Tipuri de lapte: avantaje și dezavantaje

Deși laptele de vacă este des consumat, pentru persoanele cu alergie sau pentru cele vegane, există și alternative de lapte vegetal. Care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor tipuri de lapte?

Nu cu mult timp în urmă, singurul lapte pe care oamenii îl beau constant era cel de vacă. Acum, laptele de vacă este de mai multe feluri - integral, parțial degresat, degresat și chiar fără lactoză - și, în plus, pe piață găsim tot mai des lapte de capră, precum și multe sortimente de lapte vegetal: de soia, de migdale, de orez etc. 

Fiecare tip de lapte are avantajele și dezavantajele sale, în funcție de starea de sănătate, nevoile nutriționale sau preferințele personale ale unei persoane. De exemplu, unii oameni pot fi intoleranți la laptele de vacă și pot fi nevoiți să aleagă o alternativă vegetală sau pot face acest lucru intenționat, dacă adoptă o dietă vegană.

În ceea ce privește numărul de calorii, cele mai multe le au laptele integral de vacă și cel de capră: cam 70 calorii la 100ml. Pentru cel complet degresat, numărul caloriilor se reduce la jumătate. Laptele de migdale are aproximativ 20 calorii la 100 ml, cel de soia aproximativ 40 calorii, iar cel de orez cam 55.

Laptele de vacă 

Laptele integral este bogat în proteine, grăsimi, calciu, vitamina B2, vitamina D. Laptele fără grăsimi este semnificativ mai sărac în calorii, dar și cantitatea de nutrienți este mai scăzută. Laptele fără lactoză este, de asemenea, o sursă bună de proteine, calciu, vitamine și minerale. Conținutul de grăsimi saturate al laptelui fără lactoză poate să varieze.

Avantaje lapte de vacă

  • Poate furniza proteine esențiale, vitamine și minerale, precum și calorii suplimentare din grăsimi.
  • Versiunile fără lactoză sunt disponibile pentru persoanele care au intoleranță la lactoză.
  • Laptele de vacă, inclusiv cel de la vaci hrănite cu iarbă și cel pasteurizat cu căldură scăzută, este disponibil pe scară largă în magazinele alimentare și în magazinele de cartier.

Dezavantaje lapte de vacă

  • Laptele de vacă integral este bogat în calorii și grăsimi, deci persoanele interesate de sănătate și de greutate trebuie să consume mai puțin.
  • Mulți oameni sunt intoleranți la lactoză, un zahăr găsit în lapte, ceea ce le provoacă simptome după consum (dureri abdominale, balonare, flatulență etc.).
  • Unii oameni au preocupări etice cu privire la practicile nocive de creștere a animalelor și de obținere a laptelui la scară industrială.

Laptele de capră

În ultime vreme, laptele de capră a început să capete popularitate, deoarece este mai cremos decât cel de vacă și mai ușor de digerat. Însă și acest lapte are multe calorii, astfel încât de multe ori este ocolit de persoanele care au grijă de siluetă și, în plus, are un miros distinct, care poate deranja.

Avantaje lapte de capră

  • Este mai ușor de digerat decât laptele de vacă și are mai multe proteine.
  • Persoanele care beau lapte de capră au un risc mai mic de alergie decât cele care beau lapte de vacă.
  • Persoanele cu colesterolul rău (LDL) mărit pot observa o reducere dacă încep să bea lapte de capră în loc de lapte de vacă.

Dezavantaje lapte de capră

  • Nu poate fi consumat de persoanele cu intoleranță la lactoză.
  • Are multe calorii, deci poate fi evitat de persoanele care au grijă la dietă.
  • Are un miros puternic, care nu este tolerat de toți consumatorii.

Laptele de migdale

Laptele de migdale este fabricat din migdale măcinate și apă filtrată, deci se poate face și acasă. Cel din comerț poate conține amidon și agenți de îngroșare pentru a-i îmbunătăți consistența și durata de valabilitate. Acest lapte este de obicei mai sărac în calorii decât alte tipuri de lapte, atât timp cât este neîndulcit. De asemenea, nu conține grăsimi saturate și nici lactoză în mod natural.

Chiar dacă migdalele sunt o sursă bună de proteine, laptele de migdale nu este. De asemenea, laptele de migdale nu este o sursă bună de calciu. Cu toate acestea, multe mărci de lapte de migdale sunt suplimentate cu calciu, vitamina A și vitamina D, deci valoarea nutritivă este crescută. Important este ca atunci când se alege un astfel de lapte, să se prefere unul simplu, fără aditivi și zahăr.

Avantaje lapte de migdale

  • Este sărac în calorii.
  • Este de obicei fortificat pentru a fi o sursă bună de calciu, vitamina A și vitamina D.
  • Nu are lactoză, deci este util pentru persoanele cu intoleranță.
  • Poate fi consumat de persoanele care evită carnea și lactatele în dietă.

Dezavantaje lapte de migdale

  • Nu este o sursă bună de proteine.
  • Poate conține caragenan, un aditiv care poate provoca probleme digestive la unele persoane.
  • Există unele preocupări de mediu cu privire la cantitatea de apă utilizată pentru cultivarea migdalelor.

Laptele de soia

Laptele de soia este fabricat din soia și apă filtrată. Ca și alte tipuri de lapte vegetal, și acesta poate conține agenți de îngroșare pentru a îmbunătăți consistența și durata de valabilitate. Laptele de soia este natural lipsit de colesterol și are un conținut scăzut de grăsimi saturate. De asemenea, nu conține lactoză și este o sursă bună de proteine.

Este important ca persoanele care cumpără lapte de soia să caute sortimente care sunt fabricate din soia nemodificată genetic.

Avantaje lapte de soia

  • Conține la fel de multe proteine ca laptele de vacă, dar are mai puține calorii decât laptele integral de vacă și este aproximativ egal ca număr de calorii cu cel degresat.
  • Conține foarte puține grăsimi saturate.

Dezavantaje lapte de soia

  • Soia poate fi alergen atât pentru adulți, cât și pentru copii.
  • Laptele poate proveni din soia modificată genetic, ceea ce este o preocupare pentru unii consumatori.

Laptele de orez

Laptele de orez este fabricat din orez măcinat și apă și este cel mai puțin susceptibil de a provoca alergii alimentare dintre toate tipurile de lapte, animal și vegetal. Aceasta îl face o alegere bună pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau cu alergii la soia ori la nuci.
Cum, însă, orezul are niveluri ridicate de arsenic anorganic, acest lapte nu e indicat pentru sugari, copii sau femei însărcinate.

Avantaje lapte de orez

  • Este cea mai puțin alergenică variantă de lapte
  • Poate fi fortificat în fabrică pentru a fi o sursă bună de calciu, vitamina A și vitamina D.
  • Laptele de orez este în mod natural mai dulce decât alte alternative de lapte, fără a fi îndulcit.

Dezavantaje lapte de orez

  • Este bogat în carbohidrați, deci este o variantă mai puțin potrivită pentru persoanele cu diabet.
  • Nu este o sursă bună de proteine.
  • Consumul prea mare de orez și produse pe bază de orez poate reprezenta un risc pentru sănătate pentru sugari, copii și femei însărcinate, din cauza contaminării cu arsenic.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Plant milk or cow’s milk: Which is better for you?
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/plant-milk-or-cows-milk-which-is-better-for-you
Pub Med - Foods for Special Dietary Needs: Non-dairy Plant-based Milk Substitutes and Fermented Dairy-type Products
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25575046/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0