Dislocarea soldului: simptome, cauze, complicatii, tratament

Dislocarea traumatica a soldului apare atunci cand capul femural este fortat din cavitatea unde ar trebui sa stea in mod normal (in osul soldului, numit acetabulum, o suprafata concava a pelvisului). Aceasta dislocare are loc, de regula, dupa ce o forta majora disloca soldul.

Accidentele rutiere (coliziunile masinilor) si caderile de la inaltimi destul de mari sunt cauzele comune si, drept rezultat, si alte traumatisme au loc in acelasi timp cu dislocarea soldului, cum ar fi fracturile oaselor.

Simptome - dislocarea soldului

O dislocare a soldului este foarte dureroasa. Pacientii nu isi mai pot misca piciorul si, daca exista o deteriorare a nervului, este posibil sa nu simta nimic in picior sau in zona gleznei.

stop artroza

Cauze - dislocarea soldului

Coliziunile autovehiculelor sunt cea mai comuna cauza a dislocarii soldului de tip traumatic. Dislocarea are loc, adeseori, cand genunchiul loveste bordul masinii in timpul unei coliziuni. Aceasta forta impinge soldul inspre inapoi, iar apoi capul femurului este scos din cavitatea sa (acetabulum).

O cadere de la inaltime destul de mare (cum ar fi situatiile cand persoana cade de pe o scara) sau un accident industrial pot genera, totodata, o forta suficient de mare pentru a disloca soldul.

O data cu dislocarile de sold, exista de cele mai multe ori si alte traumatisme legate de acest eveniment, cum ar fi fracturile in zona pelvisului si picioarelor, dar si traumatisme in zona spatelui, zona abdominala, la genunchi si la cap.

Examinarea pacientului

Un sold dislocat reprezinta o urgenta medicala. Suna imediat la 112 si cere ajutorul personalului medical. Daca cineva din preajma ta are soldul dislocat, nu incerca sa misti persoana ranita. In cazul in care dislocarea soldului este singurul traumatism al persoanei, un chirurg ortoped o poate diagnostica, adeseori, prin simpla analizare a pozitiei piciorului.

Tratament - dislocarea soldului

Daca nu exista alte traumatisme, medicul va administra un anestezic sau un sedativ pacientului si va manipula oasele pana le va aduce inapoi in pozitia lor corecta.

In unele cazuri, procedura aceasta (numita reductie) trebue sa fie facuta intr-o sala de operatii, cu anestezie. In cazuri rare, tesuturile moi desprinse sau rupte sau mici fragmente de os blocheaza osul femural, impiedicandu-l sa intre la loc in cavitatea din pelvis (acetabulum). Cand se intampla acest lucru, este nevoie de o interventie chirurgicala, pentru a indeparta orice resturi de tesuturi si pentru a pozitiona corect oasele.

Dupa procedura de reductie, chirurgul va cere efectuarea unui alt set de radiografii si, probabil, si o scanare CT (computer tomografie), pentru a se asigura ca oasele se afla in pozitia corespunzatoare.

Complicatii in urma dislocarii soldului

O dislocare a soldului poate avea consecinte pe termen lung, in special daca exista fracturi asociate cu acest eveniment traumatic.

Iata care sunt complicatiile ce pot sa apara in urma unei dislocari a soldului:

  • Afectarea nervului - Pe masura ce osul (femurul) este impins la loc in cavitatea sa, indeosebi in dislocarile posterioare de sold, acesta poate zdrobi sau poate intinde nervii din sold. Nervul sciatic, care se extinde din zona lombara si pana jos, la picioare, este nervul cel mai frecvent afectat.
  • Osteonecroza - Pe masura ce femurul este fortat sa iasa din cavitatea din pelvis, el poate rupe vasele de sange si nervii din zona soldului. Cand alimentarea cu sange a osului este oprita, tesutul osos poate sa moara (sa necrozeze), ceea ce rezulta in osteonecroza (afectiune numita si necroza avasculara). Aceasta este o afectiune dureroasa, care poate duce, ulterior, la distrugerea articulatiei soldului si la artrita.
  • Artroza - Cartilajul protector care acopera osul (femurul) poate fi si el deteriorat, aspect care iti creste riscul de a dezvolta o forma de artroza in acea articulatie. Artrita poate duce, in cele din urma, la nevoia de a trece prin alte proceduri medicale, cum ar fi inlocuirea totala a soldului (artroplastia totala de sold), operatie intalnita si la cei cu stadii avansate de coxartroza.

Recuperarea

Dureaza un timp - uneori 2 sau 3 luni - pentru ca soldul sa se vindece dupa o dislocare. Timpul de recuperare al pacientului poate fi mai mare daca exista si alte fracturi. Fizioterapia este, de cele mai multe ori, recomandata in timpul lunilor de recuperare.

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0