Dieta pentru pacientii cu coxartroza: alimentele care iti calmeaza durerea de sold

Durerea de șold este adeseori cauzată de inflamația din corp și, cu ajutorul unei alimentații corecte, bogate în acizi grași Omega-3 și Omega-6, vei putea reduce această inflamație, care îți creează multe neplăceri, mai ales când suferi de coxartroza.

Exercițiile fizice, pierderea în greutate și medicația prescrisă de medic nu sunt singurele metode prin care poți calmă durerea de șold în coxartroză. Există, de asemenea, multe alimente care te pot ajută să ții inflamația sub control. Acizii grași Omega-3, cunoscuți de multă vreme pentru faptul că ajută la menținerea sănătății inimii, pot reduce și inflamația, și durerea de șold. Pe de altă parte, acizii grași Omega-6 pot, de fapt, să contribuie la durerea de sold, stimulând inflamatia din articulații. Îți arătăm cum să faci diferența între alimentele recomandate și cele pe care trebuie să le eviți și îți spunem și ce alimente trebuie să conțină dieta pacientului cu coxartroza.

Durerea de șold și dietă: ce alimente trebuie să eviți

Nu este posibil ca anumite alimente sau suplimente nutritive să vindece coxartroza, dar, potrivit Fundației pentru Artrită, anumite diete pot reduce simptomele. Unele alimente au capacități antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea simptomelor, în timp ce alte alimente le pot amplifica.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dieta corectă poate ajuta la ameliorarea osteoartritei în următoarele moduri:

  • Reducerea inflamației și prevenirea leziunilor

O dietă echilibrată și hrănitoare va oferi organismului instrumentele de care are nevoie pentru a preveni deteriorarea în continuare a articulațiilor, ceea ce este esențial pentru persoanele cu coxartroză. Se știe că unele alimente reduc inflamația din organism, iar respectarea unei diete antiinflamatorii poate îmbunătăți simptomele. Consumul suficienților antioxidanți, inclusiv vitaminele A, C și E, poate ajuta la prevenirea leziunilor suplimentare ale articulațiilor.

Acizii grași Omega-6 sunt de evitat în anumite privințe, când vine vorba de inflamație și, uneori, de durerea de șold. Anumite cantități de Omega-6 se găsesc în alimentele procesate, precum biscuiții crackers și chipsurile, deserturile făcute la patiserie și în alimentele de tip fast food, spun nutriționiștii americani. Deși unele cantități de acizi grași Omega-6 sunt necesare pentru sănătatea noastră, uneori tindem să avem foarte multe alimente procesate în dietă noastră, astfel încât raportul dintre Omega-3 și Omega-6 se dezechilibrează, iar acest dezechilibru (prea puțini Omega-3 și prea mulți Omega-6) provoacă inflamație excesivă în corp.

  • Reducerea colesterolului

Persoanele cu coxartroză sunt mai susceptibile de a avea colesterolul din sânge ridicat, iar reducerea colesterolului poate ameliora simptomele acestei boli. Cu o dietă corectă, îți poți  îmbunătăți rapid nivelul de colesterol. Orice alimente procesate, orice fel de mâncare semipreparată sau gustări ambalate ar trebui evitate dacă vrei să reduci inflamatia din corp. Evită-le mai ales dacă pe lista de ingrediente găsești grăsimi săturate, grăsimi trans și uleiuri hidrogenate, acestea sunt toate tipurile de grăsimi pe care vrei să le consumi cât mai puțîn dacă suferi de o boală precum coxartroza. Nu uita că grăsimi saturate găsești și în produsele lactate cu un conținut mare de grăsime, precum și în carnea roșie.

  • Menținerea unei greutăți sănătoase

Excesul de greutate poate pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, iar depozitele de grăsime în exces din organism pot provoca inflamații suplimentare. Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce simptomele osteoartritei. Menținerea unei greutăți sănătoase poate fi dificilă pentru unii oameni, în special pentru cei care au o afecțiune care le reduce mobilitatea, cum ar fi osteoartrita. Un medic sau un dietetician îți va putea oferi sfaturi personalizate.

Durerea de șold și dieta: ce alimente ai voie să mănânci

Organismul tău va putea să lupte împotriva inflamației și a bolilor dacă nu uiți să consumi alimente care îți poate întări oasele, mușchii și articulațiile. Poți încerca să adaugi următoarele alimente în dieta pentru a-ți reduce simptomele:

O porție de pește gras pe săptămână pentru omega-3

Peștele gras conține o mulțime de acizi grași omega-3 sănătoși, care sunt grăsimi polinesaturate cu proprietăți antiinflamatorii. Ar trebui să mănânci cel puțin o porție de pește gras pe săptămână. Consumă sardine, macrou, somon sau ton proaspăt, preparate la abur, la cuptor sau adăugate în salate. Dacă nu îți place pețtele, suplimentele cu Omega-3 din ulei de pește sunt o idee bună, așa că cere-i sfatul medicului tău cu privire la acest aspect.

Nu doar peștele conține omega-3. Alte surse de omega-3 bune sunt  semințele de chia, uleiul de in și nucile. Aceste alimente pot ajuta, de asemenea, la combaterea inflamației. Nucile sunt bune pentru inimă și conțin niveluri ridicate de calciu, magneziu, zinc, vitamina E și fibre. De asemenea, conțin acid alfa-linolenic (ALA), care întărește sistemul imunitar.

Lactate pentru calciu și vitamina D

Laptele, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu și vitamina D. Aceștia cresc rezistența oaselor și astfel îți pot ameliora durerile. Totodată, lactatele conțin și proteine ​​care te ajută la dezvoltarea mușchilor. Dacă ai probleme cu greutatea, ești supraponderal sau vrei să slăbești, poți alege sortimente de lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Uleiuri de măsline sau avocado 

Pe lângă peștele gras pe care ar fi bine să îl incluzi în dieta ta, și alte uleiuri pot reduce inflamația. De exemplu, uleiul de măsline extravirgin conține niveluri ridicate de oleocanthal, care poate avea proprietăți similare cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Mai mult, uleiurile de avocado și cel de șofrănel sunt opțiuni sănătoase care te pot ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului. Adaugă-le în salate și bucură-te de gustul lor!

Legume verzi 

Legumele de culoare verde sunt bogate în vitamina D și fitochimice și antioxidanți care luptă împotriva stresului. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și, de asemenea, poate stimula sistemul imunitar, care este cel responsabil de lupta împotriva infecțiilor. Broccoli conține un compus numit sulforafan, care ar putea încetini progresia coxartrozei. Este, de asemenea, bogat în vitaminele K și C, precum și în calciu. Totodată, fibrele din aceste alimente îți pot ajută corpul să elimine în mod mai eficient substanțele care ar putea contribui la inflamație, pentru că, așa cum bine știi, coxartroza (numită și osteoartrita șoldului) este o boală inflamatorie.

Ceai verde pentru antioxidanți 

Polifenolii conținuți de ceaiul verde sunt antioxidanți despre care experții cred că pot reduce inflamația și pot încetini rata de deteriorare a cartilajului. Bea zilnic o cană de ceai verde, pentru un aport de polifenoli care te vor ajuta dacă ai coxartroză. 

Reguli de gătit, pentru a nu amplifica simptomele de coxartroză

Cum gătești corect mâncarea, pentru a beneficia de toate proprietățile ingredientelor, în cazul în care ai coxartroză? Ține cont de aceste reguli atunci când gătești și vei vedea beneficiile: 

Nu folosi unt sau alt tip de grăsime animală, mai degrabă gătește cu ulei de măsline sau cu ulei din semințe de in. 

Folosește condimente pentru a da gust mâncării și evită sarea (sau folosește mai puțină, dacă nu îți place gustul mâncării fără sare). De exemplu, turmericul și ghimbirul reduc inflamația și dau o aromă deosebită preparatelor. Poți lua și suplimente pe baza de turmeric și ghimbir, care te pot ajuta să lupți contra inflamației.

Optează pentru preparare la cuptor sau la abur, indiferent că vorbim de carne sau de legume. Evită orice tip de prăjeli (pui prăjit, cartofi prăjiți, gogoși), deoarece îți vor agrava inflamația din corp și simptomele de coxartroză. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

The Ultimate Arthritis Diet 

What is the evidence for a role for diet and nutrition in osteoarthritis? 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0