Tot ce trebuie sa stii despre un peeling chimic: ce presupune si cui se recomanda

Un peeling chimic reprezinta o procedura folosita pentru a indeparta celulele moarte si degradate ale pielii, iesind astfel la suprafata pielea mai sanatoasa de sub acest strat de celule.

peeling chimic

Exista mai multe tipuri de peeling chimic, iar medicul dermatolog il va alege pe cel potrivit tipului tau de piele, in urma unei discutii complexe si tinand cont de istoricul tau medical.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o interventie facuta in cabinetul medicului dermatolog, iar specialistul aplica pe fata pacientului un "cocktail" de substante chimice, in mai multe straturi. Peelingurile chimice puternice ce contin acid glicolic, acid salicilic si alti acizi hidroxilici pot fi folosite pentru a trata cicatricile cauzate de acnee. Aceasta metoda este folosita, de regula, pentru a trata fata si, implicit, cicatricile post-acneice, insa ea poate functiona la fel de bine si in cazul cicatricilor de pe spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tipuri de peeling chimic

Exista trei tipuri diferite de peeling chimic pe care medicul dermatolog le poate efectua pacientilor:

1. Peeling superficial - in care se folosesc acizi cu actiune blanda, mai slabi, precum alfa-hidroxi-acizi, pentru a exfolia cu blandete pielea; acest tip de peeling penetreaza doar stratul cel mai din afara al pielii.

2. Peeling chimic mediu - in aceasta procedura, medicul dermatolog foloseste acid glicolic ori tricloracetic pentru a patrunde pana la straturile medii si superioare ale pielii; aceste substante sunt cele mai eficiente pentru a indeparta celulele deteriorate ale pielii.

3. Peeling chimic profund - substantele folosite penetreaza complet stratul mediu al pielii pentru a indeparta celulele degradate; in acest tip de peeling se foloseste adeseori acid tricloracetic sau fenol (acid fenic).

Ce presupune procedura de peeling chimic?

Sub atenta supraveghere a medicului dermatolog, se aplica pe piele un singur tip de acid ori o combinatie de mai multi agenti acizi puternici, iar apoi se lasa un timp, pentru ca acidul sau acizii folositi sa penetreze celulele pielii.

Multi dintre acesti acizi vor fi lasati pe piele, pentru a actiona, pe cand altii vor fi neutralizati prin aplicarea unui alt produs. Potrivit unui studiu1, o singura aplicare a unui peeling chimic poate ameliora aspectul unei cicatrici cu pana la 90%. Acest studiu spune ca un pacient cu cicatrici izolate de tip "box" poate obtine o imbunatatire semnificativa prin aplicarea unui acid in timpul peelingului chimic, de pana la 50-90% in cazul cicatricilor izolate.

Medicii spun ca peelingul chimic este cel mai bun pentru a trata toate tipurile de cicatrici cauzate de acnee si ca, de multe ori, tehnica este folosita pentru a trata cicatricile foarte adanci.

Cui ii este recomandat peelingul chimic?

Peelingul chimic este un tratament cosmetic care poate fi aplicat atat pe piele, cat si pe maini si gat ori pe spate. Este o procedura folosita pentru a imbunatati aspectul sau netezimea pielii. In timpul acestei proceduri, niste solutii chimice speciale vor fi aplicate pe zona tratata, ceea ce va determina exfolierea pielii si, in cele din urma, curatarea vizibila a straturilor exterioare ale pielii.

Odata ce se intampla aceasta exfoliere vizibila, pielea noua de dedesubt este mai catifelata, pare mai putin ridata si mai putin deteriorata.

Daca te intrebi in ce situatii este recomandat un peeling chimic, retine ca exista mai multe motive pentru a apela la aceasta procedura. Peelingul chimic poate fi incercat pentru a trata diverse lucruri:

  • ridurile si liniile fine
  • daunele cauzate de soare pe piele
  • cicatricile post-acnee
  • hiperpigmentarea pielii
  • cicatricile
  • melasma
  • roseata pielii ori nuanta neuniforma a pielii.

Stil de viata dupa un peeling chimic

Dupa un peeling chimic, nu inseamna ca pacientul sau pacienta nu va mai folosi niciodata produse de infrumusetare. Persoanele care recurg la proceduri de peeling chimic au, in general, probleme cu textura pielii, asa ca medicul dermatolog le va recomanda o ingrijire suplimentara pentru ten: creme puternic hidratante, creme si lotiuni cu factor de protectie solara (SPF), evitarea expunerii la soare, o alimentatie sanatoasa si bogata in antioxidanti. Asadar, in completarea unor astfel de interventii exista si schimbari in stilul de viata care pot ajuta pacientii cu probleme dermatologice.

Un medic dermatolog poate prescrie anumite suplimente alimentare bogate in antioxidanti si vitamine care mentin pielea neteda, elastica si hidratata, o rutina clara de ingrijire a tenului dupa un peeling chimic si tot medicul este cel care va stabili cate sedinte sunt necesare, in functie de fiecare pacient.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

1 "Acne Scars: Pathogenesis, Classification and Treatment", octombrie 2010, publicat in Dermatology research and practice; Gabriella Fabbrocini, M. C. Annunziata, V. D'Arco, V. De Vita, G. Lodi, M. C. Mauriello, F. Pastore, G. Monfrecola.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0