Conopida: beneficiile “surorii” mai mari a broccoli-ului

Conopida face parte, la fel ca si broccoli si varza, din familia cruciferelor. Cu toate ca avem tendinta de a o neglija, conopida are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra.

 

Specialistii recomanda sa consumam conopida saptamanal, iar faptul ca poate fi consumata in diverse forme nu face altceva decat sa ne ajute. Conopida poate fi mancata cruda, pe post de gustare, poate fi folosita la prepararea salatelor sau poate fi chiar gatita in diverse forme si combinatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conopida este bogata in fibre, are un continut ridicat de vitamina B, dar si numerosi antioxidanti. Datorita continutului ridicat de fibre, aceasta ofera senzatia de satietate pentru o perioada indelungata, ceea ce o transforma intr-un aliat de pret al siluetei tale.

 

Informatii nutritionale

O cana de conopida contine:

  • 28 de calorii
  • aprox. 0 g de grasimi, sodiu sau zahar
  • 73% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C
  • 19% din DZR de vitamina K
  • 15% din DZR de acid folic
  • 12% din DZR de vitamina B6
  • 11% din DZR de fibre
  • 9% din DZR de acizi grasi Omega-3

Beneficii ale consumului de conopida

Reduce riscul aparitiei cancerului – numeroase studii realizate in ultimii ani au scos la iveala legatura dintre dieta si aparitia cancerului. Potrivit studiilor, conopida este eficienta in prevenirea cancerului de colon, la ficat, la plamani, dar si a cancerului de stomac.

Oamenii de stiinta au descoperit ca legumele din categoria cruciferelor, printre care si conopida, inhiba procesul de carcinogeneza (n.r. procesul de formare a tumorilor canceroase). Aceste legume actioneaza precum o substanta antimutagena (n.r. care impiedica sau macar reduce producerea mutatiilor).

 

Conopida contine si glucozinolate, adica o serie de compusi sulfurosi care, prin mestecare si digestie, actioneaza importiva celulelor cancerigene.

Combate inflamatia – inflamatia sta la baza aparitiei bolilor cronice, atat de des intalnite in zilele noastre. Conopida este bogata in antioxidanti cu rol antiinflamator, care combat stresul oxidativ, precum si radicalii liberi din organism.

 
 

O singura cana de conopida contine mai bine de 73% din doza zilnica recomandata de vitamina C, ceea ce inseamna ca reduce inflamatia, intareste sistemul imunitar si tine infectiile la distanta.

Imbunatateste digestia – conopida, la fel ca si celelalte legume crucifere, contine compusi sulfurosi, ceea ce ajuta digestia, stimuland absorbtia nutrientilor si reglarea tranzitului intestinal.

Anumiti compusi din conopida, printre care sulforafanul si glucobrasicina, stimuleaza activitatea de detoxificare sustinuta de ficat.

Echilibrezala hormonal organismul – studiile au demonstrat ca o dieta bazata pe legume bogate in antioxidanti, precum conopida, ajuta organismul sa se echilibreze hormonal, reducand nivelul de estrogen.

Protejeaza inima – sulfarofanul din conopida imbunatateste si circulatia sanguina, precum si functionarea rinichilor.

Proprietatile antiinflamatoare ale conopidei, care se datoreaza in mare parte continutului ridicat de vitamina C, precum si antioxidantilor, scad nivelul de colesterol din sange, prevenind problemele cardiace.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit unui studiu facut la Universitatea din Oregon, vitamina K este un nutrient important pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange. Faptul ca vitamina K se regaseste din belsug in conopida face ca aceasta sa fie benefica in prevenirea ingrosarii sangelui, dar si a aparitiei cheagurilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0