UN MAR pe zi poate sa iti protejeze plamanii de BPOC (Boala Pulmonara Obstructiva Cronica)?

Conform unei noi cercetari, consumul de fructe si legume este benefic pentru oricine, dar ar putea sa-i ajute pe actualii si fostii fumatori sa previna aparitia bolilor pulmonare cronice.

Se pare ca merele, perele, legumele cu frunze verzi si ardeii protejeaza impotriva BPOC (bolii pulmonare obstructive cronice), dupa cum a declarat echipa de cercetatori condusa de Joanna Kaluza, de la Universitatea de Stiinte Naturale din Varsovia, Polonia. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si cu cat se consuma mai multe portii de fructe si legume in mod regulat, cu atat protectia este mai mare, potrivit descoperirilor lui Kaluza si ale colegilor sai.

Constatarile acestui studiu amplu apar in numarul din 22 februarie al revistei Thorax.

Studiul nu demonstreaza de fapt ca regimul alimentar previne boala pulmonara debilitanta. Totusi, „am putea sustine ca beneficiile potentiale ale unui regim alimentar sanatos ar trebui luate in considerare de clinicieni pentru a promova sanatatea plamanilor si pentru a pleda in favoarea optimizarii cantitatii de fructe si legume, in special in cazul fumatorilor care nu reusesc sa se lase de fumat”, a declarat unul dintre autorii editorialului care insoteste studiul.

Fumatul este principalul factor de risc pentru boala pulmonara obstructiva cronica. Termenul se aplica unui grup de afectiuni pulmonare, inclusiv emfizem, cauzate de ingustarea cailor respiratorii. 

La noul studiu, desfasurat pe parcursul a 13 ani, au participat 44.000 de suedezi, cu varste intre 45 si 79 de ani. Aproape doua treimi au fumat la un moment dat. Aproximativ un sfert inca fumau, in timp ce aproape 4 din 10 au declarat ca nu au fumat niciodata.

Barbatii au completat chestionare privind alimentatia si au raspuns la intrebari legate de fumat si alte obiceiuri.

Pe parcursul studiului au aparut peste 1.900 de cazuri noi de BPOC.

 

 

Analizand datele, echipa de cercetatori a stabilit ca, indiferent de istoricul privind fumatul, cei care au consumat zilnic peste 5 portii din anumite fructe si legume erau cu 35 % mai putin predispusi sa dezvolte BPOC decat cei care consumasera doar doua portii zilnice.

In cazul fostilor fumatori, fiecare portie suplimentara a fost asociata cu o scadere de 4 % a riscului de BPOC. Conform studiului, in cazul fumatorilor actuali, fiecare portie suplimentara a fost asociata cu o scadere de 8% a riscului.

Cercetatorii au elaborat teorii potrivit carora e posibil ca antioxidantii din anumite fructe si legume sa reduca presiunea asupra tesuturilor si inflamatia, care este centrala in instalarea BPOC (bolii pulmonare obstructive cronice).

Acestea fiind zise, s-a considerat ca toate fructele si legumele ofera protectie. Bananele, fructele de padure, citricele, rosiile, ceapa, usturoiul si mazarea nu au parut sa reduca riscul de BPOC.

Din perspectiva opusa, echipa de cercetatori a constatat ca fostii si actualii fumatori care au consumat mai putin de doua portii de fructe si legume zilnic au prezentat un risc mai ridicat de BPOC fata de cei care nu fumasera niciodata si care consumau zilnic peste cinci portii de fructe si legume.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0