Spanacul - ce beneficii are si cum sa il consumi ca sa isi pastreze proprietatile

Inca din copilarie stim ca spanacul este sanatos si ca ne face mai puternici, datorita lui Popeye Marinarul. Acum, ca spanacul a aparut deja la tarabele din piata, nu ar strica sa ne amintim care sunt beneficiile acestuia!

Spanacul are origini persane, iar in Europa s-a raspandit in secolul al XII-lea. Inca din acele vremuri spanacul este folosit atat pe post de aliment, cat si pe post de planta medicinala, datorita proprietatilor sale curative.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumul de spanac creste vitalitatea, combate oboseala si imbunatateste calitatea sangelui. Spanacul este o sursa excelenta de vitamina K, vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, dar si de magneziu, fier si mangan.

Valori nutritionale 100 g de spanac

Calorii: 23

Proteine: 3 g

Grasimi: 0 g

Carbohidrati: 4 g

Fibre: 2 g

Beneficii spanac

Imbunatateste vederea – fiind bogat in betacaroten si luteina, spanacul imbunatateste vederea. Ideal ar fi sa il consumi gatit pentru o vedere mai buna intrucat, dupa gatire, betacarotenul devine mai usor de absorbit. Totodata, si continutul de vitamina A al spanacului este benefic pentru sanatatea ochilor, reducand iritatiile oculare, dar si uscaciunea ochilor. Luteina si zeaxantina sunt antioxidanti de pret pentru ochii tai, acestia protejand ochii de radiatiile UV care pot produce cataracta.

 

 

Echilibreaza tensiunea arteriala – spanacul are un continut ridicat de potasiu si un continut redus de sodiu. Aceasta combinatie este benefica pentru persoanele cu tensiune arteriala marita intrucat potasiul scade tensiunea arteriala, iar sodiul o mareste. Si acidul folic din spanac contribuie la reducerea tensiunii si la relaxarea vaselor de sange si a arterelor.

Intareste musculatura – legenda lui Popeye Marinarul care capata muschi proeminenti imediat ce consuma spanac nu a aparut intamplator. Coenzima Q-10, antioxidant ce se regaseste in spanac, joaca un rol important in fortifierea musculaturii.

Accelereaza metabolismul – nu degeaba nutritionistii recomanda consumul de spanac pentru pierderea kilogramelor in plus. Proteinele din spanac sunt transformate foarte repede de catre enzime in aminoacizi. Astfel, metabolismul este pus in miscare. De asemenea, tilacoida care se regaseste in spanac estompeaza poftele si foamea si ajuta, de asemenea, in timpul curelor de slabire.

Benefic pentru afectiunile gastrice – incepand cu banala gastrita si pana la ulcer, spanacul are capacitatea de a ajuta organismul sa se vindece rapid. Substantele din spanac actioneaza precum un pansament gastric, care reduce inflamatia.

Contribuie la dezvoltarea fatului – femeile insarcinate au de castigat de pe urma consumului de spanac. Acidul folic care se regaseste in acesta, precum si cantitatea mare de vitamina A contribuie la dezvoltarea fatului.

Efecte benefice pentru par si piele – spanacul contine cantitati mari de vitamina A, care este necesara pentru producerea de uleiuri naturale care iti mentin parul hidratat. Totodata, spanacul este bogat in continutul de vitamina C, care este absolut necesara pentru producerea de colagen, care iti mentine atat parul, cat si pielea intr-o forma de zile mari.

Din punct de vedere al contraindicatiilor, spanacul trebuie evitat cu cei cu litiaza oxalica, renala sau biliara. Vezi aici dieta pentru cei care au acesta afectiune, pentru a evita litiaza.

Retete cu spanac

Probabil ca preferi sa consumi spanacul sotat cu usturoi si putin ulei, insa exista o multime de alte metode de gatire a spanacului cel putin la fel de gustoase – Iata 3 retete pe baza de spanac!

Spanac cu unt si branza feta

Pentru 4 portii ai nevoie de:

  • 400 g de frunze de spanac
  • 25 g de unt
  • 1 lingurita de nucsoara
  • 100 g de branza feta (sau tofu) maruntita

 

Trage spanacul la tigaie in cele 25 g de unt pret de cateva minute, apoi adauga nucsoara, branza feta, opreste focul si serveste preparatul.

 

 

Spanac cu ciuperci, in stil italian

Pentru 4 portii ai nevoie de:

  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 2 catei de usturoi maruntiti
  • 400 g de ciuperci maruntite
  • 300 g de frunze de spanac maruntite
  • 2 linguri de otet balsamic
  • ½ cana de vin alb
  • sare si piper dupa gust
  • patrunjel maruntit pentru asezonare

 

Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, apoi caleste ceapa si usturoiul, dupa care vei adauga ciupercile. Dupa 3-4 minute, adauga si spanacul si soteaza-l cateva minute. La final, completeaza cu otetul balsamic si cu jumatatea de cana de vin alb si lasa totul sa fiarba la foc mic, pana cand vinul se evapora complet. Asezoneaza cu sare, piper si patrunjel si serveste preparatul cald.

 

 

Salata de spanac cu nuci si branza cu mucegai

Pentru 4 portii ai nevoie de:

  • 75 g de branza cu mucegai
  • 4 linguri de smantana
  • 100 g de frunze de spanac
  • 50 g de nuci

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Paseaza branza cu mucegai si amestec-o cu smantana si cu 50 ml de apa. Pune spanacul intr-un bol, adauga nucile si dressingul de branza cu mucegai si serveste salata.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0