Scaderea nivelului de estrogen creste predispozitia pentru dureri lombare

Un nou studiu arata o legatura intre menopauza si degenerarea discurilor intervertebrale, deci intre scaderea nivelului de estrogen si instalarea/ accentuarea durerilor lombare.

Durerile lombare afecteaza atat femeile, cat si barbatii, si devin tot mai intense pe masura ce inaintam in varsta. Cercetatorii de origine chineza au descoperit, in cadrul unui studiu, faptul ca menopauza favorizeaza si accelereaza degenerarea discurilor dintre vertebre.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul s-a facut pe un esantion de 1.566 de femei si 1.382 de barbati, carora li s-a facut o serie de RMN-uri. S-a constatat astfel ca femeile la menopauza au de-a face cu degenerare severa a discurilor intervertebrale. In primii 15 ani dupa instalarea menopauzei, scaderea de estrogen are cel mai mare impact asupra discurilor intervertebrale.

Aceasta descoperire ar putea fi de ajutor femeilor care experimenteaza simptome specifice menopauzei si care au posibilitatea de a urma un tratament hormonal pentru a substitui hormonii precum estrogenul, care sunt in concentratie tot mai mica.

Mai mult decat atat, un alt studiu facut de catre o echipa de cercatatori din cadrul Universitatii Trakia, Bulgaria, condusa de Valeri Nikolov si Miroslava Petkova, a scos la iveala faptul ca, dupa menopauza, femeile devin mai sensibile la durere. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca femeile la menopauza resimt mai puternic durerile lombare, iar acest lucru se petrece tot din cauza scaderii nivelului de estrogen din organism.

Estrogenul este un hormon important in procesul de reproducere, in special in cazul femeilor. La femei, estrogenul este produs, in mare parte, de ovare, care fac parte din sistemul endocrin. Totodata, cantitati mai mici de estrogen sunt produse si de glandele suprarenale, precum si de celulele de grasime. La pubertate, estrogenul joaca un rol important in dezvoltarea sanilor, a soldurilor, dar si in aparitia parului pubian. Tot estrogenul este si cel care regleaza ciclul menstrual, iar atunci cand un ovul este fertilizat, alaturi de progesteron, estrogenul opreste ovulatia pe perioada sarcinii.

 

 

In timpul lunilor de sarcina, placenta produce si ea estrogen. Tot acest hormon controleaza lactatia si modificarile ce se petrec la nivelul sanilor in perioada de dinainte si de dupa sarcina.

Te intrebi poate care este legatura dintre estrogen si zona lombara? Ei bine, estrogenul este implicat si in procesul de formare a oaselor, iar cand nivelul de estrogen scade fie din cauza menopauzei, fie din cauza procesului natural de imbatranire, apar probleme la nivelul oaselor si a coloanei vertebrale, acestea devenind mult mai vulnerabile.

Nivelul de estrogen inregistreaza o scadere brusca in timpul menopauzei, de aceea si riscul de dureri lombare sau de probleme ale oaselor creste dupa aceasta perioada.

Estrogenul sintetic, sub forma de pastile, poate fi folosit in timpul instalarii menopauzei, pentru controlarea simptomelor neplacute care apar in aceasta perioada.

Exista si o serie de alimente care contin fitoestrogeni ce stimuleaza productia de estrogen. Printre aceste alimente se afla: legumele crucifere (conopida, broccoli), soia, fructele de padure, nucile, semintele, fructele, vinul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0