Ecografia musculoscheletala: in ce consta, cum te pregatesti, cat dureaza

Ecografia musculoscheletală este o metodă de imagistică medicală care folosește undele sonore pentru a produce imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor din corp. Când se recomandă și cum te pregătești pentru o ecografie musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletală este o metodă valoroasă de investigație clinică, dar și în mediul de cercetare. Cu toate acestea, oamenii de știință sunt de părere că în prezent această metodă imagistică nu își împlinește întregul potențial în îngrijirea diagnostică a pacienților cu boală neuromusculară, de aceea se fac în continuare cercetări legate de posibilitățile și capcanele acestui tip de ecografie ca instrument de diagnostic și biomarker și de provocările pentru implementarea sa pe scară mai largă.

Ecografia musculoscheletală, un instrument util, de viitor

Odată cu apariția noilor opțiuni de tratament pentru tulburările neuromusculare, există o nevoie tot mai mare de biomarkeri sensibili, relevanți și accesibili care să poată fi utilizați în studiile viitoare de tratament, psun savanții. Ecografia musculară ar putea servi ca un astfel de biomarker de cercetare, deoarece este non-invazivă și prietenoasă cu pacientul. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

La fel ca RMN-ul muscular, acesta arată arhitectura țesutului muscular și modificările patologice ale țesutului care pot înlocui măsurile histologice și pot evita necesitatea biopsiei repetate a țesutului în timpul urmăririi studiului. Mai multe studii raportează rezultate promițătoare pentru utilizarea acestei metode ca atare biomarker în distrofiile musculare, arătând corelații ridicate cu progresia bolii și performanța funcțională în timp.

Un dezavantaj cunoscut al ecografiilor, spun cercetătorii, este dependența de expertiza examinatorului. În plus, evaluarea calității mușchilor se face în principal printr-o evaluare a intensității ecoului muscular, care este influențată de setările aparatului, împiedicând compararea între ecografiile efectuate la clinici diferite.

Ce este, concret, ecografia sistemului musculoscheletal?

Ecografia musculoscheletală este o investigație sigură, neinvazivă și nu folosește radiațiile ionizante. Metoda imagistică este folosită pentru a ajuta la diagnosticarea entorselor, întinderilor, rupturilor și la diagnosticul altor afecțiuni ale țesuturilor moi. 

Această procedură folosită și în cazul articulațiilor nu necesită o pregătire specială. Important este să lași bijuteriile și accesoriile acasă și să porți haine lejere și confortabile. În funcție de zona care urmează a fi ecografiată, este posibil să ți se ceară să porți un halat.

Ecografia musculoscheletală este o procedură nedureroasă

Ecografia musculoscheletală este o metodă imagistică sigură și nedureroasă, care produce imagini ale interiorului corpului, obținute cu ajutorul undelor sonore. Ecografia, numită în unele cazuri și sonografie, implică folosirea unui mic transductor și a unui gel special, care este aplicat direct pe piele. Undele sonore de înaltă frecvență sunt transmise din acest transductor, prin gel, în corp. Transductorul colectează sunetele care „ricoșează”, iar un computer folosește apoi acele unde sonore pentru a crea o imagine.

Ecografia musculoscheletală nu folosește radiații

Examinările cu ecografie musculoscheletală nu folosesc radiații ionizante (așa cum se folosește în cazul radiografiei) și, prin urmare, pacientul nu este deloc expus la astfel de radiații. Pentru că imaginile de la ecografia musculoscheletala sunt capturate în timp real, ele pot arată structura și mișcarea organelor interne ale corpului, precum și sângele care circulă prin vasele sangvine.

Ecografia sistemului musculoscheletal oferă imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor și ale țesuturilor moi din corpul pacientului.

Pentru ce este folosită procedura cel mai frecvent?

Ecografia musculoscheletală este, de obicei, folosită pentru că ajută la diagnosticarea:

  • rupturilor de tendon sau tendinitei de la nivelul umărului, tendonului ahilean de la gleznă și de la nivelul altor tendoane din corp;
  • rupturilor musculare, la diagnosticarea maselor sau acumulărilor de lichid;
  • rupturilor de ligament sau entorselor de ligamente;
  • inflamației sau prezenței lichidului (efuziune) în interiorul burselor sau articulațiilor;
  • modificărilor precoce ale poliartritei reumatoide;
  • blocarea nervilor, cum ar fi sindromul de tunel carpian;
  • tumorilor benigne și maligne ale țesuturilor moi;
  • chisturilor ganglionare;
  • herniilor;
  • corpurilor străine prezente în țesuturile moi (cum ar fi așchiile sau cioburile de sticlă).

Totodată, ecografia musculoscheletală (sau ecografia de articulații) este o procedură frecvent folosită pentru:

  • diagnosticarea dislocărilor de șold la sugari;
  • diagnosticarea lichidului prezent într-o articulație dureroasă la copii;
  • diagnosticarea anomaliilor mușchilor gâtului la sugarii cu torticolis;
  • diagnosticarea maselor de țesut moale (umflături, noduli) la copii.

Cum te pregătești pentru o ecografie musculoscheletală?

Ar trebui să porți haine lejere și confortabile pentru acest tip de examinare. S-ar putea să fie nevoie să îndepărtezi toate hainele și toate bijuteriile din zona care urmează a fi examinată. E posibil să ți se ceară să porți un halat special în timpul procedurii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se efectuează ecografia musculoscheletală?

Pentru anumite examinări ale sistemului musculoscheletal, pacientul poate fi așezat întins pe un pat sau pe un scaun care se rotește. Pentru alte tipuri de ecografii, pacientul este poziționat întins, cu fața în sus sau cu fața în jos, pe patul de examinare. 

Medicul radiolog sau specialistul în imagistică medicală îți poate cere să miști extremitatea (sau articulația) care este examinată sau poate să o miște el pentru a evalua anatomia și funcția articulației, mușchiului, ligamentului sau tendonului.

După ce ai fost așezat pe patul respectiv, medicul specialist în radiologie sau în ultrasonografie va aplica un gel cald pe bază de apă pe zona corpului care urmează a fi studiată. Gelul va ajuta transductorul să aibă un bun contact cu corpul și să elimine „pungile” de aer dintre transductor și piele care pot bloca undele sonore sau le pot împiedica să treacă prin corp.

Transductorul este așezat pe corp și este mișcat înainte și înapoi deasupra zonei de interes, până când imaginile dorite sunt capturate. De obicei, nu există niciun disconfort din cauza presiunii, pe măsură ce transductorul este apăsat pe zona care este examinată.

Chiar și așa, dacă scanarea este efectuată deasupra unei zone cu sensibilitate, este posibil să simți un fel de presiune sau o durere minoră din cauza transductorului.

Cât durează ecografia musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletala este, de obicei, gata în decurs de 15 sau 30 de minute, însă ocazional poate să dureze mai mult.

Cine interpretează rezultatele și cum le obțin?

Imaginile vor fi analizate de un medic radiolog, care, în principiu, le va da medicului curant, care apoi le va discuta cu pacientul. Este posibil să fie nevoie și de alte investigații.

Ce riscuri are o ecografie musculoscheletală?

Ecografia musculoscheletală nu are efecte nocive cunoscute asupra oamenilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RadiologyInfo - Musculoskeletal Ultrasound
https://www.radiologyinfo.org/en/info/musculous
NIH – Muscle ultrasound: Present state and future opportunities
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8048972/
Studiul „Muscle ultrasound: Present state and future opportunities”, apărut în Muscle Nerve. 2021 Apr; 63(4): 455–466. doi: 10.1002/mus.27081, autori: Juerd Wijntjes, Nens van Alfen


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0