Ecografia musculoscheletala: in ce consta, cum te pregatesti, cat dureaza

Aceasta metoda de imagistica medicala foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor si articulatiilor din corp.

Ecografia musculoscheletala este folosita pentru a ajuta la diagnosticarea entorselor, intinderilor, rupturilor si la diagnosticul altor afectiuni ale tesuturilor moi. Ecografia este o investigatie sigura, neinvazivasi nu foloseste radiatiile ionizante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta procedura folosita si in cazul articulatiilor nu necesita o pregatire speciala. Important este sa lasi bijuteriile si accesoriile acasa si sa porti haine lejere si confortabile. In functie de zona care urmeaza a fi ecografiata, este posibil sa ti se ceara sa porti un halat.

Ce este ecografia sistemului musculoscheletal?

Ecografia este o metoda imagistica sigura si nedureroasa, care produce imagini ale interiorului corpului, obtinute cu ajutorul undelor sonore. Ecografia, numita in unele cazuri si sonografie, implica folosirea unui mic transductor si a unui gel special, care este aplicat direct pe piele. Undele sonore de inalta frecventa sunt transmise din acest transductor, prin gel, in corp. Transductorul colecteaza sunetele care "ricoseaza", iar un computer foloseste apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine. 

Examinarile cu ecografie musculoscheletala nu folosesc radiatii ionizante (asa cum se foloseste in cazul radiografiei) si, prin urmare, pacientul nu este deloc expus la astfel de radiatii. Pentru ca imaginile de la ecografia musculoscheletala sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului, precum si sangele care circula prin vasele sangvine. 

Ecografia sistemului musculoscheletal ofera imagini ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor si ale tesuturilor moi din corpul pacientului.

Pentru ce este folosita procedura cel mai frecvent

Ecografia musculoscheletala este, de obicei, folosita pentru ca ajuta la diagnosticarea:

•    rupturilor de tendon sau tendinitei de la nivelul umarului, tendonului ahilean de la glezna si de la nivelul altor tendoane din corp;
•    rupturilor musculare, la diagnosticarea maselor sau acumularilor de lichid;
•    rupturilor de ligament sau entorselor de ligamente;
•    inflamatiei sau prezentei lichidului (efuziune) in interiorul burselor sau articulatiilor;
•    modificarilor precoce ale poliartritei reumatoide;
•    blocarea nervilor, cum ar fi sindromul de tunel carpian;
•    tumorilor benigne si maligne ale tesuturilor moi;
•    chisturilor ganglionare;
•    herniilor;
•    corpurilor straine prezente in tesuturile moi (cum ar fi aschiile sau cioburile de sticla).

Totodata, ecografia musculoscheletala (sau ecografia de articulatii) este o procedura frecvent folosita pentru:

•    diagnosticarea dislocarilor de sold la sugari;
•    diagnosticarea lichidului prezent intr-o articulatie dureroasa la copii;
•    diagnosticarea anomaliilor muschilor gatului la sugarii cu torticolis;
•    diagnosticarea maselor de tesut moale (umflaturi, noduli) la copii.

Cum te pregatesti?

Ar trebui sa porti haine lejere si confortabile pentru examinarea aceasta, cum este ecografia musculoscheletala. S-ar putea sa fie nevoie sa indepartezi toate hainele si toate bijuteriile din zona care urmeaza a fi examinata. E posibil sa ti se ceara sa porti un halat special in timpul procedurii.

Cum se efectueaza ecografia musculoscheletala?

Pentru anumite examinari ale sistemului musculoscheletal, pacientul poate fi asezat intins pe un pat sau pe un scaun care se roteste. Pentru alte tipuri de ecografii, pacientul este pozitionat intins, cu fata in sus sau cu fata in jos, pe patul de examinare. Medicul radiolog sau specialistul in imagistica medicala iti poate cere sa misti extremitatea (sau articulatia) care este examinata sau poate sa o miste el pentru a evalua anatomia si functia articulatiei, muschiului, ligamentului sau tendonului.

Dupa ce ai fost asezat pe patul respectiv, medicul specialist in radiologie sau in ultrasonografie va aplica un gel cald pe baza de apa pe zona corpului care urmeaza a fi studiata. Gelul va ajuta transductorul sa aiba un bun contact cu corpul tau si sa elimine "pungile" de aer dintre transductor si piele care pot bloca undele sonore sau le pot impiedica sa treaca prin corpul tau.

Transductorul este asezat pe corp si este miscat inainte si inapoi deasupra zonei de interes, pana cand imaginile dorite sunt capturate. De obicei, nu exista niciun disconfort din cauza presiunii, pe masura ce transductorul este apasat pe zona care este examinata. Chiar si asa, daca scanarea este efectuata deasupra unei zone cu sensibilitate, este posibil sa simti un fel de presiune sau o durere minora din cauza transductorului.

Cat dureaza ecografia musculoscheletala?

Ecografia musculoscheletala este, de obicei, gata in decurs de 15 sau 30 de minute, insa ocazional poate sa dureze mai mult. 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0