Varza nu te ajută doar să slăbești. Vezi ce alte beneficii are

Varza este un aliment versatil, cu o aromă subtilă, ușor de preparat și de asezonat. Pe lângă cea crudă, adăugată în salate, românii mănâncă deseori varză murată sau prepară mâncăruri tradiționale cu ajutorul ei: sarmale, varză călită, ciorbe și supe. 

 

În plus, nu există femeie care să nu fi auzit de dieta cu supă de varză, iar multe dintre noi am și încercat-o, ca variantă simplă și rapidă de a slăbi. Este însă momentul potrivit să îi acordăm verzei mai mult credit, fiindcă beneficiile ei nu se opresc aici.

Ce conținut nutrițional are varza

Varza este bogată în fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale. Printre substanțele active se numără: vitamina C, vitamina A, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten, vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor și iod.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deși poate părea surprinzător, cantitatea de vitamina C din varză concurează și chiar o depășește pe cea din portocale. În plus, și nivelul de antioxidanți este suficient de mare încât să putem afirma că varza este un veritabil detoxifiant pentru organism.

De ce e varza sănătoasă

Spuneam mai sus că varza te ajută să slăbești. Iar acest efect nu se datorează vreunei puteri miraculoase, ci faptului că antioxidanții din varză susțin eliminarea toxinelor din organism, împreună cu excesul de apă. Corpul este încurajat să ardă grăsimile și depozitele pe care le are stocate de mult timp, și să abordeze alimentația din alt punct de vedere.

Detoxifierea e benefică nu doar pentru siluetă, ci și pentru rinichi, ficat și sistemul digestiv. Dacă mănânci varză cu regularitate, vei încuraja dezvoltarea bacteriilor benefice și vei opri înmulțirea celor dăunătoare și chiar cancerigene. Varza și-a dovedit efectele benefice în cancerul de sân și de colon. 

Și pentru că tot vorbim de colon, trebuie să știi că varza murată te poate ajuta să combați constipația și îți va popula tractul digestiv cu bacterii de care ai nevoie pentru a lupta cu infecțiile. Sucul de varză este recomandat și în tratarea ulcerului, datorită efectului antiinflamator al glutaminei din compoziție.

Consumul de varză susține sistemul imunitar și poate grăbi vindecarea în caz de răceală, gripă sau infecții ale tractului respirator. Poate calma și durerea, prin aplicarea de comprese cu suc sau foi de varză.

Din punct de vedere neurologic, varza este un tonic excelent, combate stresul, oboseala și previne apariția unor boli degenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer. Stimulează și circulația sîngelui, îmbunătățind ușor atenția și starea de spirit. Unii specialiști o recomandă și în tratamentul depresiilor nu foarte grave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varza ne ajută și să luptăm cu îmbătrânirea, din toate punctele de vedere, Vitamina A din compoziție ne menține vederea la cote maxime, iar antioxidanții, vitaminele A, B și C ajută pielea să se regenereze, să se mențină luminoasă și proaspătă. Poți aplica suc de varză pe piele atunci când aceasta este uscată, obosită sau iritată.

Interdicții și recomandări

Bogată în iod, varza poate cauza probleme persoanelor cu afecțiuni ale tiroidei. Dacă știi că suferi de o astfel de boală discută cu medicul tău despre alimentele pe care nu ar trebui să le consumi. 

De asmenea, persoanele care sunt sub tratament anticoagulant ar trebui sa evite consumul unor cantitati mari de varza, obisnuita sau varza de Bruxelles, varza creata , ca de altfel, si de spanac, andive  sau broccoli intrucat contin cantitati mari de vitamina K .

Există și situații în care un consum foarte mare de varză cauzează balonare și flatulență, însă în majoritatea cazurilor, varza este un aliment sănătos, care poate fi mâncat de orice persoană, indiferent de vârsă sau stilul de viață.
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0