Sunt alimentele mucegăite periculoase? Nu întotdeauna

De câte ori nu ți s-a întâmplat să scoți pâinea din dulap și să găsești o pată de culoare verde pe una dintre felii? Sau să descoperi că fructele preferate au mucegăit? Și atunci fie alegi să tai partea mucegăită și să mănânci restul, fie alegi să arunci totul. 

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciupercă și poate crește pe aproape toate alimentele, dar unele tipuri de alimente sunt mai predispuse la mucegai decât altele. Pe de o parte, alimentele proaspete cu un conținut ridicat de apă sunt deosebit de vulnerabile. Pe de altă parte, conservanții scad probabilitatea apariției mucegaiului, la fel ca și creșterea microorganismelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mucegaiul poate provoca reacții alergice sau probleme respiratorii, iar anumite tipuri de mucegai produc micotoxine otrăvitoare care te pot îmbolnăvi. În plus, bacteriile invizibile pot crește alături de mucegai, ceea ce face și mai periculos consumul acestor produse. 

Ce tip de mucegai este bun în alimente?

Mucegaiul nu este întotdeauna de nedorit în alimente. Penicillium este un gen de mucegai utilizat în producerea multor tipuri de brânză, inclusiv brânză albastră, Gorgonzola, brie și Camembert. Alte mucegaiuri sigure sunt mucegaiurile koji, inclusiv Aspergillus oryzae, care sunt folosite pentru a fermenta boabele soia, din care se face ulterior sosul de soia. De asemenea, mucegaiurile sunt folosite pentru prepararea oțetului, precum și a băuturilor fermentate, inclusiv a băuturii tradiționale japoneze – sake.

Este bine să știi că există alimente pe care le poți consuma dacă au mucegăit puțin, dar și altele pe care este cel mai bine să le arunci imediat ce observi pete de mucegai.

Produsele mucegăite pot contamina și alte alimente?

Răspunsul specialiștilor este da. Există sute de mii de specii de mucegaiuri, care sunt ciuperci microscopice care trăiesc pe alimente, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. Mucegaiul se răspândește în mod obișnuit prin eliberarea de spori în aer.  

Prin urmare, mucegaiul poate migra cu ușurință de la o bucată de fruct sau de la o legumă la alta dacă au stat într-un loc una lângă alta. Unele alimente cu mucegaiuri sunt bune de consumat, cum ar fi brânzeturile cu mucegai. Altele pot provoca boli severe. Câteva mucegaiuri pot produce micotoxine, care sunt toxine care te îmbolnăvesc.

De ce poate crește mucegaiul în frigider?

Chiar dacă majoritatea mucegaiurilor preferă temperaturi mai calde, există unele tipuri de mucegai care pot crește și la temperaturile foarte reci. Mucegaiurile tolerează, de asemenea, sarea și zahărul. De aceea, mucegaiurile pot crește în gemuri și jeleuri refrigerate și pe cărnuri sărate - șuncă, slănină, salam etc.

Cum poți minimiza creșterea mucegaiului?

Întrucât sporii de mucegai din alimentele afectate se pot acumula în frigider, lavete și alte ustensile de curățare, este important să cureți interiorul frigiderului la fiecare câteva luni cu o soluție obținută dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu și un litru de apă. După ce clătești frigiderul cu apă curată, este important și să-l usuci bine. 

Păstrați prosoapele, bureții și lavetele curate și uscate. Dacă sesizezi un miros de mucegai, înseamnă că mucegaiul se răspândește în jur. Aruncă articolele pe care nu le poți curăța sau spăla.

Nu cumpăra alimente cu mucegai

Examinează bine alimentele înainte de a le cumpăra. Verifică alimentele în borcane de sticlă, rădăcinile și tulpinile produselor proaspete. Carnea proaspătă și de curte sunt de obicei fără mucegai, dar carnea gătită poate să nu fie. Examineaz-o cu atenție înainte de a o consuma.

Conservele de casă ar trebui sterilizate?

Da, întrucât mucegaiurile se pot dezvolta în alimentele bogate în acid, cum ar fi gemuri, jeleuri, murături, fructe și roșii. Dar aceste ciuperci microscopice sunt ușor distruse prin prelucrarea termică a alimentelor cu aciditate ridicată la o temperatură de 100 °C într-un recipient cu apă clocotită.  

Alimente pe care le poți consuma chiar dacă au mucegăit puțin

Salamurile tari 

Pelicula albă din jurul anumitor salamuri dure este de fapt un praf a unui mucegai benign care îl ajută la protejarea de bacterii. Atâta timp câți poți să o înlături, alimentul poate fi consumat în siguranță.

Fructele și legumele ferme cu umiditate scăzută

Dacă morcovii, varza și ardeii grași au prins puțin mucegai, nu te speria, acestea au suprafețele tari și îngreunează răspândirea mucegaiului. Taie trei centimetri în jurul locului mucegăit și poți să le consumi în siguranță.

Brânzeturile tari

Îndepărtează suprafața afectată și încă trei centimetri în jurul locului mucegăit, pune brânza într-un nou ambalaj curat și poți consuma liniștit alimentul.

Brânzeturile făcute cu mucegai

Există o mulțime de brânzeturi care sunt făcute cu mucegai, inclusiv Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Brie și Camembert, însă trebuie însă să fii atent când dezvoltă alte tipuri de mucegai care nu sunt utilizate în procesul de fabricație.

Alimente pe care trebuie să le arunci dacă au mucegăit puțin:

Pâinea și produsele de patiserie 

Este ușor ca mucegaiul să crească și să contamineze alimentele moi și poroase precum pâinea și produsele de patiserie. Un mucegai comun care crește pe pâine, Rhizopus stolonifer, numit și mucegai negru, poate provoca infecții serioase, așa că cel mai bine este să le arunci.

Ca să previi mucegăirea pâinii, este bine să o depozitezi într-un loc răcoros și uscat în bucătărie. De exemplu, ai putea să o pui într-o cutie specială pentru pâine, deoarece tipul acesta de cutie permite unei cantități foarte mici de aer să circule. Dacă nu ai o astfel de cutie, o poți depozita și în dulap sau într-un sertar. Asigură-te doar că locația nu este în apropierea unui aparat care produce căldură.

Dacă așezi pâinea lângă un frigider sau lângă o plită care produce căldură, există un risc crescut ca pâinea să mucegăiască. Totodată, o altă modalitate de a preveni mucegaiul să apară pe pâine este să păstrezi pâinea la congelator. Poți dezgheța felii individuale de pâine peste noapte în frigider înainte de a planifica să consumi a doua zi.

Fructele și legumele moi, cum ar fi castraveții, piersicile și roșiile 

Fructele și legumele cu un conținut ridicat de umiditate sunt cele mai ușor de contaminat, așa că dacă descoperi mucegai, trebuie aruncate în coșul de gunoi. 

Brânzeturile moi

Brânzeturile moi, cum ar fi cea de vacă proaspătă ori cele cu consistență cremoasă ar trebui aruncate dacă găsești mucegai, pentru că au un conținut ridicat de umiditate care facilitează contaminarea alimentului și există probabilitatea ca bacteriile să se înmulțească. 

Untul de arahide, legumele și nucile 

Alimentele care sunt nu conțin conservanți, precum nucile și leguminoasele, au un risc mai mare de a dezvolta mucegai, iar mucegaiurile în acest caz sunt mai susceptibile să producă toxine periculoase.

Gemurile și jeleurile

Mucegaiul care crește în gemuri sau jeleuri poate produce o micotoxină, așa că dacă doar scoți doar partea cu mucegai, tot există riscul de a consuma toxine otrăvitoare. În schimb, cel mai bine ar fi să arunci tot borcanul.

Cum previi îmbolnăvirea

Ca să previi mucegaiurile care sunt dăunătoare organismului, e important să știi că sporii din alimentele mucegăite se pot acumula în frigider sau în alte spații comune de depozitare, așa că încearcă să menții cât mai curate spațiile de depozitare ale alimentelor.

De altfel, este important să nu adulmeci niciodată produsele mucegăite, deoarece ai putea inhala sporii de mucegai, care ar putea provoca boli respiratorii. Există un risc mare de îmbolnăvire și dacă atingi alimentele mucegăite. 

Reține, de asemenea, că doar pentru că mâncarea arată în regulă sau pentru că ai îndepărtat bucățile de mucegai, ar putea fi nesigur să o consumi. Agenții patogeni, cum ar fi E.coli, listeria și salmonella, nu sunt vizibili cu ochiul liber.

De aceea, este atât de important să speli alimentele, să le gătești corespunzător și să fii atent dacă acestea dezvoltă mucegai. De altfel, nu păstra alimentele gătite lângă bucățile de carne crudă, spală-te des pe mâini în timp ce gătești și ține alimentele la frigider, pentru a împiedica apariția mucegaiurilor și a bacteriilor.

Ce faci dacă ai consumat accidental alimente mucegăite?

Dacă ai consumat accidental alimente mucegăite, este important să îți monitorizezi simptomele pe parcursul zilei odată ce mâncarea a fost ingerată, mai ales că există riscul să dezvolți o reacție întârziată. 

Deși nu există un răspuns universal care să cuprindă toate tipurile de expunere la mucegai, debutul bolii poate varia de la o persoană la alta, în funcție de câțiva factori. Acestea includ sensibilități predispuse sau alergii la mucegai, cantitatea care este ingerată sau inhalată și tipul de mucegai prezent.  

Printre simptomele cu care te-ai putea confrunta se numără dificultăți de respirație, greață, febră sau diaree. Dacă te consulți cu una dintre aceste simptome, ia legătura de urgență cu medicul. 
Inhalarea sporilor de mucegai - în special pentru cei care au astm - poate reprezenta o amenințare serioasă la adresa sănătății lor și, în unele cazuri, poate duce la boli respiratorii, dificultăți de respirație ori, în cazuri rare, anafilaxie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Food Safety and Inspective Service - Molds on Food: Are They Dangerous?
https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/molds-food-are-they-dangerous


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1