Top 5 trenduri în materie de înfrumusețare de încercat anul acesta

Pentru a-ți menține pielea frumoasă - și nu ne referim doar la ten, ci la întreaga suprafață a pielii - ai nevoie de o îngrijire completă. Iar când spunem "înfrumusețare", putem include aici atât pielea, cât și părul și unghiile. 

Textura pielii este influențată de elemente externe, cum ar fi poluarea și produsele de îngrijire a pielii, și de elemente interne, inclusiv de sănătatea și dieta ta. Există, de asemenea, schimbări naturale care apar odată cu vârsta. Anul acesta îți recomandăm câteva măsuri care te vor ajuta să te simți cât mai bine în pielea ta.

1. Suplimente pentru piele

În ultima perioadă, au câștigat teren și suplimentele care hrănesc pielea de la interior și din ce în ce mai multe femei încep să cunoască beneficiile nutrienților care se găsesc în aceste mici capsule. De exemplu, vitaminele C și E sunt doar două exemple de aliați care contribuie la menținerea sănătății pielii. Colagenul este și el util, pentru că ajută la reducerea aspectului ridurilor și la calmarea simptomelor pielii uscate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficii are și uleiul de pește, bogat în acizi grași Omega 3 - un alt ingredient de valoare pe care îl găsești în suplimentele de calitate care te ajută să ai o piele frumoasă. Există chiar și suplimente care au o formulă complexă, care asigură nutrienții necesari pentru a-ți menține nu doar sănătatea pielii, ci și pe cea a părului și a unghiilor, hrănindu-le de la interior. Caută formule care să conțină, pe lângă Omega 3 din pește de la mare adâncime, și antioxidanți, Omega 7, Omega 9, acid hialuronic ori vitamine din grupul B.

2. Măști de față hidratante

Fie că le achiziționezi din farmacii, fie că ți le prepari acasă din ingrediente la îndemâna ta, măștile pentru față îți oferă "tratamentul" direct la țintă, care te ajută să ameliorezi anumite probleme ale tenului. Există măști potrivite pentru fiecare tip de ten, iar cele hidratante te ajută să îți menții pielea feței cât mai frumoasă.

În plus, unele măști pentru față sunt excelente pentru că nu doar că îi oferă pielii tale un plus de hidratare, ci și pentru că îndepărtează excesul de sebum și murdăria, iar astfel porii tăi sunt deblocați și curați. În comerț și la farmacii găsești măști pentru față care conțin diferite tipuri de argilă, extrase din plante medicinale ori din fructe, iar dacă nu știi ce să alegi, întreabă-ți medicul dermatolog sau cosmeticianul.

Din dorința tot mai mare pentru produse “curate”, oamenii caută consumabile naturale și organice. Din acest motiv, câștigă din ce în ce mai multă popularitate și măștile DIY (do-it-yourself), pe care le poți prepara folosind ingrediente proaspete și la îndemână. Folosește, pentru hrănirea tenului de la exterior, ingrediente precum pulpa de avocado, mierea, gelul de aloe vera și vitamina E (sub formă de ulei).

3. Alimente bogate în vitamine și minerale

Pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor, trebuie să ai în vedere și alimentația, care trebuie să fie una bogată în vitamine și minerale. Spre exemplu zincul, care este un mineral despre care se știe că accelerează vindecarea rănilor, se găsește în semințele de dovleac, în semințele (mugurii) de pin, în semințele de susan, nuci pecan, așa că poți include în dieta ta aceste alimente. De ce? Pentru că zincul lucrează în interiorul pielii, ajutând-o să reconstruiască fibrele de colagen.

Anumiți fitonutrienți arată rezultate promițătoare pentru întărirea matricei țesutului conjunctiv. Ne referim la catehine, care se găsesc în ceaiul verde, și la antocianidine, care se găsesc în fructele în culori aprinse, în fructele de pădure roșii și cele albastru închis spre violet.

Reține și că în alimentația ta trebuie să se găsească:

  • alimente bogate în betacaroten, mai ales dacă vrei să menții rezistența bronzului
  • fructe și legume bogate în vitamina C (ea face pielea suplă și elastică)
  • alimente bogate în antioxidanți: fructe de pădure și prune, vinete, afine, mure
  • fructe și legume de culoare roșie - acestea conțin licopen, care este un antioxidant foarte puternic
  • pește gras, de la mare adâncime, bogat în acizi grași Omega 3 - acest aliment poate fi un aliat, care te ajută să ai păr strălucitor și o piele luminoasă. Somonul, tonul, păstrăvul și sardinele conțin mari cantități de acizi grași Omega 3, care au proprietăți antiinflamatoare.

4. Vizita la medicul dermatolog

Nu uita că medicul dermatolog poate fi unul dintre cei mai buni "prieteni" ai pielii tale. Începând de la screeningul ori analizele de rutină pentru depistarea cancerului de piele și până la tratamentul acneei apărută din cauza dezechilibrelor hormonale, medicul tău dermatolog te poate ajuta să ții sub control anumite probleme și să îți menții sănătatea pielii.

Așa că dacă nu ai deja un medic dermatolog, este important să iei toate măsurile pentru a-ți găsi un specialist, în funcție de nevoile tale. Acestea pot fi împărțite în trei categorii:

  • probleme medicale - de exemplu, te confrunți cu acnee chistică sau ai rozacee (cuperoză)
  • probleme chirurgicale - de exemplu, ai nevoie de un medic dermatolog care să îndepărteze o formațiune benignă ori o formă de melanom
  • probleme de natură estetică - de exemplu, ai nevoie de un dermatolog specializat în anumite proceduri cosmetice, cum ar fi peelingul chimic, microdermabraziunea, procedurile cu laser care să estompeze cicatricele post-acneice etc.

5. Protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete (UV)

Orice medic dermatolog îți va spune cât este de important să îți protejezi pielea de razele UV dăunătoare ale soarelui, întrucât expunerea îndelungată la acestea contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Așadar, din geanta ta ori din trusa de machiaj nu trebuie să lipsească o cremă pentru protecția solară ori un fond de ten cu SPF (cel puțin SPF 15), un balsam de buze cu SPF și chiar un spray protector cu SPF, pe care să îl aplici pe podoaba capilară.

Reține că radiațiile UV nu îți afectează doar pielea de pe frunte ori obraji, ci și restul suprafețelor. De aceea, se recomandă să aplici loțiunea cu SPF atât pe nas, cât și pe urechi, pe gât, pe decolteu. Dacă nu ești sigur(ă) ce factor de protecție ți se potrivește, întreabă medicul dermatolog.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Skin Care and Aging” - https://www.nia.nih.gov/health/skin-care-and-aging#agespots 
“Health effects of probiotics on the skin” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24364369/ 
“How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients?” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921764/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0