Evoluția și complicațiile gonartrozei

Gonartroza este un proces degenerativ, lent progresiv și ireversibil ce se desfășoară pe durata mai multor ani, ducând în final la anchiloza articulației.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Gonartroza, numită și artroza genunchiului, este o uzură progresivă a cartilajului din articulația genunchiului. Descompunerea materialului cartilaginos legată de artroză reduce stabilitatea genunchiului și poate provoca dureri severe și restricții de mișcare.

Ce este gonartroza?

Termenul de gonartroză este format din două cuvinte. Gony, cuvântul grecesc pentru genunchi, și artroză, o boală în care materialul cartilaginos din articulații se deteriorează din cauza uzurii. În consecință, gonartroza (artroza genunchiului) este o boală a articulației genunchiului, cauzată de uzura cartilajului dintre coapsă și partea inferioară a piciorului. Cartilajul stabilizează genunchiul și îl protejează împotriva deteriorării cauzate de frecarea cu osul. Scăderea cartilajului poate provoca restricționarea mișcărilor și dureri severe.

Gonartroza este una dintre cele mai frecvente zece boli din lume. Potrivit unor studii recente, 15-16% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 54 de ani prezintă semne de gonartroză. În cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 70 și 74 de ani, această proporție crește la 36-40%.

În general, se face o distincție între două tipuri de artroză. Artroza primară este cauzată de predispoziții genetice. Cu toate acestea, nu toți cei care au această predispoziție genetică vor dezvolta boala. Iar artroza secundară este cauzată de un impact extern, cum ar fi leziuni datorate accidentelor, picioare nealiniate (genunchi încovoiați/ picioare încovoiate) sau stres constant la locul de muncă.

Simptomele gonartrozei

Gonartroza se manifestă, de obicei, prin durere și restricționarea mișcării articulației genunchiului, dar simptomele nu trebuie neapărat să fie vizibile de la început sau pentru toți pacienții. În stadiile incipiente ale bolii, cei afectați simt, de obicei, doar o ușoară durere la mișcarea genunchiului, dar aceasta dispare adesea după câțiva pași.

Dacă gonartroza persistă, tot materialul cartilaginos va fi descompus la un moment dat, iar capetele osoase neprotejate se vor freca unul de celălalt. În unele cazuri, acest lucru va duce la restricții severe de mișcare și la durere. Această durere poate persista o perioadă lungă de timp și poate să nu fie direct legată de mișcare.

Din cauza faptului că simptomele pot varia foarte mult, este foarte dificil de determinat evoluția. În timp ce unii pacienți nu resimt niciodată durere și suferă doar de restricții minore de mișcare, alții pot suferi de dureri și restricții severe, pe când alții vor avea simptome care dispar de la sine după un timp. Gonartroza nu trebuie neapărat să cauzeze probleme, chiar și pentru o persoană care este predispusă genetic.

Scăderea cartilajului din articulația genunchiului, din cauza artrozei, nu poate fi inversată, dar persoana afectată poate influența foarte eficient rata de progresie a bolii și manifestarea simptomelor. Printre altele, reducerea obezității și rămânerea activă din punct de vedere fizic pot întări mușchii genunchiului și pot întârzia foarte mult evoluția bolii, reducând astfel restricțiile de mișcare și durerea.

Gonartroza se poate manifesta în moduri foarte diferite. Simptomele sunt inițial indicate ca dureri ușoare și trecătoare în timpul exercițiilor fizice. Acestea pot evolua spre durere persistentă și severă, restricții de mișcare și pierderea stabilității.

Uzarea cartilajului articular


În fazele avansate, cartilajul articular se uzează și se subțiază, astfel încât nu mai acoperă și nu mai protejează capetele osoase ale articulației. Aflându-se în contact direct, suprafețele osoase încep să se macine în timpul fiecărei mișcări. În același timp, apar procese de remaniere osoasă de tip osteofite marginale. Toate aceste procese duc, în timp, la deformări semnificative ale axului biomecanic al membrului.

La aceste modificări se adaugă deformarea bazinului, scurtarea membrului afectat, suprasolicitarea celorlalte articulații ducând în final la poziții vicioase genu varum (forma literei O) sau, mai rar, genu valgum (forma literei X).

Din acest stadiu se instalează invaliditatea și persoana afectată are nevoie de ajutor permanent la deplasare și efectuarea activităților cotidiene.

Acumularea de lichid

De multe ori gonartroza se complică cu o colecție lichidiană localizată în zona poplitee-chist Baker. Acesta se formează ca urmare a modificărilor degenerative la nivelul genunchiului care duc la crearea unui orificiu prin care lichidul sinovial din interiorul articulației se deplasează în zona din spatele genunchiului formând o pungă de lichid.

Uneori, chistul Baker nu produce durere și poate trece neobservat. Semnele și simptomele care pot apărea sunt: durere la nivelul genunchiului, prezența unei tumefacții la nivelul genunchiului și senzația de înțepenire a articulației.

Alte complicații posibile

Există și alte complicații care pot lua naștere în urma artrozei netratate:

  • osteonecroza (moartea țesutului osos);
  • fracturi de stres (din cauza suprasolicitărilor fizice);
  • sângerarea în interiorul articulației;
  • infecția articulației;
  • deteriorarea sau ruptura tendoanelor și a ligamentelor din jurul articulației, ceea ce duce la pierderea stabilității;
  • depunerea de cristale de calciu la nivelul cartilajului și apariția condrocalcinozei.

Uneori pot să apară complicații rare în cazul artrozei genunchiului, așa cum mai este numită forma de osteoartrită de la nivelul genunchiului, inclusiv depunerile de cristale de calciu în cartilajul pacientului și chisturi care se formează în zona din spatele genunchiului.

Cristalele de calciu, complicație a gonartrozei

Condrocalcinoza cunoscută și sub numele de pseudo-gută apare atunci când boala determină formarea unor cristale de calciu în cartilaj, cel mai adesea în articulațiile genunchiului. Calcifierea articulațiilor poate face ca simptomele artrozei să fie mai severe.

Două dintre cele mai întâlnite tipuri de boli cu depuneri de calciu în spațiul articular, pseudo-guta (condrocalcinoza) și tendinita calcificantă acută, au simptome diferite. 

Simptomele condrocalcinozei, o boală în care distrugerea articulațiilor este provocată de formarea și depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu în ligamente și articulații, includ:

  • durere subită și rigiditate în articulația afectată (cel mai adesea la genunchi se întâmplă acest lucru);
  • umflarea și sensibilitatea zonei;
  • piele roșie și inflamată deasupra articulației;
  • temperatura crescută;
  • în general, persoana nu se simte bine.

Aceste simptome tind să dureze începând de la câteva zile, până la 2 săptămâni înainte de a se soluționa complet.

Simptomele tendinitei calcificante acute includ:

  • o umflătură durereoasă în jurul articulației;
  • tendoane umflate din cauza depunerilor de cristale;
  • roșeață și sensibilitate în zona din jurul articulației.

De obicei, aceste simptome se retrag după 2-4 săptămâni.

Recomandările experților DOC.ro
 

Ce trebuie să știi despre chistul Baker

Chistul Baker se poate forma atunci când surplusul de lichid articular este produs de o articulație, iar o parte din acesta ajunge să fie prins într-un săculeț, ieșind în evidență. Chisturile acestea sunt de cele mai multe ori nedureroase, dar pacientul poate să simtă că o umflătură moale spre fermă, în spatele genunchiului. Uneori, un chist Baker poate provoca durere sau sensibilitate la atingere atunci când persoana face exerciții fizice. 

Ocazional, un chist Baker poate să apese pe un vas de sânge, lucru care poate duce la umflătură în zona piciorului; alteori, un chist poate avea o ruptură, iar în acest caz, lichidul articular este eliberat în mușchiul gambei, lucru care poate fi extrem de dureros.

Este posibil ca un chist Baker să nu necesite tratament, dar dacă este cazul ca pacientul să aibă nevoie de tratament, atunci excesul de lichid va fi extras din genunchiul afectat, folosindu-se o seringă (procedura se numește aspirație), iar o soluție pe bază de medicamente steroidiene poate fi apoi injectată în genunchiul pacientului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stress fractures of the tibia and gonarthrosis. apropos of 2 cases of pseudoarthroses and literature review - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8053323/ 
Degenerative arthritis of the knee in active patients: evaluation and management - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11505927/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0