Optiuni terapeutice in coxartroza

Coxartroza reprezintă deteriorarea treptată a perniței de cartilaj aflată între osul bazinului și femur, determinând astfel durerea articulară și rigiditate. Tratamentul coxartrozei are mai multe opțiuni – conservatoare sau invazive în funcție de gravitatea afecțiunii.

Medicul curant îți poate recomandă una sau mai multe din opțiuni, după o consultație prealabilă. Tratamentul conservator, în ansamblu, cuprinde dietă, exercițiile fizice regulate, terapia medicamentoasă, iar tratamentul invaziv, în cazuri grave, apelează la protezarea șoldului. Toate aceaste tratamente sunt menite să amelioreze durerea și să crească mobilitatea pacientului. Tratamentul conservator este indicat înaintea celui invaziv dacă artroza șoldului nu este foarte avansată. În cazuri avansate, se recomandă tratamentul chirurgical, care este precedat de recuperare. 

Mergi la medic pentru tratament personalizat!

Așadar, dacă ai coxartroză, cartilajul care amortizează articulațiile se uzează, provocând frecare, leziuni ale oaselor și inflamație. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Toate tratamentele pentru coxartroză urmăresc gestionarea durerii și îmbunătățirea mobilității, dar opțiunea potrivită va depinde de la caz la caz.

Pentru a ameliora durerea și rigiditatea rezultate, medicul tău îți poate face recomandări personalizate de tratament ținând cont de starea ta generală de sănătate, de severitatea leziunilor articulare și simptomelor, de limitările de mișcare și de greutatea ta, precum și de alți factori individuali. Tratamentul inițial poate consta doar în exerciții ușoare și stretching.

Cu toate acestea, coxartroza este o boală degenerativă, ceea ce înseamnă că simptomele se agravează adesea în timp. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului.

Citește mai departe pentru a afla despre opțiunile de tratament disponibile pentru coxartroză.

Care sunt terapiile care ți se pot recomanda ?

Terapia medicamentoasă apelează la suplimentele articulare de genul glucozaminoglicanilor și acidului hialuronic (administrate oral sau injectabil intraarticular) și la medicația antialgică de tipul antiinflamatoarelor nonsteroidine, acetaminofenului și opioidelor.

Exercițiile fizice regulate care includ plimbările, yoga - în general, exercițiul fizic cu impact minim de traumatism articular - alături de un program de scădere în greutate, s-au demonstrat a fi extrem de eficiente pentru a amână protezarea cu mulți ani.

Utilizarea unui cadru sau a unui baston pentru mers este foarte utilă pentru a scădea suprasolicitarea articulară.

Protezarea articulară se recomandă atunci când terapia conservatoare își pierde eficientă. Acesta metodă poate redă mobilitatea articulațiilor și poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Însă riscul de dislocare al protezei, tromboză venoasă profundă și trombembolismul pulmonar se numără printre complicațiile postoperatorii deloc de neglijat.

Gestionarea greutății joacă un rol foarte important 

Dacă ai un indice de masă corporală (IMC) ridicat, ai un risc mai mare de artroză. Greutatea suplimentară pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor tale, iar un IMC mai mare - inclusiv obezitatea - poate contribui, de asemenea, la inflamație. Acești factori pot agrava simptomele și le pot face să progreseze mai rapid.

Dacă ești supraponderal sau ai fost diagnosticat cu obezitate, experții medicali îți recomandă neapărat pierderea în greutate.

Medicul te poate ajuta să decizi dacă este cazul să slăbești și, dacă da, care este cel mai bun mod de a aborda pierderea în greutate. Probabil că ți se vor recomanda modificări ale dietei și un program de exerciții fizice, adaptat condiției tale medicale, dacă durerea te împiedică să faci sport regulat. 

Ți se pot prescrie medicamente care să îți amelioreze durerea și să combată inflamația

Medicamentele pentru ameliorarea durerii pot ajuta la gestionarea acestei tulburări, alături de exerciții fizice și de slăbit. Dacă ai  simptome ușoare, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene orale (AINS) pot ajuta la gestionarea durerii și a inflamației. Un medic îți va prescrie medicamente care îți pot îmbunătăți starea de sănătate. Printre acestea, se numără ibuprofenul, acetaminofeul sau naproxenul. 

Dacă suferi de coxartroză moderată până la severă, poți avea nevoie de medicamente mai puternice pentru ameliorarea durerii, cum ar fi duloxetina sau tramadolul. În afară de tramadol, experții nu recomandă alte medicamente opioide, deoarece ar putea da dependență.

Injecții cu steroizi pentru reducerea durerii și inflamației

De asemenea, medicul specialist îți poate prescrie injecții cu steroizi pentru a reduce durerea și inflamația severă. Steroizii pot ajuta la alinarea durerii prin reducerea inflamației. Cu toate acestea, trebuie să știi că aceste injecții îți oferă doar ameliorarea temporară a durerii, iar utilizarea pe termen lung poate avea efecte negative.

Exerciții fizice și terapie fizică

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru reducerea riscului de coxartroză și încetinirea progresului acesteia. Exercițiile fizice nu numai că te ajută să îți gestionezi greutatea, dar îți îmbunătățesc și forța, flexibilitatea și mobilitatea. 

Exercițiile cu impact redus sunt mai puțin susceptibile să pună  presiune pe o articulație deteriorată. Printre cele mai bune variante sunt yoga, mersul pe bicicletă sau folosirea unei biciclete staționar, înotul sau exerciții în apă, exercițiile de tonifiere musculară și mersul pe jos. 

Dacă nu ai făcut mișcare de mult timp, cere sugestii medicului tău sau terapeutului fizic. Ei te pot ajuta să îți creezi un program care ți se va potrivi și va minimiza șansele de rănire ulterioară.

Colegiul American de Reumatologie și Fundația pentru artrită (ACR/AF) îți recomandă să începi un program de exerciții cu o altă persoană care te poate motiva sau cu un antrenor care știe despre problema ta de sănătate. De asemenea, este important să alegi o activitate care îți face plăcere, pentru a nu renunța la program. 

Reține, motivația este extrem de importantă atunci când faci sport pentru sănătate! Nu te forța și optează pentru exerciții ușoare, apoi crește treptat durata sau intensitatea, doar după ce te-ai consultat cu medicul care are grijă de tine!

Exerciții de întindere (stretching) și flexibilitate

Întinderea regulată a mușchilor poate ajuta la ameliorarea articulațiilor rigide, dureroase sau inflamate. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să practici exerciții de stretching în siguranță:

  • Începe prin a cere sugestii și îndrumări unui terapeut fizic.
  • Fă toate întinderile ușor și crește flexibilitatea treptat.
  • Oprește-te imediat dacă simți durere.
  • Creșteți intensitatea exercițiilor pas cu pas, atunci când te simți pregătit, pentru a nu suprasolicita mușchii, mai ales dacă ai făcut o pauză de mișcare. 

Dacă nu simți durere după primele zile de activitate fizică, poți încerca să exersezi treptat, pe o perioadă mai lungă. La început, s-ar putea să îți fie greu să te întinzi foarte mult, dar flexibilitatea ta va crește în timp, pe măsură ce exersezi și evoluezi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Hip Resurfacing

2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee 

Osteoarthritis of the Hip

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0