin invaziva in comparatie cu cea prin care se inlocuieste genunchiul, iar pacientii se recupereaza mai usor de pe urma operatiei la sold.

Beneficiile tratamentului chirurgical

Operatia de inlocuire a soldului (de protezare) poate imbunatati calitatea vietii pacientului. Uneori, sunt posibile si complicatii, iar cea mai frecventa complicatie este dislocarea soldului.

Pacientul trebuie sa respecte masurile si recomandarile medicului, trebuie sa isi ingrijeasca si sa isi protejeze zona operata, pentru a reduce riscul de dislocare a soldului recent operat.

Potrivit unei statistici de la University of Washington, rata de succes pe 10 ani pentru operatiile de inlocuire a soldului este mai mare de 90%. Pentru pacientii care sufereau de ani buni de coxartroza, operatia la sold poate fi o etapa importanta, care le poate schimba viata.

Mare atentie, insa: cel mai mare risc este ca pacientul sa dezvolte o complicatie grava: tromboza venoasa profunda, iar rezultatul poate fi embolia pulmonara.

In ce conditii se recomanda fiecare procedura chirurgicala

Artroplastia sau inlocuirea totala a soldului poate fi indicata daca articulatia este sever afectata. Operatia de osteotomie poate fi indicata in formele mai putin severe de coxartroza. In aceasta procedura, se taie si se repozitioneaza suprafetele articulatiei, intr-un mod in care se permite apoi partii sanatoase a articulatiei soldului sa poata sustine mare parte din greutatea corpului.

Despre recuperarea pacientului

Dupa oricare tip de interventie chirurgicala la care este supus pacientul cu coxartroza, exista si o perioada de recuperare. Timpul de recuperare si de reabilitare depinde, deci, de tipul operatiei.

Medicul specialist poate recomanda fizioterapie pacientului, pentru a-l ajuta sa redobandeasca rezistenta in zona soldului si pentru a-si recapata mobilitatea articulatiei. Dupa procedura, pacientul va fi nevoit sa foloseasca un baston, sa mearga cu ajutorul carjelor sau sa foloseasca un cadru pe o anumita perioada de timp.

Pacientul incepe, de la caz la caz, sa lucreze impreuna cu un fizioterapeut, care il poate ajuta sa isi recupereze mai repede functia noului sold. In 24 de ore de la operatia de artroplastie, pacientul va reusi sa faca un numar mic de pasi. Pentru ca primeste medicamente contra durerii, primii pasi facuti nu vor fi atat de durerosi, insa activitatea necesita un anumit efort din partea pacientului.

Acesta va fi externat din spital la 3 sau 4 zile dupa operatie, iar apoi va continua sa faca sedinte de fizioterapie, pret de cateva saptamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: American Academy of Orthopaedic Surgeons - https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/osteoarthritis-of-the-hip/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0