Regimul alimentar pentru pacientii cu afectiuni dermatologice: dermatita atopica si psoriazis

Când vorbim despre pacienții cu afecțiuni dermatologice, alimentația joacă un rol extrem de important, pentru că există unele alimente care pot le pot agrava simptomele. Iată ce regim alimentar este indicat în boli precum dermatita atopică și psoriazisul. 

Dermatita atopică este o boală frecvent întâlnită în întreaga lume. Oameni de toate vârstele, de la nou-născuți până la adulți și seniori trăiesc cu această afecțiune. Simptomele variază de la pielea excesiv de uscată, cu mâncărimi, până la erupții cutanate dureroase, care pot tulbura somnul și care pot interfera cu activitățile de zi cu zi.

Psoriazisul este o boală cu o cauză neclară, care se caracterizează prin inflamație provocată de disfuncția sistemului imunitar. Pot exista semne vizibile ale inflamației, cum ar fi zone de piele îngroșată, înroșită și cu scuame. Simptomele încep adesea între 15 și 25 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nici dermatita atopică, nici psoriazisul nu se vindecă, dar există unele tratamente recomandate de medic și măsuri de stil de viață care să țină aceste boli sub control.

Având în vedere că unele alimente pot să contribuie la inflamația din corp și să accentueze simptomele neplăcute în caz de psoriazis și dermatită atopică, astăzi ne îndreptăm atenția asupra regimului alimentar pe care trebuie să îl urmeze persoanele afectate de aceste boli.

Regim alimentar pentru pacienții cu dermatită atopică

Cum spuneam, dermatita atopică sau eczema este o problemă dermatologică, în care persoanele afectate dezvoltă zone de piele uscată, cu prurit, pe corp. Boala apare de cele mai multe ori ca rezultat al inflamației din organism, așa că dacă mănânci alimente care nu provoacă inflamație, acest lucru ar putea să reducă simptomele. 

Ce alimente ai voie să mănânci dacă ai dermatita atopică? Iată câteva exemple de alimente antiinflamatoare pe care le poți include în regimul tău alimentar pentru dermatita atopică:

Pește

Peștele este o sursă naturală de acizi grași Omega 3, care pot să lupte contra inflamației din corp. Peștele gras, precum somonul, heringul, sardinele și macroul, este bogat în acizi grași Omega-3, care pot fi beneficii pentru sănătatea pielii si a articulațiilor, prevenind aparitia puseeelor de deramtita atopica sau psoriazis cutanat ori articular  și pot ajuta la reducerea inflamației.

Alimente bogate în probiotice

Probioticele sunt bacterii care contribuie la menținerea sănătății tractului intestinal. Câteva exemple de surse de probiotice sunt iaurtul care conține culturi vii și active și alte alimente și băuturi fermentate, precum chefirul, kombucha și varza murată.

Alimente bogate în flavonoide

În acest program de regim alimentar pentru dermatita atopică este bine să fie incluse și fructe și legume colorate, precum merele, broccoli-ul, cireșele, spanacul și varza kale. O dietă echilibrată și diversificată poate asigura aportul adecvat de vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea pielii dar si a articulațiilor- in cazul artritei psoriazice, de exemplu. Vitamina D poate fi importantă pentru sănătatea pielii si a articulatiilo și poate fi necesară suplimentarea în anumite cazuri, dupa masurarea nivelului acesteia in sange.

Ce alimente e bine să eviți dacă ai dermatită atopică?

Unele dintre alimentele care declanșează cel mai frecvent un episod activ de dermatită atopică și pe care ai putea să le excluzi din dietă sau să le consumi rar și cu moderație sunt fructele citrice, lactatele, ouăle, glutenul sau grâul, soia, unele condimente (vanilie, cuișoare și scorțișoară), tomatele și unele tipuri de nuci.

Anumite persoane cu dermatită atopică au și o sensibilitate numită sindromul alergiei orale, ceea ce înseamnă că au reacții și la alimente precum merele verzi, morcovii, țelina, alunele de pădure sau perele.

Multe persoane care au dermatită atopică sunt diagnosticate și cu alergii alimentare, însă e bine de reținut că nu toți pacienții sunt la fel și că este important să descoperi care sunt nevoile tale în materie de alimentație și care sunt acele alimente care îți agravează ție simptomele dermatitei atopice.

Nu toți pacienții au probleme când vine vorba de alimentele enumerate mai jos, însă alegiile alimentare asociate cel mai frecvent cu dermatita atopică sunt: laptele de vacă, ouăle, produsele din soia, glutenul, nucile, peștele, crustaceele (fructele de mare).

Regim alimentar pentru pacienții cu psoriazis 

O dietă sănătoasă, alcătuită din multe fructe și legume, proteine slabe și cereale integrale este un aliat bun pentru aproape toată lumea, însă unii pacienți care suferă de psoriazis spun că obiceiurile alimentare le pot afecta pielea. Așadar, este important să ai un regim alimentar cât mai sănătos și să respecți câteva reguli esențiale:

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Limitează consumul de alcool

Chiar dacă asocierea dintre alcool și psoriazis nu este una clară, experții spun că ar trebui să consumi alcool cu moderație (nu mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, dacă ești bărbat, și nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi, dacă ești femeie).

Studiile arată că bărbații care consumă alcool în exces nu răspund la tratamentele pentru psoriazis la fel de bine. Dacă afecțiunea ta dermatologică este extrem de severă sau dacă iei anumite medicamente, cum ar fi metotrexat și acitretină, medicul îți va spune să nu consumi deloc alcool.

Alege alimente care luptă contra inflamației

Psoriazisul este o boală inflamatorie, iar unii pacienți care suferă de această afecțiune o pot ține sub control mult mai bine, spun ei, dacă au în dietă mai multe alimente care luptă contra inflamației. Alimentele antiinflamatoare care pot fi consumate mai des sunt:

  • fructele și legumele, în special fructe de pădure, cireșe, legume frunzoase (spanac, sfeclă elvețiană, varză kale)
  • somon, sardine și alte tipuri de pește gras, care este bogat în acizi grași Omega 3
  • ierburi și condimente bogate în antioxidanți: cimbru, salvie, chimion și ghimbir
  • surse sănătoase de grăsimi bune, cum ar fi uleiul de măsline, semințele (de in, de dovleac) și nucile (mai ales migdalele și nucile românești).

Ce alimente să eviți dacă ai psoriazis?

Anumite alimente precum produsele foarte procesate și zaharurile rafinate, carnea roșie cu multă grăsime și produsele lactate îți pot agrava inflamația din corp. Alimente care pot cauza inflamație sunt și carnea roșie, produse bogate în grăsimi, unele familii de vegetale (roșiile, cartofii, ardeiul gras), fructele citrice.

Persoanele care suferă de obezitate, dar și cele supraponderale au un risc mai mare de a face psoriazis, iar simptomele par să fie mai grave. Numeroase studii sugerează că pielea va fi într-o stare mai bună dacă persoana elimină kilogramele în exces.

Alte studii au arătat că unii pacienți care au psoriazis ar putea fi sensibili și la gluten, o proteină care se găsește în cereale (grâu, secară și orz). În cazul acestor pacienți, evitarea alimentelor cu gluten ar putea să le calmeze simptomele psoriazisului, însă sunt necesare mai multe studii pe această temă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nutrition Guide for Clinicians - Atopic Dermatitis
https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342028/all/Atopic_Dermatitis
MSD Manual – Psoriasis
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/psoriasis-and-scaling-diseases/psoriasis
Spandidos Publications - Importance of food in the control of inflammation in atopic dermatitis
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2020.9336
Studiul „Importance of food in the control of inflammation in atopic dermatitis”, apărut în Experimental and Therapeutic Medicine, October 14, 2020, https://doi.org/10.3892/etm.2020.9336, autori: Maria Rotaru, Gabriela Mariana Iancu, Irina Mihaela Matran


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0