Urmezi dieta mediteraneeana? Iata cateva gustari pe care sa le incerci

Mai multe studii științifice au aratat ca dieta mediteraneeană este benefică pentru inimă, pentru creier și, totodată, ajută la menținerea siluetei. Iată câteva gustări pe care le poți încerca în timpul dietei!

Dacă ai adoptat dieta mediteraneeană, mai mult ca sigur legumele, uleiul de măsline, iaurtul grecesc, brânza feta, măslinele, nucile, fructele, mierea, cerealele integrale, peștele și carnea slabă de pasăre fac parte din alimentația ta obișnuită. Știi, însă, ce gustări sănătoase poți mânca între principalele mese ale zilei, dacă urmezi dieta mediteraneană? Ți-am pregătit câteva idei gustoase și sărace în calorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Idei de gustări pe care le poți consuma în dieta mediteraneeană

Este foarte important, dacă urmezi acest stil alimentar, să îți pregătești gustările acasă și să renunți la snacks-urile nesănătoase din comerț, care conțin zahăr, prea multă sare, grăsimi trans și alte ingrediente nesănătoase în exces. Când timpul nu îți permite să pregătești gustări cu o seară înainte, alege din magazine unele 100% naturale precum fructele, iaurtul simplu sau nucile.

Guacamole cu pâine integrală

Între masa de prânz și masa de seară este foarte probabil să ți se facă foame, mai ales dacă iei cina târziu, după ora 19:00. Într-o asemenea situație, vei avea nevoie de o gustare sățioasă, care să nu îți saboteze însă silueta. Prepară un sos guacamole dintr-o jumătate de avocado pisat cu furculița, folosind și zeamă de lămâie, sare, piper, precum și o roșie mărunțită. Consumă sosul obținut pe o felie de pâine integrală.

Hummus cu sfeclă

Pune în blender o ceașcă de boabe de năut fierte (ori din conservă, ori fierte chiar de tine acasă), câteva cuburi de sfeclă coaptă sau fiartă, zeamă de lămâie, sare, piper, tahini, usturoi și ce alte condimente mai dorești și transformă-le într-un hummus gustos și sănătos. Dacă vrei să iei această gustare la birou, nu mai pune usturoi. Transportă hummusul într-o caserolă și mănâncă-l fie cu o felie subțire de pâine integrală, fie, mai bine, cu bețigașe de legume crude (castrevete, ardei etc.).

Mix de crudități

O altă gustare mediteraneeană este mixul de crudități. Pregătește-ți, într-un borcan, o gustare sănătoasă care îți va oferi doza zilnică de vitamine necesare: bețe de castravete, tije de țelină, florete de broccoli, fâșii de ardei gras, cu foarte puțină sare sau deloc, stropite cu zeamă de lămâie.

Semințe coapte de dovleac

Pune într-o tigaie fără ulei un pumn de semințe de dovleac, coace-le bine și ia-le cu tine la birou sau, dacă lucrezi de acasă, ține-le pe lângă tine. Dacă ți se face foame între mese, semințele de dovleac reprezintă o gustare mediteraneeană simplă și sănătoasă. Dacă nu-ți plac semințele de dovleac, înlocuiește-le cu semințe descojite de floarea-soarelui sau cu nuci ori alune de pădure. Atenție, deși sunt alimente sănătoase și recomandate în dieta mediteraneeană, semințele și nucile au multe calorii, așa că e bine să nu consumi mai mult de 30 g pe zi.

Salată de năut cu legume

O altă gustare mediteraneeană este salata de năut cu crudități. Taie 3 roșii cherry, un castravete și câteva fire de pătrunjel și pune-le într-un bol, adaugă 5 măsline și 3 linguri de năut fiert. Amestecă totul cu un praf de sare, zeamă de lămâie și boia dulce sau iute ori afumată, după gust. Dacă iei gustarea acasă, nu la birou, poți adăuga și un cățel de usturoi ras.

Iaurt cu banană și alune de pădure

Îți este foame între mese și totodată ai poftă de ceva dulce? Amestecă un iaurt grecesc cu câteva felii de banană și 30 g de alune de pădure crude sau coapte fără ulei, pisate. Această gustare mediteraneeană nu numai că este sățioasă, însă este și foarte gustoasă și te face să uiți de pofta de dulce. Dacă nu îți plac bananale sau alunele de pădure, înlocuiește cu alt fruct și cu alt tip de nucă, după preferințele tale. Important este ca fructul să fie crud (nu din compot sau din dulceață), iar nucile să fie crude sau coapte, fără ulei și sare.

Frigărui-aperitiv

Pe post de gustare între mese poți mânca 2-3 frigărui-aperitiv (deci nu le pui la grătar) făcute din roșii cherry, măsline, bile de mozarella, ardei gras și frunze proaspete de baby spananc sau de busuioc. Pe lângă faptul că arată foarte apetisant, sunt și ușor de consumat.

Măsline, roșii, ton și pâine integrală

Pe o felie de pâine integrală, pune câteva jumătăți de roșii cherry, câteva jumătăți de măsline fără sâmburi și o lingură de ton în suc propriu, bine scurs, și ai obținut o gustare rapidă și foarte sănătoasă, de inspirație mediteraneeană.

Pentru situațiile speciale, în care știi că nu vei putea să mănânci așezat la masă, e bine să ai la îndemână în geantă sau în mașină o caserolă de urgență în care să păstrezi fructe deshidratate (fără zahăr suplimentar), cum ar fi merele, stafidele, prunele etc. și diverse nuci sau semințe crude ori coapte fără ulei și sare.

Ce NU ai voie să mănânci dacă ai adoptat dieta mediteraneeană?

Deși dieta meditereaneeană este foarte permisivă, anumite alimente trebuie consumate în cantități mici (de exemplu, brânza), altele trebuie consumate mai rar, o dată-de două ori pe lună (carnea roșie), iar altele trebuie evitate pe cât posibil, și anume:

  • Alimente bogate în zaharuri precum sucurile din comerț, bomboanele, înghețata sau orice alt desert cu zahăr;
  • Cereale rafinate precum pâinea albă, pastele albe, orezul alb;
  • Grăsimi trans care se regăsesc în margarină, precum și în multe alimente procesate care conțin margarină, cum sunt multe dintre produsele de patiserie;
  • Uleiuri rafinate precum cel de soia ori uleiul de rapiță.
  • Carne procesată precum mezeluri, cârnați, crenvurști ori semipreparate, precum șnițele congelate sau pizza congelată.
  • Alte alimente foarte procesate, indiferent dacă pe eticheta lor scrie „sărac în grăsimi” sau „dietetic”.

Când simți că foamea te copleșește, dar mai ai de așteptat până la următoarea masă și nici nu ai vreo gustare la îndemână, bea un pahar cu apă sau o limonadă fără zahăr ori un ceai de plante neîndulcit. Dacă, însă, vrei să eviți aceste situații, ia-ți la tine o caserolă cu o gustare și te vei simți mult mai bine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - What is a Mediterranean diet? 
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/what-is-a-mediterranean-diet/
Eating Well - 10-Minute Snacks from the Mediterranean Diet
https://www.eatingwell.com/gallery/13625/10-minute-snacks-from-the-mediterranean-diet/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0