Terapia intraarticulara si terapia topica in gonartroza

Artroza reprezinta o forma des intalnita de artrita, care poate afecta de multe ori genunchii. In primele stadii, simptomele gonartrozei sunt usoare, insa pana in stadiul al patrulea, pacientul s-ar putea sa aiba nevoie de interventie chirurgicala.

Exista mai multe tipuri de terapii care pot fi incercate, in functie de stadiul gonartrozei, asa ca astazi ne indreptam atentia in directia terapiei topice si in a celei intraarticulare.

Corticoizi intraarticulari

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sunt utili mai ales daca exista sinovita si reactie inflamatorie. Administrarea lor este cu atat mai indicata cu cat artrocenteza in sine (evacuarea lichidului) are efect benefic.

Administrarile repetate, insa, accentueaza condrorezorbtia si determina alterari suplimentare ale cartilajului articular. Mecanismul exact prin care corticoizii actioneaza nu se cunoaste, dar s-a demonstrat ca in culturile de sinoviocite provenite din articulatiile artrozice, acestia inhiba sinteza de interleukine de tip 1 sau IL-1 si TNF (factorul de necroza tumorala). Din aceste motive, terapia intraarticulara cu corticoizi trebuie limitata la 3-4 administrari pe an.

Pentru utilizare intraarticulara, se folosesc anumite preparate cortizonice (betametazona, triamcinolon), iar tratamentul trebuie urmat de repaus timp de 24 de ore.

Hialuronatul

Se stie ca in articulatiile artrozice, concentratia si dimensiunile hialuronatului sunt reduse. De aceea, administrarea intraarticulara a acidului hialuronic sau a derivatilor sai este justificata, studiile clinice aratand o reducere semnificativa  a durerilor in cazul gonartrozei.

In toate stadiile afectiunii sunt foarte utile infiltratiile cu solutii vasco-elastice sau cu plasma imbogatita cu trombocite (PRR) si factori de regenerare, care au rolul de a lubrifia articulatia, de a imbunatatii propietatile carticajului articular. Tratamentul consta in 3 injectii efectuate la interval de 7 zile in cazul solutiilor vascoelastice, sau la 2 luni in caz de PRP - abreviere de la platelet-rich plasma (plasma bogata in plachete sangvine, numite si trombocite).

Terapia topica

Capsaicina, administrata sub forma de crema, inhiba eliberarea de substanta P la nivelul terminatiilor nervoase si poate diminua durerea articulara din artroza. Metil-salicilatii pot fi administrati si topic.

Medicul tau curant iti poate prescrie o crema sau un unguent cu capsaicina daca ai artroza la genunchi sau la maini, mai ales daca antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) topice s-au dovedit a fi ineficiente in calmarea durerii.

Crema cu capsaicina, aplicata local, functioneaza prin blocarea nervilor periferici care transmit semnalele de durere in zona tratata. Va trebui sa folosesti produsele cu capsaicina o perioada, pana vei vedea ca au un efect asupra durerii de genunchi.

Ar trebui sa observi o calmaer a durerii in primele 2 saptamani de folosire a cremei, insa poate sa dureze chiar si o luna pentru ca tratamentul local sa fie pe deplin eficient.

Aplica o cantitate de crema cu capsaicina cam de dimensiunea unui bob de mazare, pe articulatiile genunchilor, de pana la 4 ori pe zi, dar nu prea des (o data la 4 ore este in regula). Nu folosi cremele si unguentele cu capsaicina pe pielea crapata sau inflamata si spala-ti mainile intotdeauna cu apa si sapun dupa aplicarea medicamentului.

Este posibil sa observi o senzatie ca de arsura pe piele, dupa ce ai aplicat crema cu capsaicina pe genunchi. Nu trebuie sa te ingrijorezi, iar pe masura ce vei folosi produsul, se va intampla mai rar sa ai aceasta senzatie.

Despre infiltratiile (injectiile) intraarticulare

In unele cazuri, medicul iti poate recomanda injectii cu steroizi. Acestia sunt un tip de medicamente care contine versiuni sintetice ale hormonului numit cortizol si sunt uneori folositi pentru a trata afectiuni musculo-scheletale.

Unii pacienti cu gonartroza pot incerca injectiile cu steroizi in articulatie, cand alte tratamente nu au functionat.

Injectia/infiltratia se va face direct in zona afectata. Pacientului i se poate face un anestezic local, pentru a amorti aria si pentru a reduce durerea. Retine ca injectiile cu corticosteroizi ofera o calmare a durerii pe termen scurt. Daca aceste injectii sunt folositoare, pacientului i se vor face 3 infiltratii in aceeasi zona, la un interval de cel putin 3-6 luni intre ele.

Infiltratiile cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite)

Acest tip de terapie este un tratament mai nou, ce presupune plasma bogata in plachete sangvine. Acest tratament poate fi recomandat de medic, pentru a trata artroza la genunchi. PRP reprezinta plasma sangelui, care contine cantitati concentrate de trombocite, pe care corpul pacientului le foloseste pentru a repara tesuturile distruse din articulatia genunchiului.

Infiltratiile cu plasma imbogatita cu trombocite accelereaza procesul de vindecare la unii pacienti, insa inca nu se cunoaste eficacitatea lor pe termen lung.

In ce consta procedura? Medicul va lua o mostra de sange de la pacientul cu gonartroza si o va aseza intr-un aparat special. Acest aparat separa trombocitele din sange, astfel incat acestea sa poata fi extrase din mostra respectiva si sa poata fi injectate apoi in articulatiile afectate. Procedura dureaza, de obicei, aproximativ 15 minute. Daca ai intrebari legate de procedura, nu ezita sa discuti cu medicul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/osteoarthritis/treatment/
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/diagnosis-treatment/drc-20351930

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0