Optiuni terapeutice in coxartroza

Coxartroza reprezinta, dupa cum a mai fost mentionat, pierderea treptata a pernitei de cartilaj aflata intre osul bazinului si femur, determinand astfel durerea articulara si intepeneala. Tratamentul coxartrozei are mai multe optiuni – conservatoare sau invazive in functie de gravitatea afectiunii.

Medicul curant poate recomanda una sau mai multe din optiuni dupa o consultatie prealabila. Tratamentul conservator cuprinde dieta, exercitiile fizice regulate, terapia medicamentoasa iar tratamentul invaziv apeleaza la protezarea soldului. Toate aceaste tratamente sunt menite sa amelioreze durerea si sa creasca mobilitatea pacientului. Tratamentul conservator este indicat inaintea celui invaziv daca artroza soldului nu este foarte avansata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapia medicamentoasa apeleaza la suplimentele articulare de genul glucozaminoglicanilor si acidului hialuronic (administrate oral sau injectabil intraarticular) si la medicatia antialgica de tipul antiinflamatoarelor nonsteroidine, acetaminofenului si opioidelor.

Exercitiile fizice regulate care includ plimbarile, yoga - in general, exercitiul fizic cu impact minim de traumatism articular- alaturi de un program de scadere in greutate, s-au demonstrat a fi extrem de eficiente pentru a amana protezarea cu multi ani.

Utilizarea unui cadru sau a unui baston pentru mers este foarte utila pentru a scadea suprasolicitarea articulara.

Protezarea articulara se recomanda atunci cand terapia conservatoare isi pierde eficienta. Acesta metoda poate reda mobilitatea articulatiilor si poate imbunatati calitatea vietii pacientului.Insa riscul de dislocare al protezei, tromboza venoasa profunda si trombembolismul pulmonar se numara printre complicatiile postoperatorii deloc de neglijat.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi sau de solduri? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză sau coxartroza. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit! Ai nevoie de ajutor pentru completarea testului si descarcarea voucherului? Suna-ne la 021.527.87.87, in Call Center-ul dedicat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0