Chistul Baker - ce este si cum se trateaza?

Un chist Baker, numit și chist popliteu, este o umflătură plină de lichid care se dezvoltă în partea din spate a genunchiului. Acest chist poate fi diagnosticat printr-un RMN la genunchi, iar tratamentul se poate face în unele cazuri cu remedii la domiciliu, dar alteori poate fi nevoie de medicamente sau de intervenție chirurgicală.

Cum apare chistul Baker?

Articulația genunchiului este căptușită în interior cu membrană sinovială, care secretă un lichid, numit lichid sinovial. Acesta are rolul de a lubrifia suprafața articulară și de a hrăni cartilajul articular. În mod normal, cantitatea de lichid sinovial este mică, de câțiva mililitri. În cazul unui traumatism, în gonartroză sau alte afecțiuni inflamatorii ale genunchiului, la nivelul cavitații articulare se poate acumula o cantitate importantă de lichid sinovial.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Presiunea intraarticulară crescută poate duce la migrarea lichidului într-un spațiu situat posterior de articulația genunchiului, la nivelul fosei poplitee. Chistul popliteu astfel constituit este cunoscut și sub numele de chist Baker. Chisturile popliteale la adulți sunt, în general, secundare unei boli inflamatorii, secundare gonartrozei sau unor leziuni articulare.

Între cavitatea articulară a genunchiului și chist se crează un „efect de valvă” controlat prin flexia și extensia genunchiului care contribuie, astfel, la sechestrarea lichidului sinovial în fosa poplitee. În timpul flexiei genunchiului, lichidul sinovial este direcționat către chist, iar în timpul extensiei este blocată trecerea înapoi a lichidului sinovial, prin acest efect de valvă.

Chistul Baker poate provoca dureri

De cele mai multe ori, chistul este de dimensiuni mici și nu afectează funcțional genunchiul și este descoperit întâmplător în cadrul unei investigații imagistice realizate din alte motive. Uneori chistul Baker este voluminos, tensionat și poate provoca dureri, dificultate la mers și o limitare a mișcărilor de flexie. 

În anumite cazuri, la efort, chistul se poate rupe. Pacientul simte în acest caz o durere de mare intensitate, urmată de tumefacția gambei. Diagnosticul diferențial se face cu ruptură musculară sau cu tromboză venoasă profundă. Prezența chisturilor popliteale la pacienții cu gonartroză nu are legătură cu severitatea modificărilor radiologice.

Cum este diagnosticat un pacient cu chist Baker?

Examenul clinic evidențiază prin palpare o formațiune în regiunea poplitee (o umflătură în spatele genunchiului). Volumul chistului este variabil, se diminuează sau chistul dispare dacă genunchiul este flectat și este mult mai proeminent dacă genunchiul este în extensie.

Ecografia articulară a genunchiului precizează localizarea chistului, volumul său și confirmă diagnosticul. Ecografic se face și diagnostic diferențial cu un anevrism popliteal sau cu alte formațiuni din fosă poplitee. De asemenea, un RMN la genunchi evidențiază și celelalte structuri articulare (ligamente, menisc) și precizează eventualele leziuni ale acestora. Investigația aceasta este utilă atunci când tabloul clinic sugerează o afectare neurologică.

Tratament chist Baker

Chisturile asimptomatice, descoperite întâmplător, nu necesită tratament. Pentru toți pacienții cu chisturi simptomatice, se va trata orice afecțiune articulară subiacentă, cum este gonartroza, boala inflamatorie sau leziunile de menisc, care determină creșterea cantității de lichid sinovial și mărirea chistului Baker.

Recomandările Experților DOC

Este recomandat ca, sub ghidaj ecografic, lichidul din interiorul chistului să fie extras și să se injecteze apoi un preparat cortizonic. Se va observa o scădere semnificativă a mărimii chistului sau a discomfortului la aproximativ două treimi dintre pacienți. Pacienții cu compresie nervoasă cauzată de mărirea chistului pot răspunde la injecțiile intraarticulare cu glucocorticoizi.

Când este necesar tratamentul chirurgical?

Tratamentul chirurgical poate fi indicat în cazul în care chistul rămâne simptomatic, cu durere și /sau limitarea mobilității în articulație, în ciuda tratamentului afecțiunilor subiacente și administrării intraarticulare de glucocorticoizi. Excizia chirurgicală nu este un tratament definitiv, iar chistul Baker poate să reapară după intervenția chirurgicală datorită leziunilor persistente ale articulației genunchiului.

Alte metode de tratament pentru chistul Baker

În cazul în care ai o umflătură în spatele genunchiului, te poți îngriji acasă. Pentru a trata un chist Baker:

  • poți lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pentru a reduce tumefacția și durerea în genunchiul afectat;
  • poți ține o compresă cu gheață pe genunchiul respectiv, preț de 10-20 de minute, pentru a reduce umflătura; încearcă o pungă cu mazăre congelată, de exemplu, învelită într-un prosop curat (nu pune niciodată gheață direct pe piele);
  • odihnește articulația genunchiului;
  • folosește bandaje compresive pentru a oferi susținere articulației genunchiului - le poți cumpăra de la farmacie.

Mergi la medicul specialist, pentru un tratament de amploare, în cazul în care chistul din spatele genunchiului încă îți cauzează probleme, după ce ai încercat tratamentele acasă. O opțiune frecventă de tratament este ca medicul să îți injecteze un medicament corticosteroid direct în zona afectată a genunchiului, pentru a ajuta la reducerea tumefacției și a inflamației.

Prevenire chist Baker

Cel mai bun mod de a preveni un chist Baker este de a preveni rănirea genunchiului. Riscul de leziuni ale genunchiului se poate scădea prin purtarea de încălțăminte adecvată și prin încălzire corespunzătoare înainte de a face exerciții fizice. Dacă apare durere în zona genunchiului, care nu trece cu odihnă sau cu comprese, se va programa un consult la medicul de familie, care poate da trimitere la un ortoped, care, mai departe, poate recomanda un RMN la genunchi.

Campanie DOC-Time RMN

Suplimente pentru articulații sănătoase

Cere sfatul medicului tău legat de ce suplimente sunt recomandate, având în vedere istoricul tău medical, pentru a avea articulații mai sănătoase. Printre suplimentele care pot să ajute la calmarea durerilor articulare în gonartroză se numără:

Turmericul

Turmericul are proprietăți antiinflamatoare care contracarează simptomele gonartrozei, dar e indicat să se respecte dozele recomandate, pentru a nu genera efecte secundare.

Glucozamina și condroitina

Aceste suplimente încurajează formarea cartilajului și repararea acestuia; în prezent, cercetările indică rezultate mixte în legătură cu beneficiile lor, așa că este nevoie de studii mai ample; desigur, este important să întrebi medicul dacă aceste suplimente ar putea fi utile în cazul tău.

Uleiul de pește

Uleiul de pește este bogat în acizi grași esențiali Omega 3, care au multe proprietăți antiinflamatoare. Dacă nu consumi des pește gras (macrou, hering, somon, sardine), poți lua suplimente certificate, de calitate, cu ulei de pește și poți încerca o dietă antiinflamatoare, bogată în alimente și băuturi care luptă contra inflamației – fructe de pădure, struguri, broccoli, ardei gras, roșii, ceai verde.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) – Treatment - Baker's cyst
https://www.nhs.uk/conditions/bakers-cyst/treatment/
Radiopaedia - Baker cyst
https://radiopaedia.org/articles/baker-cyst-2


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0