Organele de animale - sunt sau nu sanatoase?

Consumul de organe este destul de controversat, parerile fiind impartite – in vreme ce unii sunt de parere ca organele sunt bogate in vitamine si minerale, altii sunt de parere ca organele contin toxine si ca ar trebui evitate – care este adevarul?

Organele de la animale care se consuma sunt: ficatul, inima, rinichii, splina, plamanii, pipota, creierul, inima, limba, maruntaiele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Organele de animale pot fi considerate superalimente intrucat contin cantitati mari de vitamine si nutrienti de pret precum: vitamina B, fier, fosfor, cupru, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K, magneziu.

Beneficiile consumului de organe

Ficatul este organul cu cea mai mare concentratie de nutrienti, fiind in special bogat in vitamina A, vitamina benefica pentru sanatatea ochilor, dar care reduce si inflamatia. Totodata, in ficat se regasesc si cantitati mari de acid folic, fier, cupri si zinc, sporind nivelul de hemoglobina din sange.

Rinichii sunt si ei bogati in continutul de acizi grasi Omega-3, avand proprietati antiinflamatoare si fiind benefici pentru sanatatea inimii.

Creierul contine Omega-3 din belsug, dar si alti nutrienti benefici pentru sistemul nervos. Antioxidantii obtinuti in urma consumului de creier protejeaza creierul si maduva osoasa.

Inima este bogata in continutul de acid folic, fier, zilnc, seleniu, vitamina B2, vitamina B6, dar si vitamina B12. Consumul de vitamina B este asociat cu echilibrarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului, dar si cu mentinerea sanatoasa a vaselor de sange. Consumul de inima aduce, de asemenea, un aport important de coenzima Q12.

Limba are un continut caloric ridicat, insa si cantiatea de acizi grasi, zinc, fier si vitamina B 12 care se regaseste in limba este mare. Femeile insarcinate si persoanele convalescente au cel mai mult de castigat de pe urma consumului de limba. Acidul folic din limba asigura dezvoltarea armonioasa a fatului si vitamina B6 previne instalarea raului de dimineata, specific sarcinii.

Riscurile la care te expui consumand organe

Organele sunt bogate in colesterol si grasimi saturate, care trebuie consumate cu moderatie, mai ales in cazul persoanelor cu colesterol marit ori cu probleme cardiace.

 

 

Pacientii diagnosticati cu guta ar trebui, de asemenea, sa evite consumul de organe intrucat acestea contin purina, molecula care are un impact negativ asupra gutei.

Si calitatea organelor este importanta intrucat organele care provin de la animale nesanatoase, crescute intr-un mediu neadecvat, devin la randul lor nesanatoase. La nivelul inimii si a rinichilor apar, in general, depozitele de grasime in cazul in care animalul a avut un stil de viata sanatos, asa ca aceste organe iti vor cauza probleme. Daca vrei sa consumi organe fara sa iti pui sanatatea in pericol, alege organele care provin de la animale sanatoase, crescute in ferma, care au fost hranite cu produse naturale si au vazut lumina zilei.

In cazul intestinalor, etapa curatarii si pregatirii este foarte importanta pentru ca pot contine bacterii periculoase, care insa sunt indepartate prin spalare si curatare atenta. De asemenea, creierul poate transmite afectiuni grave precum boala vacii nebune (n.r. encefalopatie spongiforma bovina) asa ca trebuie consumat numai daca provine din surse de incredere.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0