Retete de gemuri sanatoase, fara zahar

Tarabele din piete sunt pline de fructe de sezon asa ca nu ar strica sa profiti de acestea pentru a pregati gemuri si dulceturi gustoase si sanatoase.

Prepara gemuri din ingrediente naturale si incearca sa renunti la continutul de zahar pentru a te bucura din plin de nutrientii pe care fructele din gemuri ii au.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gem de casa din mure si piersici, fara zahar

Ingrediente: 1 cana de mure, 1 piersica decojita si tocata marunt, 3 linguri de miere, 2 linguri de seminte de chia si 1 lingura de zeama de lamaie, dar si coaja de la lamaie.

Intr-o oala de dimensiuni reduse, se pun murele, bucatile de piersica, zeama, dar si coaja de la lamaie. Odata ce amestecul de fructe incepe sa fiarba, se foloseste o furculita pentru pasarea fructelor. Ia apoi tigaia de pe foc, incorporeaza mierea si apoi semintele de chia. Lasa gemul in jur de 5 minute sa se raceasca apoi pune-l intr-un borcan inchis ermetic. Tine gemul la frigider si consuma-l in doua saptamani.

Gem de capsune, fara zahar

Ingrediente: 2 ½ cana de capsune, 1 lingura de apa, 1 lingura de zeama de lamaie, 2 lingurite de arrowroot (arorut)

Foloseste blenderul pentru a transforma capsunele in piure. Amesteca apoi piureul de capsune cu apa, cu zeama de lamaie si cu arorutul si pune amestecul la fiert, la foc mic. Fierbe amestecand din cand in cand, pret de 50 de minute. Imediat ce observi sa se ingroasa, amesteca mai des. Opreste apoi focul si lasa gemul sa se raceasca. Pune gemul intr-un recipient cu capac si depoziteaza-l intr-un loc racoros, departe de razele soarelui.

 

 

Gem de caise, fara zahar

Ingrediente: 6 cani de caise, 2 linguri de zeama de lamaie, 30 g de pectina din fructe, ¼ cana de suc de mere, ¾ cana de apa

Pune toate ingredientele intr-o oala si, odata ce amestecul incepe sa fiarba, foloseste o furculita pentru a pasa fructele. La final, opreste focul si pune gemul in borcane.

Gem de mure si mere, fara zahar

Ingrediente: 2,7 kg de mure, 250 ml de apa, zeama si coaja de la 2 lamai, 500 ml de suc de mere 0,5 kg de mere, 50 g de pectina de fructe

Spala fructele si curata merele de coaja, apoi taie-le cuburi. Fierbe fructele, apa, coaja de lamaie, zeama de lamaie si sucul de mere. Dupa ce gemul incepe sa firba, amesteca in mod constant pentru a preveni lipirea acestuia de peretii oalei. Dupa 3 sferturi de ora, poti adauga pectina de fructe si apoi mai fierbe inca 2-3minute. Ia oala de pe foc, pune gemul in borcane si lasa-l sa se raceasca.

Gem de nectarine, fara zahar

Ingrediente: 12 nectarine mari, 325 g de suc concentrat de piersici

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Taie nectarinele in cuburi de dimensiuni reduse. Pune nectarinele si sucul de piersici intr-o oala si fierbe amestecul la foc de intensitate medie. Dupa ce amestecul incepe sa fiarba, lasa focul la intensitate minima. Dupa 45 de minute, amesteca din ce in ce mai des si atunci cand observi ca gemul capata textura dorita, opreste focul. Lasa gemul sa se raceasca si pune-l in borcane.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0