10 schimbari in rutina de infrumusetare necesare in sezonul rece
10 schimbari in rutina de infrumusetare necesare in sezonul rece
10 schimbari in rutina de infrumusetare necesare in sezonul rece
În sezonul rece, vremea intensifică efectul de uscare a pielii și a părului, multe persoane confruntându-se mai ales cu pielea uscată. Ai nevoie de îngrijire specială pentru a păstra hidratarea acestora în parametrii optimi, așa că îți recomandăm câteva trucuri de care e bine să ții cont în acest sezon friguros, în rutina de înfrumusețare.
Uscarea pielii și a părului în sezonul rece este cauzată de mai mulți factori specifici acestei perioade. În primul rând, temperaturile scăzute și nivelurile reduse de umiditate din aer fac ca pielea să piardă mai rapid apă, ceea ce duce la deshidratare și uscăciune. În al doilea rând, sistemele de încălzire pe care le folosim acasă și la muncă reduc și acestea umiditatea din aer, agravând problema. În spațiile încălzite, pielea și părul pot deveni mai uscate din cauza lipsei de hidratare naturală.
Apoi, expunerea la vânt și frig afectează stratul lipidic care protejează pielea, ceea ce duce la o pierdere mai rapidă de apă. Mai mult decât atât, în sezonul rece, expunerea redusă la soare duce la scăderea producției de vitamina D, care joacă un rol important în sănătatea pielii.
E bine de știut că și produsele de curățare agresive, cum ar fi săpunurile dure sau șampoanele care conțin sulfați, pot contribui la uscarea excesivă a pielii și părului. De asemenea, în sezonul rece, mulți oameni folosesc apă fierbinte pentru dușuri și spălarea mâinilor, care îndepărtează uleiurile naturale ale pielii și părului, agravând uscăciunea.
Așadar, e normal ca în sezonul rece să te pomenești cu pielea uscată și părul uscat, de aceea este important să iei anumite măsuri în rutina ta de îngrijire și înfrumusețare pentru a combate aceste probleme.
Ce să faci în sezonul rece pentru a combate pielea uscată și a avea un păr frumos?
Iată câteva idei care ar putea să te ajute să ai o piele și un păr frumoase și hidratate chiar și pe timpul iernii:
Încearcă un demachiant cu consistență cremoasă
Demachierea facilitează și îndepărtarea produselor hidratante, odată cu produsele de machiaj aplicate. Vremea neprielnică asociată cu sezonul rece amplifică acest efect, mai ales dacă ai tenul gras și ai tendința de a-l curăța cu un produs cu efect matifiant, cum ar fi un gel spumant. Alege mai degrabă când e frig un demachiant cremă, care va contribui și la hidratarea pielii tale.
Folosește măști hidratante
Chiar dacă ai tenul gras sau cu tendințe de îngrășare, în vremuri friguroase ai și tu nevoie de hidratare intensivă. O mască hidratantă o dată sau chiar de două ori pe săptămână te poate ajuta să redai pielii textura fină, sănătoasă.
Investește într-un umidificator
Dacă îți simți pielea uscată chiar și când ești în casă, e posibil să nu fie suficientă umiditate în aer. Există în comerț umidificatoare portabile, pe care le poți lua și la birou. E important să le cureți regulat filtrele, pentru că, la fel ca la aerul condiționat, sunt locuri unde se adună bacteriile.
Nu supraîncălzi încăperea
Chiar dacă ai venit de afară și te-a prins un frig năpraznic, nu înseamnă că trebuie să dai la maximum căldura când ajungi acasă. Nu se va face cald mai repede în încăpere, ci mai mult decât e necesar. Prea multă căldură îți poate afecta și mai mult problemele cu tenul, cauzând iritații și chiar eczeme.
Hidratează-ți pielea în timpul dușului
Aplică loțiunea de corp pe pielea udă, chiar după ce ai clătit săpunul sau gelul de duș, înainte să te ștergi. Poți lua apoi halatul de baie direct pe piele, fără a tampona cu prosopul pentru uscare.
Hidratează-te zilnic
În afară de hidratarea exterioară, obținută cu ajutorul produselor cosmetice specifice, cu SPF minimum 15, ai nevoie și de hidratarea organismului din interior pentru a scăpa de pielea uscată și pentru a avea un păr mai sănătos. Bea apă suficientă, cu înghițituri mici. Dacă ți-e prea frig să tot bei apă rece, mai bea uneori și câte un pahar cu apă caldă și cu puțină zeamă de lămâie sau fă-ți un ceai de plante sau fructe neîndulcit. Nu uita să hidratezi cu creme potrivite buzele, mâinile, coatele și tălpile. Folosește produse care conțin glicerină, uleiuri minerale, acid linoleic sau aloe. Poți face acest lucru seara, folosind șosete și mănuși după aplicare, pentru a intensifica efectul cremelor în timpul nopții.
Dă mai încet aparatele electrice cu efect de încălzire
Orice aparat folosești în casă pentru încălzire, în sezonul rece, îți poate usca pielea. Caloriferul setat la intensitate prea mare, păturica electrică sau mini radiatorul pot fi de vină pentru pielea uscată și tendințele de exfoliere. Încearcă să lași caloriferul la o intensitate mai mică, suportabilă pentru tine și evită celelalte obiecte electrice folosite pentru încălzire în mod normal, timp de câteva zile, apoi observă în oglindă dacă este vreo diferență în ce privește pielea uscată.
Renunță la dușurile prea fierbinți
Un alt truc de îngrijire și înfrumusețare în sezonul rece este legat de cum te speli. Toamna și iarna par a avea o acțiune incredibil de binefăcătoare asupra pielii, însă efectul e de fapt placebo și temporar. Încearcă mai bine să folosești apă caldă, nu fierbinte și să masezi mai mult timp loțiunea sau crema de corp, pentru a intra în piele și a stimula și circulația sângelui.
Evită produsele pe bază de alcool
Acestea au un puternic efect degresant, care nu e neapărat benefic tenului în această perioadă a anului. Mai ales dacă ai pielea mai uscată de felul tău, acest ingredient nu te ajută în rutina de înfrumusețare.
Nu folosi uscătorul de păr tot timpul
Dacă ai părul uscat în general, în sezonul rece încearcă să eviți spălarea lui înainte de ieșirea din casă sau chiar înainte de culcare, ca să nu fie nevoie să folosești neapărat uscătorul. Fiind o sursă de căldură, acesta contribuie și mai mult la deteriorarea în timp a firelor de păr. Când nu ai încotro decât să îl folosești, setează o intensitate a căldurii ceva mai mică și folosește și un ulei de protecție a firelor de păr înainte.
Ce ingrediente să aibă cremele folosite în sezonul rece ca să combată pielea uscată?
Iată câteva dintre cele mai eficiente ingrediente de căutat:
- Umectanți (acid hialuronic, care atrage apa în piele, menținând-o hidratată, glicerină, care hidratează și reține apa în straturile superficiale ale pielii, urree în concentrații mici, care hidratează și exfoliază delicat pielea uscată);
- Emolienți (precum unt de shea, care hrănește și oferă o senzație de piele moale și elastică, uleiuri vegetale, precum ulei de migdale, jojoba, măsline sau avocado, care refac bariera lipidică a pielii și ceramide, esențiale pentru repararea barierei protectoare a pielii);
- Agenți ocluzivi (cum ar fi lanolină, care creează o barieră care reține hidratarea, vaselină - petrolatum, foarte eficientă în blocarea pierderii de apă sau ceară de albine, care este naturală și protectoare);
- Ingrediente calmante și reparatoare (pantenol - provitamina B5, care hidratează și calmează pielea iritată, aloe vera, crae oferă efect calmant și hidratare sau niacinamidă - vitamina B3, care reduce inflamația și îmbunătățește bariera pielii.
În principiu, dacă ai pielea foarte uscată, alege o cremă grasă, cu ingrediente ocluzive, cum ar fi vaselina sau untul de shea, dacă ai piele mixtă, optează pentru o loțiune hidratantă cu acid hialuronic și ceramide, iar pentru pielea sensibilă, caută produse fără parfum și alcool, dar bogate în pantenol sau aloe vera.
Ce produse să folosești iarna pentru păr ca să nu se usuce?
Pentru a preveni uscarea părului iarna, este important să folosești produse care hidratează, hrănesc și protejează firul de păr de factorii agresivi precum frigul, aerul uscat și schimbările de temperatură.
- Alege șampoane fără sulfați (SLS/SLES) care curăță delicat și păstrează uleiurile naturale ale părului, cu ingrediente precum glicerină, pantenol, proteine hidrolizate (de mătase, grâu sau orez).
- Aplică un balsam de păr după fiecare spălare, concentrându-te pe lungimi și vârfuri, cu ingrediente cum ar fi: unt de shea, ulei de argan, ulei de cocos, ceramide.
- Utilizează o mască hrănitoare pentru a repara vârfurile despicate și a preveni deshidratarea, care să conțină ulei de macadamia, avocado, aloe vera sau proteine din keratină.
- Aplică uleiuri vegetale (argan, jojoba, migdale, marula) pe vârfuri pentru a preveni deshidratarea și ruperea.
- Un produs leave-in (fără clătire) protejează părul de uscăciune și îl face mai ușor de descurcat. Caută produse cu pantenol, provitamina B5 sau extracte naturale (aloe vera).
- Dacă folosești uscătorul sau placa, aplică întotdeauna un spray sau ser cu protecție termică.
- Renunță la produsele care conțin alcool denaturat, sulfați sau parfumuri puternice, care pot exacerba uscăciunea.
- Spală-te de cel mult două ori pe săptămână, pentru a evita pierderea uleiurilor naturale, cu apă caldă, nu fierbinte.
- Poartă căciuli sau eșarfe, dar alege materiale care nu electrizează părul, cum ar fi cele din bumbac sau mătase.
- Consumă suficiente lichide și include grăsimi sănătoase în dietă (nuci, semințe, avocado).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Columbia University Irving Medical Center - A Dermatologist's Guide to Healthy Winter Skin
https://www.cuimc.columbia.edu/news/dermatologists-guide-healthy-winter-skin
American Academy of Dermatology - Cold weather and your skin
https://www.aad.org/news/cold-weather-and-your-skin
Te-ar mai putea interesa și...