Supa-crema de sfecla – ce beneficii are si cum se prepara rapid

Sfecla roșie, un aliment nu foarte popular în bucătărie, este recunoscută pentru proprietățile sale de prevenire și chiar tratare a unor afecțiuni, dar și pentru aportul de acid folic (vitamina B9) necesar dezvoltării armonioase a copiilor și menținerii sănătății la adulți. Mai mult, îmbunătățește metabolismul, contribuie la combaterea anemiei și la detoxifierea ficatului.

Aroma dulceagă a sfeclei vine în completarea efectelor benefice pe care le are consumul ei. Așadar, e indicat să introduci sfecla în alimentația ta și a copiilor tăi, nu numai pentru că este foarte sănătoasă, ci și pentru că are un gust deosebit de plăcut.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum prepari supa-cremă de sfeclă

Dacă te întrebi cum să consumi sfecla, propunerea noastră este una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă – sub formă de supă-cremă. Rapid de preparat, supa-cremă de sfeclă poate fi consumată atât la masa de prânz, cât și la cină.

Rețetă de supa-cremă de sfeclă

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă medie, mărunțită
  • 2 tije de țelină, mărunțite
  • 1 morcov curățat și mărunțit
  • 3 căței de usturoi
  • 3 sfecle mari (sau 6 mici) curățate și tăiate felii
  • 4 căni de supă de legume
  • smântână pentru servire
  • busuioc proaspăt pentru servire

Mod de preparare:

Într-o cratiță se va pune uleiul de măsline la încins, la foc mare. Se sotează în ulei ceapa, țelina și morcovul, amestecând ocazional 5 minute. Se adaugă apoi usturoiul și se mai gătește 1 minut – nu mai mult, pentru că se va arde usturoiul și va capătă un gust amar. Se încorporează imediat sfecla roșie și se mai sotează încă 2-3 minute. Se toarnă supa de legume, se dă în clocot, se acoperă cratița și se lasă să fiarbă la foc mic 20-30 de minute, adică până când sfecla este moale.

Se folosește apoi blenderul pentru a se transforma compoziția în supă-cremă, se asezonează cu sare și piper și se servește fierbinte. Se poate garnisi cu smântână și cu crenguțe de busuioc proaspăt.
De asemenea, se poate servi cu crutoane sau cu focaccia.

O porție de supă-cremă de sfeclă roșie are 172 de calorii (dacă este consumată ca atare, fără crutoane), 13 g de carbohidrați, 6 g de proteine, 7 mg de colesterol, 401 mg de potasiu, 6 g de zahăr, 52,7% vitamina A și 5,7% vitamina C. Dar sfecla roșie mai are în compoziție și vitamina K (necesară pentru coagularea sângelui) și calciu (esențial pentru oase și dinți puternici).

Motivele pentru care să consumi supă-cremă de sfeclă roșie în mod regulat

Este bogată în antioxidanți

Sfecla roșie conține o cantitate foarte mare de polifenoli și fenolici, și, o cantitate mai mică de vitamina C și vitamina E.

Scade tensiunea arterială

Nitrații sunt cei mai studiați compuși bioactivi care se găsesc în sfecla roșie. Atunci când consumi alimente care au în compoziție o cantitate mare de nitrați, organismul îi transformă în oxid nitric. Acesta este un compus care relaxează și dilată vasele de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu din 2018 1. Se știe că hipertensiunea arterială cronică care nu este ținută sub control este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea bolilor de inimă. 

Stimulează digestia

Potrivit unei cercetări recente, bacteriile intestinale sănătoase sunt esențiale pentru o sănătate de fier 2. Pentru asta, trebuie să adopți o alimentație bogată în fibre, iar fibrele se găsesc în abundență în legume, precum sfecla roșie. O jumătate de cană de sfeclă fiartă conține 2 g de fibre. 

De ajutor în inflamație

Inflamația sistemică (la nivelul întregului corp) este un factor de risc pentru diferite boli cronice. Vestea bună este că o dietă în care ai inclus mulți compuși antiinflamatori te poate ajuta în combaterea inflamației. Iar sfecla roșie conține astfel de compuși, care poartă denumirea de betalaine. În cadrul unui studiu mai vechi, participanții au consumat 250 de mililitri (mL) de suc de sfeclă roșie în fiecare zi, vreme de 14 zile. La finalul studiului, aceștia au spus că s-au confruntat cu o reducere semnificativă a markerilor inflamatori.

Susține activitatea cerebrală

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, scade și capacitatea noastră de atenție, concentrare și memorare. Însă specialiștii atrag atenția că o dietă bogată în nitrați poate oferi beneficii protectoare împotriva acestui declin cognitiv. Aceste substanțe au ca sarcină dilatarea și relaxarea vaselor de sânge pentru a scădea tensiunea arterială. Dar, în același timp, stimulează circulația sângelui și a transportului de oxigen către creier. 

Potrivit unui studiu mai vechi, sucul de sfeclă ajută la creșterea fluxului sangvin către lobul frontal, partea creierului responsabilă de memorie şi luarea deciziilor. Iar un studiu recent, confirmă faptul că sucul de sfeclă roșie este asociat cu o cogniție îmbunătățită atât la adulții mai tineri, cât și la adulții mai în vârstă 3.

Întărește sistemul imunitar

Știai că pentru a avea o sănătate de fier trebuie să consumi cât mai multe  fructe și legume colorate, precum sfecla? Această legumă oferă organismului o porție zdravănă de nutrienți esențiali, începând de la proteine și până la vitamine, dar și minerale și antioxidanți benefici pentru susținerea sistemului imunitar. 

Ar putea preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral

Așa cum am menționat mai sus, nitrații ajută la creșterea fluxului sangvin prin lărgirea și relaxarea vaselor de sânge. Rezultatul? Scade tensiunea arterială, iar studii mai vechi arată că oxidul nitric poate reduce riscul apariției atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. 

Îmbunătățește performanțele atletice

Cercetări mai vechi arată că sportivii de anduranță consumă sfeclă și suc de sfeclă pentru a-și crește performanța sportivă și rezistența. Motivul? În felul acesta, mitocondriile (sursa de energie a celulelor) funcționează eficient în timpul activităților intense. Iar o cercetare recentă a arătat că sfecla sau sucul de sfeclă au cele mai mari efecte în îmbunătățirea performanțelor atletice dacă sunt consumate în decurs de două ore de când s-a început activitatea sportivă 4

Are proprietăți anticancer

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel global. În prezent, intervențiile convenționale, cum ar fi chimioterapia, chirurgia și radiațiile sunt adesea folosite pentru a ajuta pacienții în tratarea acestei afecțiuni. Numeroase studii au arătat că sfecla roșie ar putea acționa ca un medicament chimiopreventiv, întrucât ar avea capacitatea de a reduce formarea de tumori, având și mai puține efecte secundare decât tratamentele convenționale. 

Potrivit unui experiment, oamenii de știință au descoperit că betalaine din sfeclă roșie a rezistat în mod semnificativ la dezvoltarea tumorilor cauzate de substanțe cancerigene chimice, sugerând că această legumă este un agent chimiopreventiv puternic al cancerului 5. De altfel, să nu uităm că sfecla este o sursă bogată de polifenoli, flavonoide și nitrați alimentari care susțin proprietățile antiinflamatorii și anticancerigene ale acestei legume. 

Este benefică în bolile hepatice

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, boala hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) este o afecțiune cauzată de excesul de grăsime în ficat. În ciuda faptului că pacienții diagnosticați cu această afecțiune pot avea o viață normală, există riscul ca aceștia să se confrunte și cu cancer hepatic și insuficiență hepatică. 

Potrivit unui studiu recent, datorită compușilor activi din sfeclă, care au efecte pozitive asupra markerilor hepatici la persoanele cu NAFLD, această legumă ar trebui să se regăsească în meniul zilnic al pacienților cu această boală 6

Suc sau supă-cremă de sfeclă?

Nu numai supa de sfecla roșie este foarte gustoasă și sănătoasă, ci și sucul de sfeclă roșie. Acesta conține mai multă beta-alanină decât supa, însă supa vine cu o porție mai mare de fibre. Sucul de sfeclă este folosit pe post de remediu naturist pentru purificarea sângelui și pentru detoxifierea ficatului de sute de ani. Totodată, acest suc este considerat un aliat bun în tratarea anemiei și a deficitului de fier. Atleții sunt în mod deosebit încurajați să bea suc de sfeclă în cantități mari, întrucât acesta stimulează oxigenarea la nivel muscular.

Alte moduri în care poți consuma sfecla roșie: sub formă de salată, alături de spanac, varză Kale, salată verde sau lăptuci, dar și sub formă de sos, preparat prin amestecarea sfeclei mărunțite la blender cu iaurt grecesc. Indiferent de modul în care alegi să consumi sfecla roșie, în mod cert vei beneficia de proprietățile acesteia.

Ce efecte adverse ar putea să aibă sfecla roșie

Chiar dacă, așa cum am văzut, sfecla roșie are numeroase beneficii pentru sănătate, aceasta este o legumă care ar trebui evitată de anumite categorii de persoane. De exemplu, sfecla roșie este contraindicată celor care au un risc mare de a dezvolta pietre la rinichi. Motivul? Atunci când nivelurile de acid oxalic (un compus derivat din plante) sunt foarte mari se leagă de calciu și se pot forma pietrele la rinichi 7

De altfel, este important să știi că atunci când mănânci sfeclă urina este roșiatică,  fenomen cunoscut sub numele de beeturie. Dacă te confrunți cu această problemă, dar nu ai consumat sfeclă roșie, mergi de urgență la medic. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: A systematic review”. Biomolecules. 2018; Bonilla Ocampo DA, Paipilla AF, Marín E, Vargas-Molina S, Petro JL, Pérez-Idárraga A. 
https://www.mdpi.com/2218-273X/8/4/134
2 Studiul „Gut microbiome and health: Mechanistic insights”, Gut. 2022; de Vos WM, Tilg H, Van Hul M, Cani PD.
https://doi.org/10.1136/gutjnl-2021-326789
3 Studiul „Acute Supplementation with Nitrate-Rich Beetroot Juice Causes a Greater Increase in Plasma Nitrite and Reduction in Blood Pressure of Older Compared to Younger Adults”, Nutrients. 2019 Jul, Luke Stanaway, Kay Rutherfurd-Markwick, Rachel Page,Marie Wong, Wannita Jirangrat, Koon Hoong Teh, Ajmol Ali
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683255/
4 Studiul „Ergogenic effect of nitrate supplementation: A systematic review and meta-analysis”. Med Sci Sports Exerc. 2020; Senefeld JW, Wiggins CC, Regimbal RJ, Dominelli PB, Baker SE, Joyner MJ.
https://doi.org/10.1249/mss.0000000000002363
5 Studiul „Beetroot as a functional food with huge health benefits: Antioxidant, antitumor, physical function, and chronic metabolomics activity”, Food Sci Nutr. 2021 Nov, Liping Chen, Yuankang Zhu, Zijing Hu, Shengjie Wu, Chengtao Jin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/
6 Studiul „Beetroot Supplementation on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Patients”, Current Research in Nutrition and Food Science, Shikha Srivastava, Zeba Siddiqi, Taruna Singh, Lakshmi Bala
http://www.foodandnutritionjournal.org/volume7number1/beetroot-supplementation-on-non-alcoholic-fatty-liver-disease-patients/
7 Studiul „Risk of kidney stones: influence of dietary factors, dietary patterns, and vegetarian-vegan diets”. Nutrients. 2020 Mar 15 
Ferraro PM, Bargagli M, Trinchieri A, Gambaro G.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146511/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0