Retete de deserturi sanatoase, pe baza de faina de cocos

Făina de cocos, obținută din pulpa nucilor de cocos, este o alternativă bogată în fibre, săracă în carbohidrați, dar și fără gluten, spre deosebire de făină de grâu. Așadar, dacă vrei să prepari deserturi mai sănătoase, făină de cocos trebuie să se regăsească pe lista de ingrediente.

Consumul de făină de cocos are efecte benefice asupra sănătății tale, îmbunătățind digestia, accelerând metabolismul și echilibrând nivelul de zahăr din sânge. Un sfert de cană de făină de cocos conține 120 de calorii, 4 grame de grăsimi, 4 grame de proteine, 16 grame de carbohidrați.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce beneficii are făina de cocos pentru sănătate

Bogată în minerale esențiale

Făina de cocos are în compoziție cupru, magneziu, mangan și seleniu. Magneziul joacă numeroase roluri vitale în organism, iar cuprul și seleniul susțin sistemul imunitar 1.

Scade indicele glicemic

Făina de cocos este o sursă bogată de fibre și oferă aproximativ 36 de grame de fibre la 100 de grame. Mai mult decât atât, datorită conținutului ridicat de fibre al făinii de cocos, aceasta nu îți ridică brusc nivelul de zahăr din sânge, ci ajută la încetinirea digestiei carbohidraților în glucoză, scăzând astfel nivelul de zahăr din sânge postprandial (după masă) 2.

Datorită acestei proprietăți, făina de cocos este o alternativă mai bună la făina de grâu pentru persoanele care încearcă să mențină un nivel stabil de zahăr din sânge. Indicele glicemic este o metodă de evaluare a alimentelor pe o scară de la 1 la 100 în funcție de impactul pe care îl au asupra nivelului de glucoză din sânge. Cu alte cuvinte, cu cât este mai mare indicele glicemic al unui aliment, cu atât este mai semnificativ efectul pe care alimentele îl vor avea asupra glicemiei.

Susține sănătatea inimii

Potrivit mai multor cercetări, fibrele din nuca de cocos au un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare. Potrivit unei cercetări mai vechi, douăzeci și unu de participanți și-au suplimentat dieta cu fulgi de nucă de cocos timp de două săptămâni. La sfârșitul studiului, toți participanții au experimentat reduceri semnificative ale nivelurilor de trigliceride și colesterol LDL („rău”). În plus, nu au existat modificări ale nivelurilor de colesterol HDL („bun”) la niciun participant la studiu. 

Ba mai mult, suplimentarea cu fulgi de cocos a redus trigliceridele și raportul dintre colesterolul LDL și HDL, despre care se crede că scade riscul de boli de inimă. 

Are în compoziție acid lauric

Produsele din nucă de cocos, inclusiv făina de cocos, sunt bogate în acid gras saturat numit acid lauric. Acidul lauric este cunoscut și sub numele de acid dodecanoic și este o trigliceridă cu lanț mediu (MCT). Deși acidul lauric crește nivelul de colesterol total, are un efect mult mai semnificativ asupra creșterii nivelului de colesterol HDL („bun”). În plus, acidul lauric este un precursor al unui compus chimic numit monolaurină, în care se transformă în interiorul corpului.

Studiile arată că monolaurina are proprietăți antivirale și antibacteriene. Chiar și așa, nu există studii clinice care să arate doza eficientă de monolaurină la om. Pe baza studiilor pe animale, se pare că cantitățile necesare ar fi mai mari decât ceea ce putem obține în mod realist din făina de cocos. 

Nu conține gluten

Glutenul este un grup de proteine care se întâlnește în grâu și în alte cereale și care provoacă o reacție imunitară la persoanele cu boala celiacă. Conform statisticilor, boala celiacă afectează aproximativ 0,5% până la 1% din populația lumii. În plus, unele persoane au sensibilitate la gluten non-celiacă (NCGS). Acești pacienți se confruntă cu o serie de simptome după ce consumă alimente care conțin gluten. În primul rând, aceste simptome sunt gastrointestinale, adică apar dureri abdominale, balonare, crampe și reflux. În al doilea rând, pot apărea și simptome extraintestinale, cum ar fi durerea de cap, oboseala și durerile musculare și articulare 3. Deoarece făina de cocos nu conține gluten, făina nu ar trebui să provoace probleme persoanelor cu boală celiacă sau care au fost diagnosticate cu sensibilitate la gluten non-celiacă.

Ajută metabolismul

Făina de cocos conține niveluri ridicate de acizi grași cu lanț mediu. Cercetările arată că acizii grași cu lanț mediu acționează ca regulatori importanți ai nutrienților și metabolismului în organism. Acești acizi grași sunt ușor digerați atunci când sunt consumați. Aceștia ajung direct la ficat, unde au un efect termogenic și capacitatea de a influența pozitiv metabolismul.

Previne constipația

1/4 cană de făină de cocos asigură 25% din necesarul zilnic de fibre alimentare. Pentru a evita constipația, este important să consumăm suficiente alimente bogate în fibre. În plus, bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul gastrointestinal, care se numesc probiotice, ajută la reglarea funcției intestinale. Fibrele din făina de cocos ajută la dezvoltarea bacteriilor probiotice și susțin digestia, ajutând la prevenirea constipației.

Cum gătești cu făină de cocos

Făina de cocos poate fi folosită atât în rețete dulci, cât și sărate. Este neîndulcită și are un ușor miros și gust de nucă de cocos, dar aceasta se amestecă ușor cu alte ingrediente din rețete. Deși are un aspect și o textură ușoară, aerisită atunci când este uscată, făina de cocos devine destul de densă când este amestecată cu lichidele, precum apa sau laptele.

Rețete de deserturi sănătoase, pe bază de făină de cocos

Fursecuri din făină de cocos

Timp: 30 minute

Ingrediente pentru 5 biscuiți: 1/3 cană de făină de cocos, ¼ cană de amidon, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, ¼ linguriță de sare, 1/3 cană de ulei de cocos rece, 1 lingură de miere, 1 ou, 2 albușuri 

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă făină de cocos cu amidonul, cu bicarbonatul de sodiu și cu sarea. Amestecă bine și adaugă apoi și uleiul de cocos.  Separat, într-un alt vas, bate albușurile, adaugă oul întreg, dar și mierea, apoi încorporează acest amestec în cel preparat mai devreme. Lasă-l să stea un minut pentru a se îngroșa.
Împarte aluatul în 5 biscuiți pe care îi vei pune pe hârtia de copt și îi vei coace preț de 10-15 minute.

Gogoși cu făină de cocos, glazurate cu ciocolată

Timp: 25 minute

Ingrediente pentru 12 porții: ½ cană de ulei de cocos, ½ cană de miere naturală, 6 ouă, 1 linguriță de esență de vanilie, ¾ cană de făină de cocos, ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 linguriță de sare.

Pentru glazură: 1 lingură de ulei de cocos, ½ cană de ciocolată neagră.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Topește, în cuptorul cu microunde, jumătate de cană de ulei de cocos. Încălzește apoi și mierea preț de 20 de secunde până când devine lichidă.
Folosește blenderul pentru a amesteca ouăle și mierea. Adaugă apoi și uleiul de cocos și esența de vanilie. Adaugă, treptat, făina de cocos, bicarbonatul de sodiu și sarea în amestecul de ouă din blender. Folosind o lingură, ia compoziția și pune-o în tava cu forme de gogoși. Coace gogoșile preț de 15 minute, lasă-le la răcit și scoate-le apoi din tavă. Pentru topping, topește ciocolata alături de uleiul de cocos și acoperă suprafața gogoșilor cu toppingul obținut. Bagă gogoșile la frigider pentru ca glazura să se întărească, apoi servește-le.

Chec pufos cu făină de cocos

Timp: 50 minute

Ingrediente pentru un chec de 16 felii: ¾ cană de făină de cocos, ½ cană de făină, 6 ouă, ½ cană de unt topit, 1 lingură de miere, 1 lingură de oțet de mere, 1 linguriță de praf de copt. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Acoperă apoi o formă de chec cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă ingredientele uscate. Într-un alt vas, bate ouăle folosind un mixer, apoi adaugă treptat untul, oțetul și mierea. Încorporează, folosind în continuare mixerul, amestecul de ingrediente uscate. Pune compoziția obținută în forma de chec și bagă checul la cuptor, unde îl vei lăsa să se coacă în jur de 30 de minute. Scoate checul de la cuptor și lasă-l să se răcească în jur de 20 de minute, apoi feliază-l și servește-l.

Efectele adverse ale făinii de cocos

Specialiștii atrag atenția că făina de cocos are câteva efecte adverse, pe care este bine să le cunoști. 

Este bogată în salicilați

Salicilații sunt o serie de compuși chimici care se găsesc în mod natural în diferite alimente vegetale. Nuca de cocos este una dintre cele mai concentrate surse ale acestor compuși, iar făina de nucă de cocos, obținută din pulpa pură de nucă de cocos, este, de asemenea, bogată în salicilați. Aportul moderat de salicilați nu reprezintă o problemă pentru sănătate, dar poate da efecte adverse la persoanele care suferă de intoleranță/sensibilitate la salicilați. În cazul acestor pacienți, alimentele care conțin salicilați pot provoca diverse simptome gastrointestinale și respiratorii.

Absoarbe cantități mari de lichid

În comparație cu făina obișnuită de grâu, făina de cocos absoarbe cantități mult mai mari de lichid și are un efect de uscare asupra alimentelor. Din acest motiv, nu este un înlocuitor pentru făina de grâu într-un raport de 1:1, întrucât produsul final ar fi mult prea uscat.

Este mai scumpă decât făina obișnuită de grâu

Un alt dezavantaj al folosirii făinii de cocos este că se vinde la un preț semnificativ mai mare decât făina obișnuită de grâu. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Selenium, Selenoproteins, and Immunity”, Nutrients. 2018 Sep, Joseph C. Avery, Peter R. Hoffmann
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163284/
2 Studiul „Effect of nutrient composition in a mixed meal on the postprandial glycemic response in healthy people: a preliminary study”, Nutr Res Pract. 2019 Apr, Jiyoung S. Kim, Kisun Nam, Sang-Jin Chung
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6449539/
3 Studiul „Non-Celiac Gluten Sensitivity in patients with severe abdominal pain and bloating: The accuracy of ALCAT 5”, Clin Nutr ESPEN. 2018 Dec, Michele Di Stefano, Eugenia Vittoria Pesatori, Giulia Francesca Manfredi, Mara De Amici, Giacomo Grandi, Alessandro Gabriele, Davide Iozzi, Giuseppe Di Fede 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30390869/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0