Artroza soldului: simptome si complicatii

Coxartroza este localizata mai frecvent la barbati, desi datele privind prevalenta sa sunt contradictorii. Ea poate fi primara, dar deseori este secundara, indeosebi in cazul malformatiilor de sold. Artroza soldului este in mica masura asociata cu obezitatea sau cu traumatismele soldului.

Clinic, coxartroza se manifesta prin dureri locale sau iradiate la nivelul crestelor iliace, feselor si genunchiului ipsilateral (de aceeasi parte a corpului). Durerile sunt accentuate de mers, de urcatul si coboratul scarilor. Rotatia interna este prima afectata. In formele severe de coxartroza, pot aparea o scurtare a unui membru inferior, precum si pozitii defectuoase ale piciorului. Este foarte important de diferentiat durerea generata de coxartroza de cea iradiata de la nivelul coloanei lombare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radiologic, afectarea in coxartroza poate fi: polara superioara (cea mai frecventa), mediala (cea mai rara) sau concentrica (asociata in general cu artroza primitiva).

Boala se poate complica cu osteonecroza de cap femural, protruzia capului femural, bursita trohanteriana, afectarea genunchiului ipsilateral (de aceeasi parte a corpului) sau contralateral (localizat in partea opusa).

 

 

Alte localizari posibile, dar mult mai rare ale procesului artrozic sunt:

•    Cotul - artroza cotului apare fie posttraumatic, fie la persoanele care desfasoara activitati manuale intense. In timp, apare limitarea miscarilor sau chiar anchiloza cotului.
•    Piciorul - cea mai frecventa localizare a artrozei la picior o reprezinta articulatia metatarso-falangiana a halucelui (degetul mare de la picior), un proces degenerativ favorizat si de incaltamintea neadecvata. Subluxatia primei falange si dezvoltarea osteofitelor genereaza halux valgus (monturi).
•    Umarul - lipsa unor presiuni sau sarcini semnificative la acest nivel face ca artroza sa apara doar exceptional la acest nivel.

Simptome in artroza soldului (coxartroza)

Cele mai intalnite simptome in artroza soldului sunt durerea de sold si scaderea sau limitarea gamei de miscari. Coxartroza, de cele mai multe ori, progreseaza lent si multe persoane incearca sa ignore semnele pana cand vor observa ca activitatile de zi cu zi sunt afectate de faptul ca nu isi mai pot misca soldul asa cum ar fi normal.

Iata o lista cu semnele si simptomele cele mai frecvente ale artrozei soldului:

•    Durere in zona soldului, zona inghinala, in spate sau coapsa. Durerea si redoarea (rigiditatea) in zona inghinala, in zona feselor sau coapselor pot fi un semn al coxartrozei. Durerea poate sa radieze in jos, spre coapsa, si poate cauza durere de genunchi.
•    Miscarile sunt limitate (rotatia soldului nu mai este atat de usor de realizat). Coxartroza poate face foarte dificile anumite miscari, cum ar fi departarea picioarelor, intinderea picioarelor (persoana nu poate intinde un picior) sau situatia in care pacientul nu poate sa isi roteasca intregul picior in acea directie (rotatie interna).
•    Umflarea cronica a soldului - articulatia poate fi iritata si se umfla drept rezultat al frictiunii dintre femur si acetabul.
•    Senzatia ca, in timpul mersului, soldul trosneste. Articulatia produce anumite zgomote articulare, iar acesta poate fi un semn cauzat de coxartroza.
•    Schiopatatul este un alt semn al artrozei soldului.
•    Pierderea functiei articulatiei soldului. Activitatile care implica aplecarea pot fi foarte dificile acum sau imposibil de realizat pentru cineva care sufera de coxartroza.
•    Inactivitatea agraveaza lucrurile. Soldul poate sa devina rigid dupa somn sau dupa o perioada mai lunga de repaus. Pacientii cu coxartroza observa ca durerea si rigiditatea articulara sunt frecvente dimineata, cand se dau jos din pat, sau in momentele cand se ridica de pe scaun, dupa o perioada mai lunga de repaus.

Complicatii in artroza soldului (coxartroza)

Pe langa faptul ca provoaca durere, exista si multe alte moduri in care artroza soldului poate afecta viata pacientilor.

Artroza la sold poate crea numeroase complicatii, mai ales daca nu este tratata corespunzator:

•    Perturbarea somnului - din cauza durerilor de sold, pacientul nu mai poate sa doarma bine noaptea.
•    Scaderea productivitatii - pacientul se confrunta cu o reducere a productivitatii, nu mai poate indeplini activitatile normale de zi cu zi: treburile casnice, gatitul, imbracatul, etc.
•    Cresterea in greutate - durerea si rigiditatea articulatiei soldului scad dorinta pacientului de a fi activ; el nu isi mai doreste sa faca miscare, artroza ii scade capacitatea de a face exercitii simple sau de a merge. Lipsa activitatii fizice poate duce la acumularea kilogramelor nedorite.
•    Anxietate si depresie - durerea din lista simptomelor artrozei soldului poate afecta in mod negativ sanatatea mintala a pacientilor.
•    Alte complicatii ce pot sa apara, de la caz la caz, includ: osteonecroza de cap femural, fracturile de stres (de oboseala), sangerari sau infectie in articulatia afectata, deteriorarea tendoanelor si a ligamentelor din apropierea articulatiei soldului, iar lista complicatiilor nu se opreste aici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0